facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x Ben & Anna Tuhý deodorant Máta v hodnotě 159 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co je to pemza a na co všechno ji lze použít

Co je to pemza?

Pemza je lehký a porézní vulkanický kámen, který je známý svými unikátními vlastnostmi a širokou škálou využití. V tomto článku se podrobně podíváme na její původ i praktický způsoby použití v kosmetice i domácnosti.

Jak se tvoří pemza

Pemza je nerost, který vzniká ve chvíli, kdy se sopečné magma dostane z hlubokých částí zemské kůry až na povrch během vulkanické erupce. Extrémně horké magma obsahuje roztavené kamenivo společně s různými plyny. V míře, v jaké magma rychle vystupuje k povrchu, se snižuje tlak okolního prostředí, což umožní plynům expandovat a unikat tak z horké lávy.

Klíčovým momentem pro vznik pemzy je pak ochlazení magmatu během této expanze plynů. Magma začne rychle tuhnout a plyny, které se snaží uniknout, vytváří v hornině bubliny. Tyto bubliny pak zustanou v tuhnoucím materiálu, což vede k vzniku lehkého, porézního kamene plného malých dutinek – pemzy. Pemza je díky tomu velmi porézní a lehká – je to hornina, která může plavat na vodní hladině.

Existují různé typy pemzy, které se liší barvou, hustotou a velikostí pórů. Nejčastěji se setkáme s bílou až šedou pemzou, která je ideální pro kosmetické a stavební využití. Časté je ale také využití v domácnosti a zahradě. V kosmetice se využívá pro její abrazivní schopnosti, zejména v produktech pro peeling pokožky.

S čím vším vám pemza pomůže

Pemza je v domácnostech a kosmetice využívána pro své unikátní vlastnosti. Zde je pár praktických tipů pro vaši inspiraci:

  1. Odstranění ztvrdlé kůže na nohou: Pemzový kámen je ideální pro jemné odstraňování ztvrdlé kůže na patách a chodidlech. Pravidelné používání pemzy může pomoci udržet nohy hladké a bez tvrdých míst.

  2. Čištění toalety: Pemza je skvělá na odstranění vodního kamene a jiných usazenin v toaletní míse. Díky své abrazivní povaze dokáže efektivně čistit bez poškrábání keramického povrchu.

  3. Peeling těla: Pemza se může použít také jako přírodní exfoliant pro celé tělo. Pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a zlepšuje průtok krve v kůži, čímž zvyšuje její jas a zdraví.

  4. Odstranění pachu z obuvi: Malý kousek pemzy umístěný do boty nebo sportovní tašky může absorbovat vlhkost a pachy, což zabraňuje vzniku nepříjemných zápachů.

  5. Nechemické čištění grilů a pečících plechů: Pemza je vynikající pro odstranění připálených zbytků a mastnoty z grilovacích roštů a pečících plechů. Použití pemzového kamene na tyto povrchy zanechává rošty čisté a prodlužuje jejich životnost.

  6. Zlepšení odvodnění půdy: Rozdrcená pemza se může přidat do půdy pro zlepšení jejího odvodnění a struktury, což je zejména užitečné pro rostliny, které vyžadují dobře odvodněnou půdu, jako jsou sukulenty nebo některé typy orchidejí.

Tyto příklady demonstrují, jak široké spektrum použití nabízí pemza, a to nejen v osobní péči, ale i v zahradničení či úklidu domácnosti.

Pemza a životní prostředí

Přestože je pemza přírodní materiál, její těžba může mít určitý dopad na životní prostředí. Je tak dobré vybírat pemzu z udržitelných zdrojů a dbát na ekologické způsoby zpracování. Při nákupu pemzy je vhodné vyhledávat produkty od renomovaných výrobců, kteří garantují její kvalitu a původ. Je dobré se vyvarovat imitací nízké kvality.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist