facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Popkorn - málo kalorií hodně vlákniny a antioxidantů

Jak je na tom popkorn s kaloriemi?

Popkorn je oblíbenou pochoutkou, kterou si většina lidí dopřává při sledování filmů nebo jen tak jako lehkou svačinku během dne. Přestože je často spojován s filmovými zážitky a velkými kbelíky plnými másla a soli, ve skutečnosti se popkorn může stát i součástí zdravé stravy. Jaké jsou však jeho kalorické hodnoty, a je opravdu tak zdravý, jak se říká? Pojďme se podrobně podívat na to, jak popkorn ovlivňuje naše zdraví a jak správně nakládat s jeho kaloriemi.

Popkorn a jeho kalorický profil

Základní složkou popkornu jsou kukuřičná zrna, která obsahují jen málo kalorií, pokud je správně připravíte. Samotný neochucený popkorn je na kalorie velice úsporný. Sto gramů suchého popkornu obsahuje přibližně 375 kalorií, ale toto množství odpovídá spíše větším porcím, které si doma běžně nepřipravujete. Při klasické domácí přípravě, kdy používáte asi 25–30 gramů popkornu, se kalorický příjem pohybuje kolem 100 až 120 kalorií. Taková porce může být snadno součástí i těch nejpřísnějších dietních plánů.

Co se ale stane, když k popkornu přidáte různé přísady? Zatímco neochucený popkorn je nízkokalorický a plný vlákniny, přidání másla, oleje nebo cukru může dramaticky zvýšit jeho kalorickou hodnotu. Například popkorn v kině, který je často nasycen máslem a soli, může obsahovat až 500 kalorií na porci, což z něj rázem dělá kalorickou bombu. Proto je důležité věnovat pozornost tomu, jak si popkorn připravujete a dochucujete.

Popkorn jako bohatý zdroj vlákniny

Popkorn má jednu velkou výhodu, která ho odlišuje od mnoha jiných svačinek – je to výborný zdroj vlákniny. Vláknina hraje klíčovou roli v podpoře zdravého trávení a pomáhá udržovat pravidelnou stolici. V porci popkornu můžete najít 3–4 gramy vlákniny, což je významná část doporučeného denního příjmu pro dospělé. Díky vysokému obsahu vlákniny vás popkorn může zasytit na delší dobu, což z něj činí ideální volbu pro ty, kdo chtějí kontrolovat svůj příjem kalorií a zároveň mít pocit sytosti.

Navíc, vláknina podporuje zdraví střev a může pomoci předcházet některým trávicím problémům, jako jsou zácpy nebo dráždivý tračník. Pravidelný příjem vlákniny je rovněž spojován s nižším rizikem vzniku srdečních chorob a diabetu 2. typu. Pokud tedy hledáte zdravou a výživnou svačinku, popkorn je skvělým kandidátem.

Popkorn a antioxidanty

Málokdo ví, že popkorn není jen obyčejná kukuřice – ve skutečnosti obsahuje množství antioxidantů, konkrétně polyfenolů. Polyfenoly jsou známé svými protizánětlivými vlastnostmi a svou schopností bojovat proti volným radikálům v těle. Tyto látky hrají klíčovou roli v ochraně buněk před poškozením a mohou pomoci snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Studie ukázaly, že polyfenoly v popkornu jsou koncentrované především v jeho slupkách, tedy v těch malých kouscích, které se nám často zaseknou v zubech. Ačkoliv mohou být občas nepříjemné, právě zde se nachází vysoké množství těchto cenných antioxidantů. To je další důvod, proč byste mohli zvolit popkorn jako součást svého zdravého jídelníčku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak připravit popkorn s nízkým obsahem kalorií

Příprava zdravého popkornu je jednodušší, než byste si mohli myslet. Klíčem je minimalizovat přídavek tuků a soli. Nejlepší metodou je použití horkovzdušného popkornovače, který kukuřici připraví bez oleje. Takový popkorn má minimální množství kalorií, ale zachovává si svou křupavou strukturu a přirozenou chuť. Pokud ale preferujete přidat trošku tuku, můžete použít malé množství olivového oleje, který je zdravější alternativou k tradičnímu máslu.

Ochucování popkornu je další oblast, kde můžete experimentovat. Místo tradičního másla a soli můžete zkusit různé zdravé varianty – například posypat popkorn sušenými bylinkami, jako je oregano nebo bazalka, nebo použít koření, jako je paprika, chilli nebo česnekový prášek. Takové varianty přidají spoustu chuti bez nutnosti zvyšovat kalorický obsah svačiny.

Jaké jsou výhody popkornu?

Popkorn je skvělým příkladem svačiny, která je chutná, nízkokalorická a zároveň výživná. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá udržet pocit sytosti, zatímco jeho antioxidanty přispívají k ochraně vašeho zdraví. Klíčem k tomu, aby popkorn zůstal zdravou volbou, je způsob jeho přípravy – vyhýbejte se nadměrnému množství másla a soli a raději sáhněte po zdravějších alternativách.

Pokud si popkorn připravíte doma a zvolíte zdravější ingredience, může se stát součástí vyvážené stravy a podpořit vaše cíle v oblasti hubnutí nebo udržování zdravé hmotnosti. Navíc je skvělou volbou pro ty, kdo mají rádi lehké a chutné svačinky, ale nechtějí se cítit provinile kvůli příjmu zbytečných kalorií.

Popkorn, ač se na první pohled může zdát jako jednoduchá a nenáročná pochoutka, skrývá v sobě mnoho výhod. Pokud dbáte na správnou přípravu a vyhýbáte se přebytečným kaloriím z přísad, může být popkorn skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravé mlsání s nízkým obsahem kalorií. Jeho vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a relativně nízká kalorická hodnota ho řadí mezi potraviny, které si můžete dopřát bez obav o svou postavu nebo zdraví.

Ať už sledujete svou váhu, nebo jen hledáte chutnou svačinu, popkorn může být přesně tím, co hledáte – zdravou a chutnou volbou, která vás nezklame.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist