facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jaké výhody mají celozrnné těstoviny

Proč zvolit celozrnné těstoviny?

Celozrnné těstoviny se stávají stále populárnější volbou mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravý životní styl a stravování obecně. Ale proč bychom měli dát přednost právě těmto těstovinám před těstovinami z bílé mouky? V tomto článku se podíváme na několik klíčových důvodů, proč jsou celozrnné těstoviny prospěšné, a srovnáme je s běžnými těstovinami.

Výživové hodnoty celozrnných těstovin

Jedním z hlavních důvodů, proč byste měli zařadit celozrnné těstoviny do svého jídelníčku, je jejich výživová hodnota. Na rozdíl od těstovin z bílé mouky obsahují celozrnné těstoviny celé zrno, což znamená, že zachovávají všechny části zrna včetně otrub, klíčku a endospermu. To vede k vyššímu obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů.

Vláknina a trávení

Vláknina je klíčová pro zdraví trávicího systému. Pomáhá regulovat trávení a předcházet zácpě. Celozrnné těstoviny obsahují výrazně více vlákniny než těstoviny z bílé mouky. Pravidelná konzumace potravin bohatých na vlákninu může také pomoci snižovat hladinu cholesterolu a regulovat hladinu cukru v krvi. Konzumace dostatečného množství vlákniny je se také pojí s nižším rizikem vzniku divertikulitidy a dalších trávicích potíží.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vitamíny a minerály

Celozrnné těstoviny jsou bohaté na vitamíny skupiny B, jako je niacin, thiamin a riboflavin, které jsou nezbytné pro správnou funkci metabolismu. Obsahují také minerály jako je železo, magnesium a zinek, které podporují imunitní systém a celkové zdraví. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku v těle, zatímco magnesium hraje klíčovou roli v mnoha biochemických reakcích, včetně funkce svalů a nervů.

Glykemický index a sytost

Glykemický index (GI) je měřítko toho, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI mohou způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru, což vede k následnému rychlému poklesu inzulinu a pocitu hladu. Celozrnné těstoviny mají nižší glykemický index než těstoviny z bílé mouky, což znamená, že uvolňují energii pomaleji a zajišťují delší pocit sytosti. Stabilnější hladina cukru v krvi může také pomoci předcházet energetickým výkyvům a zlepšit celkovou pohodu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pomoc při hubnutí

Díky vyššímu obsahu vlákniny a nižšímu glykemickému indexu mohou celozrnné těstoviny pomoci i při hubnutí. Vláknina zajišťuje delší pocit sytosti, což může vést k nižšímu celkovému příjmu kalorií. Navíc, stabilnější hladina cukru v krvi může snížit chuť na sladkosti a nezdravé potraviny. Studie ukazují, že lidé, kteří konzumují více celozrnných potravin, mají tendenci mít nižší tělesnou hmotnost a menší obvod pasu.

Srovnání celozrnných těstovin a těstovin z bílé mouky

Při srovnání celozrnných těstovin s těstovinami z bílé mouky vyplývá na povrch několik zásadních rozdílů:

Složení a zpracování Těstoviny z bílé mouky jsou vyrobeny z pšeničné mouky, která byla zbavena otrub a klíčků, což znamená, že při výrobě přicházejí o většinu vlákniny a živin. Naopak celozrnné těstoviny jsou vyrobeny z celého zrna, což zajišťuje vyšší nutriční hodnotu. Zpracování bílé mouky také zahrnuje odstranění mnoha přirozených antioxidantů a fytochemikálií, které jsou přítomny právě v celém zrnu.

Chuť a textura Něteří lidé si na chuť a texturu celozrnných těstovin musí zvyknout, protože jsou často hutnější a mají jemnější, ořechovou chuť. Na druhou stranu, těstoviny z bílé mouky jsou obvykle měkčí a mají neutrální chuť, která může být pro některé konzumenty atraktivnější. Nicméně s rostoucí poptávkou po zdravějších alternativách se stále více výrobců snaží zlepšit chuť a texturu celozrnných těstovin, aby byly co nejvíce podobné těm z bílé mouky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Dopad na zdraví Dlouhodobá konzumace těstovin z bílé mouky může přispět k riziku vzniku chronických onemocnění, jako je diabetes 2. typu, obezita a kardiovaskulární choroby, zejména kvůli vysokému glykemickému indexu a nízkému obsahu vlákniny. Naopak celozrnné těstoviny mohou díky svým výživovým vlastnostem pomoci předcházet těmto onemocněním. Výzkumy ukazují, že diety bohaté na celozrnné potraviny jsou spojeny s nižším rizikem srdečních chorob, hypertenze a některých typů rakoviny.

Ekologický aspekt Dalším důležitým aspektem, který bychom měli zvážit při výběru mezi celozrnnými těstovinami a těstovinami z bílé mouky, je ekologický dopad. Produkce celozrnných těstovin je často méně náročná na zpracování, což může znamenat nižší spotřebu energie a vody. Navíc, podpora potravin z celých zrn může přispět k udržitelnosti zemědělských praktik. Pěstování obilovin pro celozrnné produkty může podporovat biodiverzitu a zdraví půdy, protože není potřeba tak intenzivní zpracování jako u rafinovaných obilovin.

Proč dát přednost celozrnným těstovinám

Z výše uvedených důvodů je jasné, že celozrnné těstoviny nabízejí řadu výhod oproti těstovinám z bílé mouky. Díky vyššímu obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů, nižšímu glykemickému indexu a delšímu pocitu sytosti jsou celozrnné těstoviny výbornou volbou pro každého, kdo chce podpořit své zdraví a zlepšit svou celkovou stravu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pokud jste dosud celozrnné těstoviny nevyzkoušeli, zkuste je zařadit do svého jídelníčku. Možná budete překvapeni, jak moc pozitivně ovlivní vaše zdraví a pohodu. Navíc, když si zvyknete na jejich chuť a texturu, zjistíte, že mohou být stejně chutné, ne-li chutnější, než těstoviny z bílé mouky.

Celozrnné těstoviny představují nejen zdravější alternativu k běžným těstovinám, ale také příležitost k tomu, jak přispět k udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Vyberte si celozrnné těstoviny a udělejte krok směrem k lepšímu zdraví a svědomitějšímu životnímu stylu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist