facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak připravit lahodné pohankové palačinky

Pohanka, často považovaná za superpotravinu, se v posledních letech stává stále populárnější. A není divu! Pohankové palačinky představují zdravou a chutnou alternativu k tradičním palačinkám. Jaké jsou tedy výhody pohankových palačinek a proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku?

Pohanka je semeno rostliny z čeledi rdesnovitých, která se původně pěstovala v Asii. I přesto, že se často považuje za obilovinu, pohanka ve skutečnosti patří do skupiny pseudoobilovin. Díky tomu je vhodná pro lidi s intolerancí na lepek nebo celiakií, protože je přirozeně bezlepková.

Pohanka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, ale nedokáže je samo syntetizovat. Dále je dobrým zdrojem hořčíku, železa, zinku a vitamínu B6. Tyto živiny podporují zdraví srdce, zlepšují trávení a posilují imunitní systém.

Pohankové palačinky jsou nejen zdravé, ale také velmi chutné a snadno se připravují. Jsou skvělou alternativou k tradičním pšeničným palačinkám a jejich příprava nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Stačí vám jen několik základních ingrediencí, které pravděpodobně již máte doma.

Přemýšleli jste někdy, jak udělat své snídaně zdravější, aniž byste museli obětovat chuť? Pohankové palačinky mohou být právě tou odpovědí. Jsou vhodné pro vegany i vegetariány, protože lze snadno nahradit vejce a mléko rostlinnými alternativami.

Jak na pohankové palačinky

Příprava pohankových palačinek je jednoduchá a rychlá. Zde je základní recept, který můžete přizpůsobit svým chutím a potřebám:

Ingredience:

  • 1 šálek pohankové mouky
  • 1 šálek rostlinného mléka (např. mandlové, sójové nebo ovesné)
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu (volitelné)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
  • Špetka soli
  • Olej na smažení (např. kokosový nebo olivový)

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Postup:

  1. V míse smíchejte pohankovou mouku, rostlinné mléko, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  2. Nechte těsto odpočinout asi 10 minut, aby pohanka nasákla tekutiny a těsto se lépe spojilo.
  3. Rozehřejte pánev na střední teplotu a potřete ji tenkou vrstvou oleje.
  4. Lžící nebo malou naběračkou nalijte těsto na pánev a rozprostřete ho do tenké vrstvy.
  5. Smažte palačinky asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
  6. Hotové palačinky můžete podávat s ovocem, jogurtem, ořechy, nebo sirupem podle chuti.

Variace na pohankové palačinky

Jednou z výhod pohankových palačinek je jejich univerzálnost. Můžete je upravit podle svých chutí a potřeb. Zde je několik tipů, jak si je můžete zpestřit:

Sladké variace:

  • Banánové pohankové palačinky: Přidejte do těsta rozmačkaný banán a trochu skořice. Palačinky budou sladké a voňavé.
  • Čokoládové pohankové palačinky: Přimíchejte do těsta lžíci kakaového prášku a kousky čokolády. Tato varianta je oblíbená u dětí.
  • Ovocné pohankové palačinky: Přidejte do těsta čerstvé nebo sušené ovoce, jako jsou borůvky, jahody nebo rozinky.

Slané variace:

  • Špenátové pohankové palačinky: Přidejte do těsta nasekaný špenát a trochu česneku. Podávejte s jogurtem nebo sýrem feta.
  • Cuketové pohankové palačinky: Přidejte do těsta nastrouhanou cuketu a trochu strouhaného sýra. Tyto palačinky jsou skvělé jako lehký oběd nebo večeře.
  • Bylinkové pohankové palačinky: Přidejte do těsta nasekané čerstvé bylinky, jako jsou petrželka, kopr nebo pažitka. Podávejte s avokádem a rajčaty.

Pohankové palačinky pro různé diety

Pohankové palačinky jsou skvělou volbou pro různé stravovací návyky a diety. Jsou přirozeně bezlepkové, takže je mohou konzumovat lidé s celiakií nebo intolerancí na lepek. Navíc, pokud použijete rostlinné mléko a vynecháte vejce, jsou vhodné i pro vegany.

Pro ty, kteří sledují svůj příjem cukru, můžete vynechat sladidla nebo použít přírodní sladidla, jako je javorový sirup nebo med. Pohanka má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. To je důležité pro udržení stabilní energie po celý den.

Pohankové palačinky v různých kulturách

Pohankové palačinky nejsou jen oblíbené v Česku, ale mají své místo i v mnoha dalších kulturách. Například v Rusku jsou velmi populární bliny, které se často připravují z pohankové mouky a podávají se s kysanou smetanou, kaviárem nebo uzeným lososem.

Ve Francii jsou známé galettes, které jsou tenké a křupavé a často se plní šunkou, sýrem a vejci. V Japonsku se pohanka používá k výrobě soba nudlí, které jsou základem mnoha tradičních pokrmů.

Pohankové palačinky jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu k tradičním palačinkám. Jsou bohaté na živiny, snadno se připravují a můžete je přizpůsobit svým chutím a potřebám. Ať už preferujete sladké nebo slané variace, pohankové palačinky vás určitě nezklamou.

Tak proč nezkusit něco nového a zařadit pohankové palačinky do svého jídelníčku? Možná zjistíte, že se stanou vaším novým oblíbeným pokrmem na snídani, oběd nebo večeři. Vaše tělo vám za to poděkuje!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist