facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak překonat nespavost během těhotenství

Těhotenství je období plné radosti, očekávání, ale i různých výzev. Jednou z těchto výzev je nespavost, která postihuje mnoho nastávajících maminek. Nespavost v těhotenství není jen nepříjemná, ale může také ovlivnit celkové zdraví matky i dítěte. Jak tedy zvládnout tyto bezesné noci a zajistit si co nejlepší spánek?

Proč těhotné ženy trpí nespavostí?

Nespavost v těhotenství může být způsobena několika faktory, které se mění s postupujícími týdny a měsíci. Hormony hrají velkou roli v mnoha aspektech těhotenství a mohou ovlivnit i spánek. Například hormon progesteron, který je důležitý pro udržení těhotenství, může také způsobit ospalost během dne a nespavost v noci.

Dalšími faktory jsou fyzické nepohodlí, jako je rostoucí bříško, časté potřeba na toaletu, pálení žáhy a křeče v nohách. Psychické faktory, jako je úzkost a stres spojený s blížícím se porodem, mohou také hrát svou roli. Kdo by se neptal, zda zvládne roli rodiče nebo jak bude probíhat porod?

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

První trimestr: Začátek změn

V prvním trimestru těhotenství se tělo ženy rychle mění, což s sebou přináší různé výzvy. Zvyšující se hladina hormonů často způsobuje únavu během dne, ale paradoxně také potíže se spánkem v noci. Mnoho žen pociťuje častou potřebu chodit na toaletu, protože rostoucí děloha tlačí na močový měchýř. To vede k častému probouzení během noci, což dále zhoršuje kvalitu spánku.

Pro zlepšení spánku v prvním trimestru je možné vyzkoušet několik tipů. Za prvé, upravte si denní rutinu tím, že se budete snažit chodit spát a vstávat ve stejný čas každý den. Za druhé, snižte příjem tekutin večer, což může snížit potřebu na toaletu během noci. Za třetí, vyhýbejte se těžkým jídlům a kofeinu před spaním, a dejte si raději lehkou večeři. Dodržováním těchto doporučení můžete přispět k lepšímu spánku během prvního trimestru těhotenství.

Druhý trimestr: Klidnější období?

Druhý trimestr je často označován jako nejpohodlnější období těhotenství, protože hormony se ustálí a mnoho žen se cítí energičtější. Přesto však nespavost může stále být problémem. Pohodlná pozice při spaní se stává výzvou, protože rostoucí bříško začíná omezovat pohyb. Pro zlepšení spánku ve druhém trimestru existuje několik užitečných tipů.

Používání polštářů na podporu bříška a zad může výrazně přispět k pohodlí. Speciální těhotenské polštáře jsou v tomto ohledu velmi užitečné. Doporučuje se také spánek na levém boku, který zlepšuje průtok krve k plodu a může napomoci lepšímu spánku. Kvalitu spánku může rovněž zvýšit lehké cvičení během dne, které pomáhá uvolnit tělo a připravit ho na noční odpočinek. Dodržování těchto rad může významně přispět k pohodlnějšímu a kvalitnějšímu spánku během druhého trimestru těhotenství.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Třetí trimestr: Velké bříško, velké problémy

V třetím trimestru se nespavost může stát opravdu obtěžující. Rostoucí bříško, časté potřeby na toaletu, pálení žáhy a pohyby dítěte mohou způsobit, že je obtížné usnout a zůstat v klidu. Navíc se blíží termín porodu, což může zvýšit úzkost a stres. Existuje však několik tipů, které mohou pomoci zlepšit spánek ve třetím trimestru.

Za prvé, investujte do kvalitní matrace a polštářů, které poskytují dostatečnou podporu a pohodlí. Za druhé, vyzkoušejte relaxační techniky, jako jsou meditace, hluboké dýchání nebo teplé koupele před spaním, které mohou pomoci uvolnit tělo i mysl. Za třetí, vyhněte se kořeněným a kyselým jídlům, které mohou zhoršit pálení žáhy a tím i kvalitu spánku. Dodržováním těchto rad můžete přispět k lepšímu a klidnějšímu spánku během třetího trimestru těhotenství.

Přírodní prostředky a metody

Mnoho těhotných žen hledá přírodní způsoby, jak zlepšit svůj spánek. Některé z těchto metod mohou být velmi účinné, ale je důležité konzultovat je se svým lékařem nebo porodní asistentkou. Mezi účinné metody patří bylinné čaje, aromaterapie a akupunktura.

Některé bylinné čaje, jako je heřmánek nebo meduňka, mohou pomoci při relaxaci. Avšak ne všechny bylinky jsou bezpečné v těhotenství, proto je nutné poradit se s odborníkem. Esenciální oleje jako levandule mohou mít uklidňující účinek. Použijte je v difuzéru nebo přidejte pár kapek do koupele. Některé ženy nacházejí úlevu v tradičních metodách, jako jsou akupunktura a akupresura. Je důležité najít kvalifikovaného odborníka, který má zkušenosti s těhotnými ženami.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pokud se nespavost stává chronickou a ovlivňuje váš každodenní život, je důležité vyhledat pomoc. Lékař nebo porodní asistentka mohou poskytnout další rady a možná řešení. Někdy může být nutné provést další vyšetření, aby se vyloučily jiné zdravotní problémy.

Jak mohou partneři pomoci?

Podpora partnera může být klíčová při zvládání nespavosti v těhotenství. Jak mohou partneři pomoci? Především poskytněte podporu a empatii; poslouchejte a snažte se pochopit, čím vaše partnerka prochází. Praktická pomoc je rovněž důležitá – pomozte s domácími pracemi, aby se mohla více odpočívat. Trávení společného času je další způsob, jak podpořit partnerku. Relaxační aktivity, jako jsou procházky nebo sledování oblíbeného filmu, mohou být velmi prospěšné.

Nespavost v těhotenství je běžným problémem, který může mít mnoho příčin. S několika jednoduchými změnami v denní rutině a využitím přírodních metod můžete zlepšit kvalitu svého spánku. Nezapomeňte, že každá žena je jedinečná a co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. Důležité je být trpělivý a najít to, co nejlépe vyhovuje vám. A konečně, vždy se poraďte se svým lékařem, pokud máte jakékoliv obavy týkající se vašeho zdraví a spánku. Spánek je důležitý nejen pro vás, ale i pro vaše rostoucí miminko. Tak proč nedat přednost kvalitnímu odpočinku před všemi ostatními starostmi?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist