facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak uchovat levanduli sušením pro celý rok

Levandule je jednou z nejoblíbenějších bylin nejen díky své nádherné vůni, ale i širokému spektru využití. Od aromaterapie, přes kulinářské umění, až po kosmetiku – levandule si nachází cestu do našich domácností mnoha různými způsoby. Ale jak si uchovat její vůni a blahodárné účinky po celý rok? Odpověď je jednoduchá: správným sušením. V tomto článku se podíváme na to, jak sušit levanduli, aby si zachovala svou vůni a účinnost.

Proč sušit levanduli?

Než se pustíme do samotného procesu sušení, je důležité si uvědomit, proč vlastně levanduli sušit. Když levanduli správně usušíte, můžete ji používat po celý rok. Můžete ji přidávat do čajů, vytvářet vonné sáčky, nebo ji použít jako přírodní repelent proti molům. Sušená levandule má také silné antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, což z ní činí skvělou ingredienci do domácí kosmetiky a léčivých mastí. Navíc sušená levandule může sloužit jako dekorace v domácnosti, přidávající nejen estetickou hodnotu, ale i příjemnou vůni. Sušená levandule se také často používá v různých řemeslných projektech, což umožňuje vytvořit originální a voňavé dárky pro přátele a rodinu.

Jak a kdy sklízet levanduli

Prvním krokem k úspěšnému sušení je správná sklizeň. Levanduli je nejlepší sklízet v okamžiku, kdy je většina květů otevřená, ale některé z nich jsou stále zavřené. To zajistí, že květy budou mít maximální množství esenciálních olejů. Ideální doba pro sklizeň je ráno, po vyschnutí rosy, ale předtím, než se slunce příliš zahřeje. Květy odstřihněte ostrými nůžkami nebo nožem těsně nad místem, kde začínají listy. Pokud chcete levanduli použít k dekorativním účelům, sklízejte ji ve fázi, kdy jsou květy plně rozkvetlé, aby měla co nejintenzivnější barvu a vůni.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Příprava na sušení

Po sklizni je důležité levanduli správně připravit na sušení. Sesbírané květy roztřiďte a odstraňte jakékoliv poškozené nebo nemocné části. Poté z levandule vytvořte malé svazky. Každý svazek by měl obsahovat asi 10-15 stonků, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Svazky pevně svažte gumičkou nebo provázkem, přičemž gumička je lepší volbou, protože se při sušení smršťuje a drží stonky pevněji. Ujistěte se, že svazky nejsou příliš husté, aby umožnily dostatečnou cirkulaci vzduchu. Pokud sušíte větší množství levandule, je vhodné připravit více menších svazků, aby se zajistilo rovnoměrné sušení všech květů.

Metody sušení levandule

Existuje několik způsobů, jak sušit levanduli, a každý má své výhody a nevýhody. Nejtradičnější metodou je sušení na vzduchu, které se často považuje za nejlepší způsob, jak zachovat vůni a barvu levandule. Svazky levandule zavěste květy dolů na suché a tmavé místo s dobrou cirkulací vzduchu. Důležité je, aby místo nebylo vystaveno přímému slunečnímu světlu, které by mohlo způsobit vyblednutí barvy a ztrátu vůně. Proces sušení obvykle trvá 2-4 týdny. Pro ty, kteří potřebují rychlejší výsledky, je vhodnou metodou sušení v troubě. Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu (obvykle kolem 40-50 °C).

Levanduli rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Nechte dvířka trouby pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Levanduli pravidelně kontrolujte a obracejte, aby se sušila rovnoměrně. Proces sušení by neměl trvat déle než 1-2 hodiny. I když to může znít překvapivě, levanduli můžete sušit i v mikrovlnné troubě. Tato metoda je nejrychlejší, ale vyžaduje opatrnost, aby nedošlo k přehřátí a spálení květů. Levanduli rozložte mezi dva papírové ubrousky a vložte do mikrovlnné trouby. Nastavte mikrovlnku na nízký výkon a sušte v krátkých intervalech po 30 sekundách, dokud není levandule suchá.

Levandule je správně usušená, když jsou květy křehké a snadno se lámou při dotyku. Stonky by měly být pevné a suché na omak. Pokud jsou květy stále pružné nebo vlhké, nechte je sušit déle.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Skladování sušené levandule

Správné skladování je klíčem k udržení vůně a účinnosti sušené levandule. Usušené květy oddělte od stonků a skladujte je v hermeticky uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě. Skleněné nádoby jsou ideální, protože chrání levanduli před vlhkostí a škůdci. Pokud chcete, aby si levandule zachovala svou vůni co nejdéle, přidejte do nádoby několik zrnek rýže, která absorbují přebytečnou vlhkost.

Využití sušené levandule

Jakmile máte levanduli správně usušenou a uskladněnou, možnosti jejího využití jsou téměř nekonečné. Sušená levandule je skvělá pro aromaterapii. Můžete ji přidat do vonných sáčků a umístit je do šatníku, zásuvek nebo pod polštář, abyste si užili její uklidňující vůni. Levandule je také často používána v domácí kosmetice díky svým antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem. Přidejte sušené květy do mýdel, koupelových solí nebo pleťových masek pro přirozenou péči o pokožku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Sušená levandule může být také využita v kuchyni. Přidejte ji do pečiva, dezertů nebo čajů pro jemnou, květinovou chuť. Ale pozor, levandule má silnou vůni, takže ji používejte s mírou, aby nepřehlušila ostatní ingredience. Levandule je účinným přírodním repelentem proti molům a jiným hmyzím škůdcům. Vložte sušené květy do sáčků a umístěte je do skříní a zásuvek, abyste ochránili své oblečení a ložní prádlo.

Sušení levandule je skvělý způsob, jak si uchovat tuto nádhernou bylinu po celý rok. Ať už ji chcete použít pro aromaterapii, domácí kosmetiku, kulinářství nebo jako přírodní repelent, správně sušená a uskladněná levandule vám poskytne mnoho výhod. Tak proč to nezkusit? Není to skvělý způsob, jak přinést kousek přírody do vašeho domova?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist