facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak na správné čištění indukční desky

Indukční desky jsou velmi oblíbenou volbou pro moderní kuchyně, a to zejména díky jejich efektivitě a elegantnímu vzhledu. Aby však vaše indukční deska vypadala stále jako nová a správně fungovala, je důležité ji pravidelně a správně čistit. V tomto článku se dozvíte, jak vyčistit indukční desku, čím ji čistit a další užitečné rady a tipy.

Proč je důležité správné čištění indukční desky?

Indukční desky fungují na principu elektromagnetického pole, které zahřívá pouze nádobí, zatímco povrch desky zůstává relativně chladný. Přesto se na povrchu mohou hromadit nečistoty, zbytky jídel a mastnoty, které nejenže kazí vzhled, ale mohou také negativně ovlivnit výkon desky. Správné a pravidelné čištění proto zajišťuje dlouhou životnost a spolehlivý chod vaší indukční desky.

Jak vyčistit indukční desku krok za krokme

Než začnete s čištěním, ujistěte se, že je indukční deska vypnutá a chladná. Nikdy nečistěte horkou desku, protože byste se mohli popálit a navíc by čisticí prostředky mohly rychle vysychat a vytvářet nežádoucí skvrny. Nejprve odstraňte všechny volné nečistoty a drobky pomocí jemného hadříku nebo papírového ubrousku. Pokud jsou na desce zaschlé skvrny, použijte speciální škrabku na indukční desky vybavenou plastovou nebo keramickou čepelí, aby nedošlo k poškození povrchu.

Nyní přichází na řadu otázka, čím čistit indukční desku. Doporučuje se používat speciální čisticí prostředky určené přímo pro indukční desky, které jsou šetrné k povrchu a účinně odstraňují mastnotu a skvrny. Alternativně můžete použít směs vody a jemného čisticího prostředku na nádobí. Vyhněte se agresivním chemikáliím, abrazivním čističům a drsným houbičkám, které by mohly povrch poškrábat.

Naneste čisticí prostředek na povrch desky a nechte ho krátce působit. Poté jemně rozetřete prostředek pomocí měkké houbičky nebo hadříku. Dbejte na to, aby byla celá plocha rovnoměrně pokryta čisticím prostředkem. Po důkladném čištění opláchněte desku čistou vodou a odstraňte všechny zbytky čisticího prostředku. Použijte vlhký hadřík nebo houbičku a poté povrch osušte suchým měkkým hadříkem, aby na něm nezůstaly žádné šmouhy.

Čím vyčistit indukční desku při odolných znečištěních

Někdy se může stát, že na indukční desce zůstanou odolné skvrny, které běžné čištění neodstraní. V takovém případě můžete vyzkoušet některé domácí triky. Směs octa a jedlé sody je účinným prostředkem na odolné skvrny. Posypte postiženou oblast jedlou sodou, postříkejte octem a nechte proběhnout reakci. Po několika minutách jemně setřete směs vlhkým hadříkem. Ocet pomáhá rozpouštět mastnotu a jedlá soda funguje jako mírné abrazivo. Dalším účinným prostředkem na mastné skvrny je citronová šťáva. Naneste citronovou šťávu na skvrnu a nechte ji chvíli působit. Poté setřete vlhkým hadříkem a osušte.

Pravidelná údržba indukční desky

Pro zajištění dlouhodobě bezproblémového provozu není důležité vědět pouze, jak čistit indukční desku, ale také dodržovat několik základních pravidel pravidelné údržby. Čištění po každém použití je nejlepší způsob, jak udržet indukční desku čistou. Nenechávejte skvrny a zbytky jídla na desce dlouho, protože zaschlé nečistoty se odstraňují mnohem obtížněji. Na trhu jsou k dispozici speciální ochranné podložky, které můžete při vaření použít. Tyto podložky chrání povrch desky před skvrnami a škrábanci a usnadňují následné čištění. Používejte pouze nádobí vhodné pro indukční vaření. Dno nádobí by mělo být rovné a čisté, aby nedocházelo k poškrábání desky.

Časté chyby při čištění indukční desky

Jednou z nejčastějších chyb je používání příliš silných chemikálií, které mohou povrch desky poškodit. Vždy používejte pouze čisticí prostředky určené speciálně pro indukční desky nebo jemné prostředky na nádobí. Po aplikaci čisticího prostředku je důležité desku důkladně opláchnout čistou vodou, aby na povrchu nezůstaly zbytky čisticího prostředku. Ty by mohly při zahřátí zanechávat skvrny nebo vytvářet nepříjemné pachy. I malé nečistoty, jako jsou zbytky soli či drobky, mohou časem způsobit poškrábání povrchu desky. Proto je důležité povrch desky pravidelně kontrolovat a odstraňovat i drobné nečistoty.

Jak prodloužit životnost indukční desky

Kromě správného čištění existují i další způsoby, jak prodloužit životnost vaší indukční desky. Dbejte na to, aby se na desce nenacházely těžké předměty, které by mohly způsobit prasknutí nebo poškrábání povrchu. Při vaření používejte pouze nádobí s hladkým a čistým dnem, které je vhodné pro indukční vaření. Pravidelně kontrolujte stav nádobí a v případě poškození jej vyměňte.

Kromě toho je dobré investovat do kvalitních čisticích prostředků a pomůcek, které jsou šetrné k povrchu desky. Pravidelně provádějte důkladné čištění desky, a to nejen povrchové, ale i okolních částí, jako jsou ovládací panely a okraje desky. Důkladná péče a údržba zajistí, že vaše indukční deska bude sloužit spolehlivě a dlouhodobě.

Čistá a dobře udržovaná indukční deska není jen estetickou záležitostí, ale také zárukou správného fungování a dlouhé životnosti. Dodržováním výše uvedených kroků a rad zajistíte, že vaše indukční deska bude vždy vypadat jako nová a bude sloužit spolehlivě po mnoho let. Pamatujte si, že vědět, jak a čímí indukční desku vyčistit je klíčem k úspěchu. I v tomto případě platí, že pravidelná údržba a správné čištění jsou investicí, která se vám dlouhodobě rozhodně vyplatí!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist