facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Může barefoot obuv posílit vaše svaly a zlepšit rovnováhu?

Barefoot boty: Ano nebo ne?

Barefoot boty, často nazývané i jako minimalistická obuv, jsou stále častějším předmětem diskusí nejen mezi fanoušky zdravého životního stylu, ale i odborníky na zdraví nohou. Otázka, zda barefoot boty skutečně prospívají našemu zdraví, je jednou z klíčových. Odpověď není jednoznačná, a proto si klademe otázku: barefoot ano nebo ne? Podívejme se na tuto problematiku podrobněji, abychom získali ucelený pohled na výhody i potenciální rizika této obuvi.

Přirozený pohyb

Hlavním cílem barefoot bot je umožnit chůzi co nejvíce podobnou chůzi naboso, přičemž však poskytují základní ochranu proti nečistotám, ostrým předmětům a nepříjemnému povrchu. Tento druh obuvi má tenkou, flexibilní podrážku a minimální podpůrné prvky. V podstatě umožňuje chodidlům „pracovat" přirozeně, tak jak jsou biologicky navržena.

Důležitým argumentem ve prospěch barefoot bot je návrat k přirozené biomechanice lidského těla. Lidské chodidlo je komplexním systémem svalů, kostí a šlach, který byl vyvinut k tomu, aby fungoval optimálně při bosé chůzi. Při chůzi nebo běhu v tradičních botách, které mají silnou podrážku a stabilizující prvky, dochází často ke změně přirozeného způsobu, jakým chodidlo pracuje. Výsledkem mohou být nevhodné pohybové návyky, které časem vedou k bolestem kloubů, zad a dalším zdravotním problémům.

Když tedy přemýšlíte o tom, zda barefoot ano nebo ne, zamyslete se nad tím, jak se vaše tělo přizpůsobí přirozenějšímu způsobu pohybu. Někteří lidé zaznamenávají zlepšení držení těla a stabilitu během chůze nebo běhu, což může vést k menším zdravotním problémům v oblasti zad a kloubů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhody barefoot bot

Jedním z největších benefitů barefoot obuvi je posílení svalů chodidel. Při nošení tradičních bot, které mají pevné opory a struktury, může dojít k oslabení svalstva chodidel, protože svaly nejsou nuceny aktivně pracovat. Barefoot boty tento problém řeší tím, že chodidla „nutí" pracovat tak, jak byla stvořena.

Posílená svalová struktura chodidel může vést ke zlepšení celkové rovnováhy a stability těla. Někteří lidé, kteří přecházejí na barefoot obuv, si všimnou i lepší koordinace při každodenních činnostech, sportu nebo běhu. Je to právě tento efekt, který přesvědčuje mnoho zastánců barefoot obuvi, že odpověď na otázku barefoot ano nebo ne, je jednoznačně ano.

Dalším plusem je senzitivita, kterou barefoot boty umožňují. Díky tenké podrážce máte mnohem lepší kontakt s povrchem, po kterém kráčíte. To vám dává lepší zpětnou vazbu a vnímání terénu, což může pomoci při vyhýbání se zraněním a nepříjemnostem.

Ale co rizika? Proč může být barefoot volba nevhodná?

Přestože barefoot obuv nabízí řadu výhod, ne pro každého je tento typ obuvi vhodný. Jedním z hlavních rizik je nedostatek podpory. Tradiční obuv je často navržena tak, aby poskytovala podporu obloukům chodidel a stabilizovala kotníky, což může být nezbytné pro lidi s plochými nohami nebo problémy s pronací. Pokud patříte do této skupiny, může být barefoot obuv spíše škodlivá než přínosná, neboť neposkytuje dostatečnou oporu a může vést k přetížení určitých částí chodidla.

Přechod na barefoot boty by měl být postupný, aby si svaly a šlachy mohly zvyknout na nový způsob pohybu. Pokud přejdete na barefoot obuv příliš rychle, můžete se setkat s nepříjemnými vedlejšími účinky, jako jsou záněty šlach, bolesti lýtek nebo dokonce přímá zranění. Některé studie varují, že běžci, kteří příliš rychle přešli na barefoot běhání, zaznamenali vyšší výskyt únavových zlomenin a dalších zranění.

Prostředí hraje roli

Dalším faktorem, který je třeba zvážit při otázce, zda barefoot mít či nemít, je prostředí, ve kterém se budete pohybovat. Barefoot obuv je ideální pro měkké povrchy, jako je tráva, lesní cesty nebo písek. Naopak ve městě, kde převládají tvrdé betonové povrchy, mohou být barefoot boty méně vhodné. Tvrdé povrchy mohou způsobit zvýšený tlak na chodidla a kolena, což vede k nepříjemným pocitům nebo zraněním.

Je tedy důležité zvážit, kde budete barefoot boty nosit. Pokud trávíte většinu času ve městě, může být lepší volbou zvolit hybridní obuv, která kombinuje benefity barefoot bot s lehkou podporou pro pohyb po tvrdém povrchu.

Na otázku barefoot ano nebo ne nelze odpovědět jednoznačně. Vše záleží na individuálních potřebách, preferencích a zdraví každého člověka. Pro mnoho lidí mohou barefoot boty představovat skvělou cestu k návratu k přirozenému pohybu, zlepšení zdraví chodidel a posílení svalů. Pro jiné mohou být rizika spojená s nedostatkem podpory příliš velká.

Klíčové je postupovat opatrně, naslouchat svému tělu a poradit se s odborníky, pokud máte jakékoliv pochybnosti. Barefoot boty mohou být skvělým doplňkem pro určité situace, ale nemusí být řešením pro každodenní nošení. Na otázku barefoot ano nebo ne tedy neexistuje univerzální odpověď – záleží na tom, co vaše chodidla a tělo potřebují.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist