facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zdravá pohanka se zeleninou dodá energii i vitamíny

V dnešní době, kdy stále více lidí hledá zdravé a vyvážené stravování, je jednou z nejoblíbenějších potravin pohanka. Tato občas přehlížená, avšak velmi výživná plodina, nabízí mnoho zdravotních výhod stejně jako nespočet možností kulinářského využití. V tomto článku se podíváme na to, proč by měla být pohanka pravidelnou součástí vaší stravy a jak ji můžete snadno připravit se zeleninou.

Pohanka a její zdravotní přínosy

Pohanka je bezlepková potravina, což z ní činí ideální volbu pro lidi s celiakií nebo pro ty, kteří chtějí omezit příjem lepku. Spadá mezi takzvané pseudoobiloviny stejně jako například amarant či quinoa. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako je hořčík, železo a fosfor. Má nízký glykemický index, což znamená, že udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a zasytí vás dlouhodobě.

Pohanka je velmi bohatá na různé živiny, které přinášejí mnoho zdravotních výhod. Obsahuje rutin, což je flavonoid, který má schopnost posilovat cévní stěny a tím snižovat riziko srdečních onemocnění. Tento flavonoid také pomáhá v boji proti vysoké hladině cholesterolu, což je klíčový faktor v prevenci kardiovaskulárních chorob. Vysoký obsah vlákniny v pohance je dalším důležitým aspektem, který přispívá ke zdravému trávení. Kromě toho pohanka slouží jako skvělý zdroj prebiotik, které podporují růst prospěšných bakterií v trávicím traktu. Tyto bakterie jsou nezbytné pro udržení rovnováhy v našich střevech a celkově dobrého trávicího zdraví.

Vitamíny a minerály, které pohanka obsahuje, mají rovněž klíčovou roli v posilování imunitního systému. Zinek a železo jsou dva z nejvýznamnějších minerálů v pohance. Zinek je známý svými imunostimulačními vlastnostmi, zatímco železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku v těle. Pravidelná konzumace pohanky tak může významně přispět k lepší odolnosti vůči infekcím a celkovému posílení imunitního systému.

Jak připravit pohanku se zeleninou?

Připravit pohanku se zeleninou je snadné a rychlé. Tento pokrm je nejen chutný, ale také plný živin, které vám dodají energii na celý den. Níže naleznete jednoduchý recept, který můžete upravit podle svých preferencí.

Ingredience:

  • 1 šálek pohanky,
  • 2 šálky vody,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 cibule, nakrájená na jemno,
  • 2 stroužky česneku, nasekané,
  • 1 paprika, nakrájená na kostičky,
  • 1 mrkev, nastrouhaná,
  • 1 cuketa, nakrájená na kostičky,
  • 1 hrst špenátu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • bylinky podle chuti (např. petržel, bazalka).

Postup:

  1. Nejprve si připravíme pohanku. Propláchneme ji pod studenou vodou a dáme vařit do osolené vody, vývaru či bujonu. Jakmile začne voda vařit, snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni 10-15 minut, dokud není pohanka měkká. Poté ji scedíme a odstavíme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibuli do zlatova. Přidáme česnek a smažíme další minutu.
  3. Přidáme nakrájenou papriku, mrkev a cuketu. Smažíme, dokud zelenina není měkká, asi 5-7 minut.
  4. Nakonec přidáme špenát a mícháme, dokud nepovadne.
  5. Smícháme uvařenou pohanku se zeleninou, dochutíme solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pohanka i do rodinného jídelníčku

Pohanka se zeleninou je skvělým příkladem, jak jednoduše a rychle zařadit tuto superpotravinu do svého jídelníčku. Přemýšleli jste někdy, jak by mohl vypadat váš den s více energiemi a lepší náladou? Možná je čas to zjistit a udělat první malý krok k lepšímu jídelníčku.

Pohanka se zeleninou je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Tento recept můžete navíc snadno přizpůsobit svým chuťovým preferencím, přidat své oblíbené bylinky nebo koření a vytvořit si tak pokrm, který vás bude bavit jíst znovu a znovu. Navíc je to ideální jídlo pro celou rodinu, které si oblíbí i děti. Zařazení pohanky do vašeho jídelníčku může mít mnoho pozitivních dopadů na vaše zdraví. Je to jednoduchý a efektivní způsob, jak zlepšit své stravovací návyky a přitom si i pochutnat.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist