facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Osvědčené rady jak odstranit smůlu z textilu

Odstranění smůly z oblečení

Kdo by to neznal? Vyrazíte na procházku do lesa, posedíte se pod stromy a domů se vrátíte se smůlou na oblečení. Jak odstranit smůlu z oblečení a přitom ho nepoškodit? Tato otázka trápí mnoho z nás, protože smůla je jedna z nejvíce odolných skvrn, které se mohou na našem textilu objevit. V následujícím článku vám představíme několik účinných metod a tipů, jak se této nepříjemné skvrny zbavit.

Mechanické odstranění smůly

Smůla, která se dostane na oblečení, je problémem především kvůli její lepivosti a odolnosti vůči běžným čisticím prostředkům. Je proto důležité vědět, jak s ní správně zacházet, aby nedošlo k poškození tkaniny. Když se ptáte, jak dostat smůlu z oblečení, máte několik možností, které si nyní přiblížíme.

Prvním krokem, který můžete zkusit, je mechanické odstranění smůly. Jakmile si všimnete smůly na oblečení, pokuste se jí co nejvíce odstranit pomocí nehtů nebo tupého předmětu, jako je například lžíce. Dejte si pozor, abyste tkaninu neroztrhli. Smůla je lepivá, a proto je vhodné pracovat s ní opatrně. Mechanické odstranění je prvním a základním krokem, který vám může usnadnit další postupy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Použití ledu pro odstranění smůly

Další účinnou metodou, jak odstranit smůlu z oblečení, je použití ledu. Smůla na oblečení ztvrdne, když se ochladí, což vám umožní ji snadněji odlepit. Vložte postižené místo do igelitového sáčku a umístěte ho do mrazničky na několik hodin. Poté, co smůla ztvrdne, můžete ji zkusit jemně seškrábnout. Pokud zůstane část smůly na tkanině, pokračujte dalším krokem.

Chemické prostředky pro odstranění smůly

Chemické prostředky jsou další možností, jak dostat smůlu z oblečení. Mezi nejúčinnější patří použití alkoholu nebo technického benzínu. Na vatový tampon naneste malé množství alkoholu nebo benzínu a jemně potírejte postižené místo. Alkohol nebo benzín by měl smůlu rozpustit, což vám umožní ji snadno odstranit. Dbejte však na to, abyste používali chemické prostředky na dobře větraném místě a vyvarovali se kontaktu s kůží. Po použití těchto prostředků je vhodné oblečení důkladně vyprat, aby se odstranily zbytky chemikálií.

Použití mastku nebo jedlé sody

Dalším účinným způsobem, jak odstranit smůlu z oblečení, je použití mastku nebo jedlé sody. Posypte postižené místo jedlou sodou nebo mastkem a nechte několik hodin působit. Soda a mastek absorbuje smůlu, což usnadní její následné odstranění. Poté oblečení vyperte podle návodu na štítku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Přírodní metody odstranění smůly

Pro ty, kteří preferují přírodní metody, je tu také možnost použití oleje. Naneste na smůlu trochu oleje, například olivového nebo kokosového, a nechte působit. Olej smůlu rozpustí, což vám umožní ji snadno setřít. Poté, co odstraníte smůlu, je důležité oblečení důkladně vyprat, aby se odstranily zbytky oleje.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Profesionální čištění oblečení

Pokud jste vyzkoušeli všechny výše uvedené metody a smůla na oblečení stále zůstává, můžete se obrátit na profesionální čisticí služby. Profesionálové mají k dispozici speciální čisticí prostředky a techniky, které mohou být účinnější než domácí metody. I když to může být dražší řešení, může se vyplatit, pokud se jedná o drahý nebo sentimentální kus oblečení.

Mýty a fakta o odstraňování smůly

Existuje mnoho mýtů o tom, jak dostat smůlu z oblečení. Někteří lidé věří, že použití horké vody nebo vysoušeče vlasů může pomoci, ale ve skutečnosti může teplo smůlu pouze více rozšířit a zhoršit problém. Další běžný mýtus je použití octa jako univerzálního čisticího prostředku. I když ocet může být účinný při odstraňování některých skvrn, u smůly to není ideální volba.

Důležitým faktem je, že smůla je tvořena pryskyřicí, která je hydrofobní, což znamená, že se nerozpouští ve vodě. Proto je použití vody při prvotním čištění často neúčinné. Lepší je sáhnout po chemických rozpouštědlech nebo metodách, které využívají fyzikální změny, jako je zmrazení.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Rady na závěr

Je důležité mít na paměti, že každý typ tkaniny může reagovat na čisticí prostředky jinak. Před použitím jakéhokoli čisticího prostředku nebo metody je vhodné provést test na malé, nenápadné části oblečení, aby se zabránilo případnému poškození. Některé tkaniny, jako je například vlna nebo hedvábí, jsou citlivější a mohou vyžadovat jemnější péči.

Pamatujte také, že prevence je lepší než řešení nepříjemných komplikací. Pokud plánujete výlet do lesa nebo aktivity, při kterých hrozí, že se dostanete do kontaktu se smůlou, zvolte oblečení, které není vaší nejoblíbenější součástí šatníku, nebo si s sebou vezměte ochranný oděv, který můžete snadno vyčistit.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli metodu, doufáme, že vám naše rady pomohou odstranit smůlu z oblečení a udrží vaše oblečení čisté a bez skvrn. Šťastné praní!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist