facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Naučte se, jak obnovit lesk zašlých dlaždic

Jak vyčistit zašlé dlaždice

Dlažba je jedním z nejpopulárnějších povrchů v domácnostech díky své odolnosti a snadné údržbě. Ať už se nachází v koupelně, kuchyni, na chodbách nebo na terase, dlažba dodává prostoru elegantní a čistý vzhled. Nicméně, i přes pravidelné čištění může dlažba po čase ztratit svůj původní lesk a začít vypadat zašle. Na vině jsou nejen každodenní nečistoty, ale také vlhkost, mastnota a někdy i nesprávně zvolené čisticí prostředky, které mohou způsobit zašednutí nebo vznik skvrn. V tomto článku se zaměříme na to, jak vyčistit zašlé dlaždice a jak nejlépe umýt dlažbu, aby znovu zářila jako nová.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaký čisticí prostředek zvolit?

Při výběru čisticího prostředku je důležité zohlednit typ dlažby, kterou máte doma. Každý materiál vyžaduje specifický přístup. Například keramická dlažba snese většinu běžných čisticích prostředků, zatímco přírodní kámen, jako je mramor nebo břidlice, vyžaduje jemnější zacházení, aby nedošlo k poškození povrchu.

Mnoho lidí se uchyluje k používání univerzálních čisticích prostředků, které slibují rychlé výsledky. Tyto prostředky však mohou obsahovat agresivní chemikálie, které dlouhodobě poškozují povrch dlažby a zanechávají za sebou zbytky, jež přitahují další nečistoty. Proto se stále více domácností obrací k přírodním prostředkům. Směs vody, octa a jedlé sody je jednou z nejpopulárnějších alternativ, která nejen účinně čistí, ale také dezinfikuje a neutralizuje pachy. Tato kombinace je obzvláště vhodná pro čištění zašlých dlaždic, které potřebují důkladnější ošetření.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Přírodní versus chemické prostředky

Rozhodnutí mezi použitím přírodních nebo chemických čisticích prostředků závisí nejen na typu dlažby, ale také na osobních preferencích a ekologických hodnotách. Přírodní prostředky, jako jsou ocet, citronová šťáva a jedlá soda, jsou šetrné k životnímu prostředí a obvykle i k vaší dlažbě. Na druhou stranu chemické prostředky mohou nabídnout rychlejší a někdy i efektivnější řešení, zejména pokud jde o odstranění tvrdých usazenin, plísní či mastnoty.

Pokud se rozhodnete pro přírodní cestu, je důležité vědět, jak tyto prostředky správně kombinovat a aplikovat. Například ocet je skvělý pro odstranění vodního kamene a dezinfekci, ale měl by se používat opatrně na přírodní kámen, který může poškodit. Jedlá soda je účinná při odstraňování mastnoty a zápachu, ale může zanechat jemné stopy, pokud není důkladně opláchnuta. Při použití chemických prostředků je zase klíčové dodržovat pokyny výrobce a dbát na dostatečné větrání místnosti, aby se předešlo vdechnutí škodlivých výparů.

Jak na spáry mezi dlaždicemi?

Spáry mezi dlaždicemi jsou často nejvíce zanedbávanou částí při čištění, přestože právě zde se usazují nečistoty, plísně a bakterie, které mohou nejen kazit vzhled celé podlahy, ale také představovat zdravotní riziko. Aby spáry zůstaly čisté, je třeba jim věnovat zvláštní péči.

Nejprve doporučujeme použít kartáček s pevnými štětinami, který dokáže proniknout do úzkých mezer a odstranit usazené nečistoty. Pokud jsou spáry silně znečištěné nebo zabarvené, můžete použít směs jedlé sody a vody, kterou nanesete přímo na spáry a necháte působit několik minut. Poté spáry důkladně vydrhněte a opláchněte vodou.

V případě, že se nečistoty ve spárách drží i nadále, můžete zvážit použití speciálních čisticích prostředků určených přímo na spáry, které často obsahují dezinfekční složky. Pokud ani to nepomůže, může být na čase přistoupit k přetmelení spár, což je proces, při kterém se odstraní stará malta a nanese se nová, která opět dodá svěží vzhled.

Dokončení a sušení dlažby

Po důkladném vyčištění dlažby je klíčové zajistit, aby byl povrch zcela zbavený všech čisticích prostředků. Zbytky čisticích prostředků mohou nejen způsobit, že dlažba bude vypadat matně, ale mohou také přitahovat další nečistoty a vytvářet tak nepříjemný film na povrchu. Proto je důležité dlaždice důkladně opláchnout čistou vodou a poté je vysušit, aby se zabránilo tvorbě vodních skvrn a dalšímu usazování nečistot.

Vysoušení lze provést pomocí suchého mopu nebo měkké látky. Pro nejlepší výsledky doporučujeme vysoušet dlažbu krouživými pohyby, což zajistí, že povrch zůstane rovnoměrně suchý a lesklý.

Pravidelná údržba jako prevence

Klíčem k dlouhodobě krásné a čisté dlažbě je pravidelná údržba. I když dlažba nevyžaduje každodenní drhnutí, malé denní úkony mohou výrazně prodloužit její životnost a zachovat její původní vzhled. Pravidelné zametání nebo vysávání pomůže odstranit drobné nečistoty, které by mohly povrch dlažby poškrábat. Okamžité otírání rozlitých tekutin zase zabrání vzniku skvrn a usazování nečistot.

Jednou týdně je vhodné dlažbu umýt vodou s jemným čisticím prostředkem, aby se odstranily zbytky prachu a mastnoty. V případě, že máte dlažbu v prostorách, kde je vysoká vlhkost, jako je koupelna nebo kuchyň, je důležité pravidelně kontrolovat spáry a oblast kolem vany nebo sprchy, kde se může hromadit plíseň.

Závěrem lze říci, že údržba dlažby vyžaduje kombinaci správných čisticích prostředků, technik a pravidelné péče. Ať už se rozhodnete pro přírodní nebo chemické prostředky, klíčové je důkladné čištění a sušení dlažby, aby zůstala zářivá a dlouho vypadala jako nová.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist