facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Tempeh jako ideální náhrada masa pro moderní kuchyni

Tempeh je fermentovaný produkt vyrobený především ze sójových bobů, který se stává stále populárnějším díky svým nutričním hodnotám a univerzálnosti v kuchyni. Přestože jeho původ je třeba hledat až v Indonésii, postupně si nachází své místo v moderních a zdravých jídelníčcích po celém světě.

Původ tempehu

Původ tempehu lze vystopovat až do Indonésie, kde se tradičně vyrábí již po staletí. V indonéské kuchyni je tempeh základní potravinou, která se běžně používá v různých pokrmech. Podle všeho prý mnozí Indonésané věří, že tempeh má nejen mnohé výživové benefity, ale přináší také dlouhověkost a zdraví. Tradičně se tempeh vyrábí doma, kde má každá rodina svůj osvědčený recept na jeho přípravu. Dnes se samozřejmě tempeh vyrábí i průmyslově a je dostupný po celém světě.

Výživové benefity tempehu

Hlavní výhodou tempehu je jeho vysoký obsah bílkovin, což ho činí skvělou náhradou masa nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro všechny, kteří hledají zdravější alternativy. Bílkoviny obsažené v tempehu jsou kompletní, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Navíc je tempeh bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako je železo, vápník a hořčík.

Díky fermentaci je také snadněji stravitelný než jiné sójové produkty. Fermentace totiž rozkládá antinutriční látky, které mohou ztěžovat trávení a vstřebávání živin. To znamená, že živiny obsažené v tempehu jsou pro naše tělo lépe dostupné a využitelné. Fermentace navíc zvyšuje obsah prospěšných bakterií, které podporují zdraví střev.

Další výhodou tempehu je jeho pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Díky obsahu přírodních probiotik, které vznikají během fermentace, může konzumace tempehu přispět k udržení zdravé střevní mikroflóry a podpořit trávení. Probiotika hrají také důležitou roli v posilování imunitního systému i celkové pohody.

Konzumace tempehu může také pomoci při regulaci hladiny cholesterolu v krvi, díky obsahu isoflavonů a vlákniny. Isoflavony jsou přírodní látky, které mají schopnost snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu. Navíc, díky vysokému obsahu antioxidantů, může tempeh pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se tempeh vyrábí

Proces výroby tempehu začíná namáčením a částečným vařením sójových bobů, které jsou následně smíchány s ušlechtilou plísní Rhizopus oligosporus, česky kropidlovec drobnovýtrusý. Tato plíseň způsobuje fermentaci, při níž se boby spojují do pevné struktury. Fermentace trvá obvykle 24 až 48 hodin. Výsledkem je produkt s výraznou oříškovou chutí a pevnou konzistencí.

Fermentace zlepšuje nejen stravitelnost tempehu, ale také zvyšuje jeho nutriční hodnoty. Během tohoto procesu se vytváří množství prospěšných látek, které podporují naše zdraví. Navíc se během fermentace rozkládají složité sacharidy na jednodušší formy, což usnadňuje jejich trávení a snižuje glykemický index tempehu.

Tempeh v kuchyni

V kuchyni je tempeh velmi univerzální. Může být lehce připraven jako marinovaný, pečený, smažený nebo grilovaný. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů, stir-fry pokrmů, poke bowl nebo jako náhrada masa v tradičních receptech. Jeho pevná struktura umožňuje dobře absorbovat chutě z marinád a koření, což z něj činí ideální ingredienci pro různorodá a chuťově pestrá jídla.

Tempeh v moderní stravě

V dnešní době, kdy se stále více lidí zajímá o zdravý životní styl a udržitelnost, se tempeh stává důležitou součástí moderní stravy. Jeho vysoký obsah bílkovin a dalších důležitých živin ho činí ideálním pro sportovce, vegetariány, vegany i všechny, kteří hledají zdravější alternativy k masu. Navíc, díky své univerzálnosti v kuchyni, je skvělou volbou pro každého, kdo rád experimentuje s novými recepty a chutěmi.

Tipy pro vaření s tempehem

Aby byl tempeh co nejchutnější, je důležité ho správně připravit. Zde je několik tipů, jak s tempehem dosáhnout v kuchyni těch nejlepších výsledků:

Marinování: Tempeh před vařením marinujte alespoň 30 minut, ideálně několik hodin nebo přes noc. Marináda může být připravena z různých ingrediencí, jako jsou sojová omáčka, kvalitní olivový olej, česnek, zázvor, citronová šťáva nebo různé bylinky a koření. Vaření v páře: Před marinováním můžete tempeh vařit v páře po dobu 10-15 minut. Tím se zjemní jeho struktura a lépe absorbuje marinádu. Grilování a smažení: Tempeh je skvělý na grilu nebo smažený na pánvi. Při smažení používejte střední teplotu, aby se tempeh rovnoměrně propekl a získal křupavou kůrku. Pečení: Pečený tempeh je také vynikající. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 200°C po dobu asi 20-25 minut, dokud není zlatavý a křupavý.

Tempeh a udržitelnost

Tempeh skvělou volbou nejen pro ty, kteří vyznávají udržitelný způsob života a stravování. Výroba tempehu má menší ekologickou stopu než produkce masa, protože sójové boby potřebují méně vody a půdy a produkují méně skleníkových plynů. Navíc, pokud je tempeh vyroben z organických sójových bobů, nepoužívají se při jeho pěstování pesticidy a herbicidy, což je přínosné pro životní prostředí i zdraví samotných spotřebitelů.

Globální popularita

V posledních letech získává tempeh na popularitě nejen v Asii, ale i na západě, kde je ceněn pro své nutriční hodnoty a univerzálnost. Restaurace a kuchaři po celém světě objevují nové způsoby, jak využít tempeh v různých receptech, od tradičních pokrmů až po moderní fusion kuchyni. Díky jeho univerzálnosti a schopnosti přizpůsobit se různým kulinářským stylům se tempeh stává oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě. Ať už jste vegetarián nebo ne, tempeh by neměl ve vašem jídelníčku chybět!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist