facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Vyzkoušejte recept s černými fazolemi, který zahřeje vaše srdce

Černé fazole v hlavní roli

V českých kuchyních se fazole objevují spíše v tradičních jídlech, jako je fazolová polévka nebo klasický fazolový guláš. Ale svět luštěnin je mnohem pestřejší, než se může na první pohled zdát. Černé fazole, často spojované s mexickou kuchyní, si postupně nacházejí cestu i na naše talíře – a právem. Jsou nejen chutné a výživné, ale i neuvěřitelně všestranné. Ať už se rozhodnete pro mexické černé fazole, rychlý recept z konzervy nebo připravíte fazole černé oko, možnosti jsou téměř neomezené.

Proč dát černým fazolím šanci?

Černé fazole, známé také jako „frijoles negros", jsou oblíbenou součástí jihoamerické a středoamerické kuchyně. Vyznačují se pevnou strukturou, jemně oříškovou chutí a vysokým obsahem bílkovin. Obsahují vlákninu, železo, hořčík, draslík a množství antioxidantů, které jsou spojovány s prevencí civilizačních onemocnění. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky nebo ty, kdo se snaží regulovat hladinu cukru v krvi.

Zajímavostí je, že černé fazole obsahují více antioxidantů než některé druhy ovoce – například borůvky. A protože luštěniny obecně podporují zdraví střev a pocit sytosti, patří mezi základní kameny vegetariánské a veganské stravy. Ale ani masožravci by je neměli přehlížet.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Mexické černé fazole

Když se řekne černé fazole, většina lidí si představí pikantní mexický pokrm – a není divu. Kombinace rajčat, česneku, cibule a aromatických koření jako je římský kmín, koriandr a chilli vytváří intenzivní chuť, kterou si snadno zamilujete. Tento recept je ideální jako příloha k tortillám, rýži, do burrita nebo jako hlavní jídlo s avokádem navrchu.

Mexické černé fazole – jednoduchý recept:

Ingredience:

  • 2 hrnky vařených černých fazolí (nebo 1 velká plechovka černých fazolí ve vlastní šťávě)
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli (dle chuti)
  • 1/2 hrnku rajčat z plechovky (krájená nebo pasírovaná)
  • Sůl, pepř a čerstvá koriandrová nať na ozdobu

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce opečte. Vmíchejte koření, přidejte rajčata a nechte chvíli provařit. Nakonec přidejte fazole, promíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody. Vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezhoustne. Podávejte s limetkou a nasekanou koriandrovou natí.

Fazole můžete také rozmixovat na hustou kaši a použít jako základ do tacos nebo k nachos. Pokud použijete černé fazole z konzervy, je příprava ještě rychlejší – stačí je propláchnout a přidat ke směsi.

Co když nemáte čas? Recept z konzervy vás zachrání

V dnešním rychlém světě není výjimkou nemít čas namáčet a vařit fazole přes noc. Naštěstí existuje řešení – černé fazole z konzervy. Zní to možná obyčejně, ale i z konzervy lze vykouzlit chutné, zdravé jídlo během pár minut. Klíčem je kvalitní konzerva bez zbytečných dochucovadel a přidaných solí.

Skvělým příkladem je rychlá verze „buddha bowl" – mísy plné zeleniny, obilovin a bílkovin. Stačí na ni uvařená quinoa nebo rýže, osmahnuté černé fazole s kořením, čerstvá zelenina, pár plátků avokáda a zálivka z limetkové šťávy a tahini. Taková večeře nejen zasytí, ale dodá tělu vše, co potřebuje – a připravíte ji za méně než 20 minut.

Fazole černé oko

Vedle černých fazolí se v obchodech objevují i fazole černé oko, které jsou v Česku méně známé. Svůj název získaly podle charakteristické černé skvrnky, která připomíná oko. Ve světě jsou známé jako „black-eyed peas" a hojně se používají v jižanské americké a africké kuchyni.

Mají jemnější chuť než klasické černé fazole a rychlejší dobu vaření. Skvěle se hodí do salátů, polévek i teplých pokrmů. Například v Ghaně se z nich připravuje pikantní jollof rice, v Americe jsou součástí tradičního novoročního jídla „Hoppin' John".

Zkuste je přidat do salátu s pečenou dýní, červenou cibulí, čerstvým špenátem a zálivkou z dijonské hořčice a javorového sirupu. Výsledkem je harmonické spojení sladké, kyselé a slané chuti, které vás překvapí svou jednoduchostí.

Inspirace z běžné domácnosti

Jedna mladá rodina z Brna si oblíbila černé fazole natolik, že je zařadila do jídelníčku dvakrát týdně. „Začalo to burritem, které jsme si jednou objednali v mexickém bistru. Doma jsme zkusili připravit vlastní verzi a od té doby experimentujeme – do tortilly, do burgerů nebo jen tak k večeři. Naše děti je milují s rýží a trochou strouhaného sýra," říká Kateřina, maminka dvou dětí. Její tip? Přidat špetku skořice a šťávu z pomeranče – chuť se krásně zvýrazní a získá hloubku.

Jak správně připravit fazole?

Pokud se rozhodnete pro suché fazole, nezapomeňte je předem namočit alespoň na 8 hodin. Poté slijte vodu, propláchněte a vařte v čisté vodě zhruba hodinu, dokud nezměknou. Některé druhy, jako právě fazole černé oko, vaříme o něco kratší dobu – zhruba 30 až 40 minut. Při vaření se vyplatí přidat do vody bobkový list nebo kousek řasy kombu, která pomáhá lépe trávit luštěniny a zmírňuje nadýmání.

A co s černými fazolemi dál? Fantazii se meze fakt nekladou – můžeš z nich udělat veganské chilli s kukuřicí a paprikou, nebo třeba svěží pomazánku s česnekem a citronem. Jestli máš chuť na něco sytějšího, zkus domácí fazolový burger s vločkami a kořením. No a jestli spíš vaříš podle počasí, sáhni po polévce s rajčaty a koriandrem, nebo si upeč slané muffiny s paprikou a sýrem.

Luštěniny jako základ udržitelného stravování

Zařazení luštěnin do jídelníčku není jen prospěšné pro zdraví, ale také pro planetu. Produkce luštěnin má ve srovnání s živočišnými produkty nízkou uhlíkovou stopu, spotřebovává méně vody a pomáhá zlepšovat kvalitu půdy. Organizace FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) označuje luštěniny za „klíč k udržitelnému stravování".

Navíc jsou cenově dostupné a dostupné po celý rok, takže se hodí i pro domácnosti, které hledají zdravá jídla bez zbytečného zatížení rozpočtu. Stačí jen trochu kreativity – a černé fazole se mohou stát vaším novým kuchyňským favoritem.

Jak říká mexické přísloví: "Bez fazolí není jídlo.” A k tomu opravdu není co dodat.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist