facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jaké barvy prát spolu a jak zachovat jejich jas

Praní prádla může na první pohled vypadat jako jednoduchá záležitost, ale pokud chcete, aby vaše oblečení vypadalo co nejdéle jako nové, je důležité dodržovat několik základních pravidel. Jedním z nich je vědět, jaké barvy lze prát spolu. Nesprávné třídění může vést k nechtěnému zabarvení nebo poškození textilií. Pojďme se tedy podívat na několik užitečných tipů, které vám pomohou s tímto běžným domácím úkonem.

Proč je třídění podle barev důležité

Když se rozhodnete prát prádlo, měli byste věnovat zvláštní pozornost jeho barvě. Různé barvy mají tendenci pouštět barvu, což může způsobit zabarvení jiných kusů prádla. Například červené prádlo může velmi snadno obarvit bílé nebo světlé oblečení na růžovo. Jak třídit prádlo do pračky podle barev je tedy klíčové pro udržení původního vzhledu vašeho oblečení.

Barvy mohou pouštět více či méně v závislosti na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, pracím programu a také na způsobu výroby látky. Některé látky, například bavlna, mají větší tendenci pouštět barvu než jiné, jako je polyester. Proto je důležité se zaměřit nejen na barvu, ale také na typ látky.

Základní pravidla třídění prádla

Bílé prádlo: Bílé prádlo perte vždy zvlášť. To zahrnuje trička, košile, spodní prádlo a ručníky. Bílé prádlo má tendenci žloutnout, pokud je prané společně s barevným prádlem.

Světle barevné prádlo: Do této kategorie patří pastelové odstíny, jako je světle modrá, růžová, světle šedá a béžová. Světlé barvy mohou být prané spolu, pokud si jste jisti, že nepouštějí barvu.

Tmavé a sytě barevné prádlo: Tmavé barvy, jako je černá, tmavě modrá, tmavě zelená a červená, by měly být prány zvlášť. Tmavé barvy mají tendenci pouštět barvu více než světlé.

Šedé prádlo: Pokud vás zajímá, s čím prát šedé prádlo, odpověď je jednoduchá. Šedé prádlo je nejlepší prát s ostatními tmavými barvami nebo jinými šedými odstíny. Šedá barva má tendenci být neutrální, ale stále může pouštět menší množství barvy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Specifika praní různých druhů prádla

Džíny a denim, tedy džínovina: Džíny a další denimové oblečení by měly být prány odděleně od ostatních barev. Denim má tendenci pouštět hodně barvy, zejména při prvních praních. Navíc, by džíny měly být prané naruby, aby se zabránilo rychlému vyblednutí a opotřebení látky.

Ručníky a ložní prádlo: Ručníky a ložní prádlo perte zvlášť. Tato kategorie prádla může obsahovat hodně nečistot a zbytků pracího prostředku, které mohou poškodit jemné oblečení. Ručníky by měly být navíc prány na vyšší teploty, aby se zajistilo jejich hygienické čištění.

Sportovní oblečení: Sportovní oblečení je často vyrobeno z technických tkanin, které vyžadují zvláštní péči. Perte je na nižší teploty a vyhněte se aviváži, která může narušit jejich funkčnost. Technické tkaniny mohou potřebovat speciální prací prostředky, které pomáhají udržet jejich prodyšnost a elasticitu.

Časté chyby při třídění prádla

Míchání bílého a barevného prádla: Toto je nejčastější chyba, kterou lidé dělají. Míchání bílého a barevného prádla vede k nechtěnému zabarvení bílého prádla. Bílé prádlo by mělo být vždy prané odděleně, aby se zabránilo tomu, že se obarví od jiných barev.

Přehlížení štítků na oblečení: Štítky na oblečení obsahují důležité informace o tom, jak prát daný kus oblečení. Ignorování těchto informací může vést k poškození prádla. Štítky vám řeknou, na jakou teplotu by mělo být prádlo prané, zda může být sušeno v sušičce a zda by mělo být žehlené.

Příliš mnoho prádla v pračce: Přeplňování pračky může vést k neefektivnímu praní a poškození prádla. Prádlo by mělo mít dostatek prostoru k pohybu, aby se mohlo důkladně vyprat. Přeplňování může také způsobit, že prací prostředek nebude rovnoměrně rozložen, což může vést k nedostatečnému čištění.

Nesprávné používání pracích prostředků: Použití příliš velkého množství pracího prostředku může zanechat zbytky na prádle, zatímco použití příliš malého množství může vést k nedostatečnému čištění. Je důležité používat správné množství pracího prostředku podle pokynů na obalu a podle velikosti náplně pračky.

Spravné praní prodlouží životnost vašeho oblečení

Třídění prádla je klíčové pro udržení barev a kvality vašeho oblečení. Vědět, jaké barvy prát spolu, vám pomůže udržet vaše oblečení v perfektním stavu. Stačí se řídit několika základními pravidly a vyhýbat se běžným chybám. S těmito tipy bude vaše prádlo vždy vypadat jako nové.

Vědět, jak třídit prádlo do pračky, je základním krokem k udržení krásy a životnosti vašeho oblečení. Správná péče jako je třídění podle barev, kvalitní a šetrné prací prostředky, vhodně zvolené prací programy i údržba pračky pomáhají udržet původní vzhled vašeho oblečení a také přispívá k udržitelnosti tím, že snižuje potřebu častého nahrazování oblečení. Při dodržování těchto jednoduchých pravidel a tipů můžete dosáhnout skvělých výsledků a těšit se z krásného a čistého prádla po dlouhou dobu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist