facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak plastová brčka ničí planetu a čím je nahradit

Plastová brčka se stala nedílnou součástí našich každodenních návyků, ať už si to uvědomujeme, nebo ne. V restauracích, kavárnách nebo doma je používáme často bezmyšlenkovitě, aniž bychom se zamysleli nad jejich dlouhodobým dopadem na životní prostředí. Co však o plastových brčkách skutečně víme a jaké jsou jejich ekologické alternativy? Tento článek vás provede problematikou plastových brček, environmentálními důsledky jejich užívání a nastíní možná řešení, která mohou pomoci zmírnit jejich negativní dopad.

Historie plastových brček

Historie používání brček z různých materiálů je poměrně dlouhá a bohatá. První historické zmínky by nás vedly o několik tisíciletí zpět, do oblasti starověké Mezopotámie, kde je doloženo pití piva brčkem již kolem roku 3000 př. n. l. Samozřejmě nikoli z plastu. První komerčně vyráběná plastová brčka se objevila v polovině 20. století jako náhrada za papírová a skleněná brčka. Byla levná, praktická a velmi odolná, což vedlo k jejich masové produkci a rozšíření po celém světě. Původně byla považována za hygienickou a moderní alternativu, která usnadňovala konzumaci nápojů bez obav z kontaminace.

Následovalo přidání "kloubu" do vrchní části brčka, aby bylo pití nápojů pohodlnější a boom brček naplno odstartoval podporován (nejen) kulturou fast foodů. Plastová brčka se rychle stala populárními, protože byla levná na výrobu a snadno dostupná. Jejich nízká cena a všestrannost vedly k tomu, že se stala standardním doplňkem v gastronomii, od rychlého občerstvení až po luxusní restaurace a bary. Bohužel, jejich pohodlí a dostupnost si vyžádaly svou cenu – environmentální dopady, které se staly zjevnými až později.

Ekologické důsledky používání brček

Jedním z největších problémů spojených s plastovými brčky je jejich dlouhá doba rozkladu. Plast, ze kterého jsou brčka vyrobena, je navržen tak, aby byl odolný a trvanlivý, což znamená, že může trvat stovky let, než se zcela rozloží. To má za následek hromadění plastového odpadu v přírodě, zejména v oceánech, kde se plastová brčka často ocitávají.

Podle studií se odhaduje, že více než 8 milionů tun plastového odpadu končí každý rok v oceánech. Plastová brčka tvoří významnou část tohoto odpadu, a to i přesto, že jsou malá a lehká. Podle některých studií dokonce patří mezi 5 největších "přispěvatelů" ke znečištění oceánů. Mořští tvorové, jako jsou želvy, ptáci a ryby, si často pletou plastová brčka s potravou, což může vést k jejich zranění nebo smrti. Tento problém je obzvláště závažný v tropických a subtropických oblastech, kde se plastový odpad snadno šíří díky mořským proudům a větru.

Regulace a zákazy

S rostoucím povědomím o negativních dopadech plastového odpadu se mnoho zemí rozhodlo přimout kroky k nápravě. Evropská unie a několik dalších států zavedly zákazy na jednorázové plastové výrobky, včetně plastových brček. Tyto regulace jsou motivovány snahou snížit množství plastového odpadu a ochránit životní prostředí.

V roce 2019 schválila Evropská unie směrnici, která zakazuje prodej jednorázových plastových výrobků, včetně brček, příborů, talířů a vatových tyčinek, do roku 2021. Tato směrnice je součástí širší strategie EU na snížení plastového odpadu a podpoření udržitelné ekonomiky. Podobné kroky podnikly i některé americké státy a města, jako například Kalifornie a New York.

Alternativy k plastovým brčkům

Naštěstí existují ekologické alternativy k plastovým brčkům, které mohou pomoci snížit naši ekologickou stopu. Mezi nejpopulárnější patří skleněná a nerezová brčka. Tyto alternativy jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také praktické a esteticky přijatelné.

Skleněná brčka jsou elegantní a opakovaně použitelná. Vyrobená z odolného skla, které je snadno čistitelné a brčka navíc lze používat opakovaně. Skleněná brčka jsou zcela recyklovatelná, což znamená, že pokud dojde k jejich rozbití, mohou být přetavena a použita znovu. Tento typ brček je ideální pro domácí použití a pro ty, kteří si cení stylu a udržitelnosti. Skleněná brčka mají také tu výhodu, že neovlivňují chuť nápojů, což je často zmiňováno jako jeden z důvodů, proč je mnoho lidí preferuje.

Nerezová brčka jsou další vynikající alternativou. Vyrobená z vysoce kvalitní nerezové oceli, která je odolná vůči korozi a opotřebení. Nerezová brčka jsou snadno čistitelná a mohou být používána po mnoho let. Jsou ideální pro ty, kteří hledají robustní a dlouhotrvající řešení. Navíc jsou také recyklovatelná, což přispívá k jejich ekologické šetrnosti. Nerezová brčka jsou velmi populární mezi lidmi, kteří často cestují nebo mají aktivní životní styl, protože jsou velmi odolná a snadno přenosná.

Pokud hledáte kvalitní alternativy k plastovým brčkům, podívejte se na naši nabídku skleněných a nerezových brček na našem eshopu Ferwer. Nabízíme širokou škálu produktů, které jsou nejen praktické, ale také šetrné k životnímu prostředí. Investice do skleněných nebo nerezových brček je malým krokem, který může mít velký dopad na snižování plastového odpadu.

Proč přejít k alternativám?

Přechod na skleněná nebo nerezová brčka je nejen ekologicky uvědomělým krokem, ale je výhodný také finančně. Ačkoliv počáteční investice může být vyšší než nákup jednorázových plastových brček, dlouhodobé úspory jsou zřejmé a s přibývajícími roky uživání jen porostou. Opakovaně použitelná brčka vydrží mnohem déle a snižují potřebu neustálého nakupování nových jednorázových výrobků.

Například skleněné brčko může být používáno po mnoho let bez ztráty kvality. Nerezová brčka jsou prakticky nezničitelná, což z nich činí ideální volbu pro každodenní použití. Investice do kvalitních a ekologicky šetrných brček vám tak nejen ušetří peníze, ale také přispěje k ochraně naší planety.

Jak pečovat o skleněná a nerezová brčka

Péče o skleněná brčka a nerezová brčka je velmi jednoduchá. Většina z nich je vhodná do myčky na nádobí, což usnadňuje jejich čištění. Pro ruční mytí stačí použít teplou vodu a jemný čisticí prostředek. K čištění vnitřku brček lze použít speciální kartáčky, které zajišťují, že brčko bude vždy čisté a připravené k použití.

Pravidelné čištění je důležité, aby se zabránilo případnému hromadění bakterií a zbytků nápojů. Skleněná brčka mohou být navíc sterilizována vařením, což je užitečné pro ty, kteří chtějí zajistit maximální hygienu. Nerezová brčka mohou být čištěna stejným způsobem, což zajišťuje jejich dlouhou životnost a bezpečnost při používání.

Budoucnost bez plastových brček

Svět bez plastových brček je možný a dosažitelný. S rostoucím povědomím o ekologických problémech, spojených s plastovým odpadem a dostupností udržitelných alternativ, se stále více lidí rozhoduje pro změnu. Každý krok směrem k udržitelnějšímu životnímu stylu, ať už jde o přechod na skleněná nebo nerezová brčka, přispívá k ochraně naší planety.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist