facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Nejčastější chyby při skladování ořechů a jak se jim vyhnout

Jak správně skladovat ořechy, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé

Ořechy jsou nedílnou součástí zdravé výživy. Obsahují velké množství zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů, které přispívají k celkovému zdraví a vitalitě. Jejich lahodná chuť a křupavá textura je činí oblíbenou pochoutkou, kterou lze konzumovat samostatně, nebo přidávat do různých pokrmů – od snídaňových směsí po dezerty. Aby si však ořechy zachovaly svou výživovou hodnotu a chuť co nejdéle, je nutné jim věnovat patřičnou péči při skladování. Tento článek vám poradí, jak na to, abyste předešli tomu, že se vaše oblíbené ořechy stanou žluklé a ztratí své výjimečné vlastnosti.

Proč je správné skladování ořechů tak důležité?

Ořechy, ať už jde o vlašské, lískové, kešu nebo mandle, jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky však mají jednu zásadní nevýhodu – jsou velmi citlivé na teplo, světlo a vzduch. Když jsou ořechy vystaveny těmto vlivům, tuky v nich obsažené začínají oxidovat, což vede k jejich žluknutí. Žluklé ořechy se vyznačují nepříjemnou hořkou chutí a mohou mít dokonce negativní dopad na vaše zdraví. Oxidace tuků v ořeších může způsobit tvorbu škodlivých látek, které jsou nejen nepříjemné na chuť, ale i nevhodné pro konzumaci. Právě proto je správné skladování ořechů naprosto klíčové.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak uchovat vlašské ořechy co nejdéle čerstvé

Vlašské ořechy jsou velmi oblíbené pro svou bohatou, jemně máslovou chuť a široké využití v kuchyni. Mohou být konzumovány samotné, přidávány do salátů, pečiva nebo třeba do domácích müsli směsí. Aby si však zachovaly svou kvalitu a chuť, je nutné je správně skladovat. Nejlepší způsob, jak uchovat vlašské ořechy co nejdéle čerstvé, je skladování v chladu, ideálně v chladničce nebo mrazáku.

Pokud máte vlašské ořechy ve skořápce, máte velkou výhodu – skořápka je přirozenou ochranou, která brání pronikání vzduchu a vlhkosti k jádru ořechu. Vlašské ořechy ve skořápce můžete skladovat i při pokojové teplotě, avšak je důležité je umístit na suché místo, mimo dosah přímého slunečního světla.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

V případě, že máte již vyloupané ořechy, je jejich skladování o něco náročnější. Vyloupané vlašské ořechy je třeba uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, která zabrání přístupu vzduchu a vlhkosti, což jsou hlavní nepřátelé čerstvosti ořechů. Nejlepším místem pro skladování je opět chladnička nebo mrazák. V mrazáku mohou vyloupané ořechy vydržet i několik měsíců, navíc bez ztráty kvality.

Jak skladovat vyloupané ořechy, aby neztratily svou čerstvost

Vyloupané ořechy, ať už se jedná o mandle, lískové ořechy nebo kešu, jsou velmi citlivé na okolní podmínky. Bez ochranné skořápky jsou vystaveny přímému kontaktu se vzduchem a vlhkostí, což může vést k jejich rychlému žluknutí. Správné skladování vyloupaných ořechů je proto naprosto zásadní.

Ideální je uchovávat vyloupané ořechy ve vzduchotěsné nádobě, která zabrání pronikání vzduchu. Důležité je také umístit nádobu na chladné a suché místo. Pokud chcete prodloužit trvanlivost vašich ořechů na maximum, je dobré je uchovávat v mrazáku. Mražené ořechy si zachovají svou čerstvost a nutriční hodnotu po několik měsíců a můžete je snadno použít přímo z mrazáku, aniž byste museli čekat, než se rozmrazí.

Jak předejít žluknutí ořechů

Jedním z nejčastějších problémů při skladování ořechů je jejich žluknutí. Žluklé ořechy nejenže ztrácí svou charakteristickou chuť a vůni, ale mohou být také škodlivé pro vaše zdraví. Jak tedy předejít tomu, aby se vám ořechy žlukly?

Prvním krokem je vždy začít s kvalitními a čerstvými ořechy. Při nákupu ořechů se ujistěte, že jsou suché a nemají žádné známky plísně nebo jiných poškození. Po nákupu je důležité ořechy co nejdříve uložit do správného prostředí – chladného, suchého a temného. Vyhněte se skladování ořechů v blízkosti aromatických potravin, jako je cibule nebo česnek, protože ořechy snadno absorbují pachy z okolí.

Pokud máte větší množství ořechů, které chcete uchovat na delší dobu, doporučuje se je předem mírně opražit. Tím se sníží vlhkost v ořeších a zvýší jejich trvanlivost. Nicméně i po opražení je důležité ořechy uchovávat v uzavřené nádobě na chladném místě.

Dalším důležitým faktorem je pravidelná kontrola skladovaných ořechů. Pokud zaznamenáte, že některé ořechy začínají měnit barvu, vůni nebo chuť, je nejlepší je vyřadit, aby se žluknutí nešířilo na ostatní ořechy.

Ořechy jsou skvělým zdrojem výživných látek, ale jejich správné skladování je klíčové pro zachování jejich kvality. Skladování ořechů v suchu, chladu a temnu, ideálně ve vzduchotěsných nádobách, je nejlepším způsobem, jak zabránit jejich žluknutí a ztrátě nutričních hodnot. Ať už jde o vlašské ořechy, mandle nebo jiné druhy, správná péče o vaše ořechy zajistí, že si budete moci užívat jejich lahodnou chuť a prospěšné účinky po co nejdelší dobu. Pamatujte, že kvalitní ořechy začínají u správného skladování – a vyplatí se do něj investovat čas i pozornost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist