facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč vás trápí časté krvácení z nosu a jak ho léčit?

Co může být příčinou častého krvácení z nosu?

Krvácení z nosu, odborně nazývané epistaxe, je stav, který zažil snad každý alespoň jednou v životě. Nosní sliznice je velmi jemná a obsahuje mnoho drobných krevních cév, které jsou náchylné k poškození. Ačkoli jde většinou o neškodný jev, který lze snadno zastavit, časté krvácení z nosu může být signálem závažnějších zdravotních problémů. Když se krvácení opakuje pravidelně, je důležité věnovat pozornost příčinám, které mohou být velmi různorodé – od jednoduchých vnějších faktorů, jako je suchý vzduch, po vnitřní zdravotní komplikace. Pojďme se podrobněji podívat na hlavní důvody, proč k častému krvácení z nosu dochází.

Suchý vzduch a časté krvácení z nosu

Jednou z nejčastějších příčin krvácení z nosu je suchý vzduch. To se stává především v zimních měsících, kdy je vzduch v interiérech sušší kvůli vytápění, nebo v létě při častém používání klimatizace. Suchý vzduch může způsobit vysychání nosní sliznice, což vede k jejímu oslabení. Když je sliznice suchá a popraskaná, cévy pod jejím povrchem jsou více vystaveny poškození a krvácení z nosu se stává častějším jevem.

Při dlouhodobém vystavení suchému vzduchu dochází k opakovanému poškozování cév, což způsobuje chronické problémy s častým krvácením. Problém je možné zmírnit pravidelným zvlhčováním vzduchu v místnosti. Zvlhčovače vzduchu mohou výrazně přispět k udržení vlhkosti nosní sliznice. Kromě toho lze používat nosní spreje s fyziologickým roztokem, které pomáhají nosní sliznici udržovat přirozenou vlhkost a pružnost. Tyto spreje slouží jako prevence proti dalšímu poškození nosní tkáně a častému krvácení.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vliv vysokého krevního tlaku na krvácení z nosu

Další významnou příčinou častého krvácení z nosu může být vysoký krevní tlak (hypertenze). Lidé trpící tímto onemocněním jsou náchylnější ke krvácení z nosu, protože zvýšený tlak v cévách je činí křehčími a náchylnými k prasknutí. K tomu často dochází při náhlých změnách krevního tlaku, například při rychlém vstávání nebo při intenzivní fyzické námaze.

U lidí s vysokým krevním tlakem může časté krvácení z nosu signalizovat, že krevní tlak není dostatečně kontrolován. Je proto důležité pravidelně monitorovat krevní tlak a v případě potřeby konzultovat léčbu s lékařem. Nepravidelnosti v krevním tlaku mohou vést k vážnějším problémům, jako jsou srdeční nebo mozkové příhody, proto je důležité dbát na prevenci a pravidelně kontrolovat hladinu krevního tlaku.

Léky, které mohou způsobit časté krvácení z nosu

Užívání některých léků, zejména antikoagulancií, může výrazně zvýšit riziko krvácení z nosu. Antikoagulancia, často předepisovaná pro prevenci krevních sraženin, ředí krev, což znesnadňuje její srážení a zvyšuje tak pravděpodobnost krvácení nejen z nosu, ale i z jiných částí těla. Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je ibuprofen, mohou také způsobit podráždění a oslabit cévy, což zvyšuje riziko krvácení.

Pokud užíváte léky na ředění krve a začnete pociťovat časté krvácení z nosu, je důležité se poradit s lékařem. Lékař může zhodnotit, zda je třeba upravit dávkování léků, nebo navrhnout alternativní léčbu. Časté krvácení z nosu v tomto případě může být příznakem, že je třeba lékařskou léčbu přizpůsobit vašemu aktuálnímu stavu.

Záněty a infekce nosní sliznice

Záněty a infekce horních cest dýchacích mohou také vést k častému krvácení z nosu. Při zánětech dochází k tomu, žese roztahují cévy v nosní sliznici a stávají se více náchylnými k prasknutí. Infekce, jako je rýma nebo záněty vedlejších nosních dutin, často způsobují podráždění a zánět nosní sliznice, což zvyšuje riziko krvácení.

Alergické reakce jsou dalším faktorem, který může zhoršit stav nosní sliznice a vést k častému krvácení. Alergie, jako je například alergická rýma, způsobují, že je nosní sliznice podrážděná a cévky jsou v ní náchylnější k poškození. Lidé, kteří trpí alergiemi, často zažívají opakované epizody krvácení z nosu, zejména v době, kdy jsou vystaveni alergickým spouštěčům, jako je pyl nebo prach.

Poruchy srážlivosti krve a jiné závažné příčiny

Někdy může časté krvácení z nosu signalizovat závažnější zdravotní problémy, jako jsou poruchy srážlivosti krve nebo dokonce nádory v nosní dutině. Pokud se krvácení objevuje bez zjevné příčiny a nelze jej snadno zastavit, může být indikací poruch, které ovlivňují schopnost těla vytvářet krevní sraženiny. To může být velmi nebezpečné a vyžaduje okamžité lékařské vyšetření.

Nádorová onemocnění v oblasti nosní dutiny, i když jsou vzácná, mohou také způsobovat časté krvácení z nosu. Nádory mohou mechanicky dráždit nosní sliznici, což způsobuje opakované krvácení. Pokud máte podezření na závažné problémy, je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc a podstoupit důkladné vyšetření, které může zahrnovat endoskopii nebo zobrazovací metody.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Ačkoli většina případů krvácení z nosu není důvodem k panice, existují situace, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Pokud krvácení z nosu trvá déle než 20 minut, i když se pokusíte zastavit krev tlakem na nosní chřípí, měli byste okamžitě navštívit lékaře. Dlouhotrvající nebo velmi intenzivní krvácení může být známkou závažnějšího problému, který vyžaduje odborné ošetření.

Stejně tak, pokud se krvácení z nosu objevuje často a bez zjevné příčiny, měli byste tento stav konzultovat s odborníkem. Časté krvácení z nosu může být příznakem řady zdravotních potíží, které vyžadují diagnostiku a léčbu. Nezanedbávejte své zdraví a věnujte pozornost signálům, které vám tělo dává.

Celkově je důležité mít na paměti, že časté krvácení z nosu může být varovným signálem, že je třeba věnovat větší pozornost svému zdraví.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist