facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Přírodní způsoby, jak bojovat s akné v těhotenství

Jak zvládnout péči o pleť během těhotenství

Těhotenství je jedinečné období, kdy tělo ženy prochází řadou fyzických a hormonálních změn, které ovlivňují mnoho aspektů každodenního života, včetně zdraví pleti. Akné v těhotenství je problém, se kterým se potýká mnoho žen. Hormonální změny způsobují zvýšenou produkci mazu, což může vést k výskytu pupínků, černých teček a zanícených pórů. V tomto článku se zaměříme na to, proč se akné v těhotenství objevuje, jak mu předcházet, a jak pečovat o pleť, která v tomto období potřebuje speciální pozornost.

Proč se akné v těhotenství vůbec vyskytuje?

Akné se v těhotenství vyskytuje v důsledku několika hlavních faktorů, přičemž nejvýznamnější roli hrají hormonální změny. Těhotenství způsobuje zvýšenou produkci hormonů, především progesteronu. Progesteron stimuluje mazové žlázy v kůži, což zvyšuje produkci mazu. Když se maz začne hromadit v pórech, může dojít k jejich ucpání, což vytváří ideální podmínky pro vznik akné. Tento problém je nejčastější v prvním a druhém trimestru, kdy dochází k největším hormonálním výkyvům.

Důležitou roli hraje také genetika – pokud jste měla problémy s akné v pubertě nebo máte v rodině historii problematické pleti, je pravděpodobné, že se s tímto problémem můžete setkat i v těhotenství. Kromě toho hraje svou roli i stres a nedostatek spánku, které často těhotenství doprovází.

Přírodní způsoby péče o akné v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležité dbát na to, co na svou pleť aplikujete. Mnoho běžných produktů proti akné může obsahovat složky, které nejsou bezpečné pro samotný plod, a proto je vhodné hledat alternativy v přírodní kosmetice a šetrných přípravcích.

  1. Jemné čištění pleti
    Každodenní důkladné, ale jemné čištění je základem péče o pleť, zejména pokud v těhotenství trpíte na akné. Při výběru čistícího přípravku je důležité hledat produkty, které jsou bez sulfátů, parabenů a alkoholu, aby pleť nebyla zbytečně vysušována nebo podrážděna. Produkty s obsahem přírodních látek, jako je heřmánek nebo aloe vera, mohou pomoci zklidnit záněty a současně šetrně vyčistit pokožku.

    Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  2. Hydratace s ohledem na typ pleti
    I mastná pleť potřebuje hydrataci. Akné v těhotenství je často způsobeno nadměrnou produkcí mazu, ale to neznamená, že byste měli omezit hydrataci. Volte lehké, nekomedogenní hydratační krémy, které pokožku vyživí, aniž by ucpávaly póry. Přírodní ingredience, jako je jojobový olej nebo hyaluronová kyselina, jsou skvělou volbou pro udržení rovnováhy hydratace.

  3. Používání přírodních olejů a extraktů
    Mnoho těhotných žen sahá po přírodních prostředcích pro péči o pleť. Mezi oblíbené patří olej z čajovníku, který je známý svými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Je důležité mít na paměti, že i přírodní oleje mohou být velmi silné, proto je vhodné používat je s mírou a ideálně konzultovat jejich použití s odborníkem.

  4. Pozor na make-up a další kosmetické produkty
    Během těhotenství se snažte omezit používání těžkého make-upu, který může ucpávat póry. Pokud make-up nosíte, vybírejte si lehké produkty bez obsahu škodlivých chemikálií a s označením "non-comedogenic", což znamená, že nezanáší póry.

Co se vyvarovat při péči o pleť během těhotenství?

I když je lákavé sáhnout po osvědčených metodách léčby akné, některé z nich nejsou během těhotenství vhodné. Například retinoidy, které jsou běžně používány k léčbě akné, by měly být zcela vynechány. Obsahují totiž látky, které mohou negativně ovlivnit vývoj plodu.

Podobně kyselina salicylová, která se běžně používá v produktech proti akné, může být ve velkých dávkách nebezpečná. Pokud tedy používáte kosmetiku s obsahem kyseliny salicylové, vždy se poraďte se svým lékařem nebo dermatologem.

Strava a její vliv na akné v těhotenství

Kromě kosmetické péče je klíčová i strava. To, co jíme, má obrovský vliv na stav naší pleti, a to zejména v období, kdy tělo prochází hormonálními změnami. Zdravá strava bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály může podpořit regeneraci pleti a snížit výskyt akné.

Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny A, C a E, které jsou klíčové pro zdraví pokožky. Vitamín A podporuje regeneraci buněk, zatímco vitamíny C a E mají silné antioxidační vlastnosti, které chrání pleť před volnými radikály a záněty.

Pitný režim je také základem pro udržení zdravé pleti. Voda pomáhá odstraňovat toxiny z těla a podporuje správnou hydrataci pleti. Snažte se vypít alespoň dva litry vody denně a vyhněte se slazeným nápojům, které mohou přispívat k zánětům v těle.

Kdy vyhledat pomoc odborníka?

Akné v těhotenství obvykle zmizí po porodu, když se hormonální hladiny vrátí do normálu. Avšak, pokud je vaše pleť vážně postižená a běžné metody péče nezabírají, je důležité vyhledat pomoc odborníka. Dermatolog může předepsat šetrné a bezpečné produkty vhodné pro těhotné ženy, které pomohou zmírnit záněty a akné.

Akné je v těhotenství častým problémem, ale s vhodnou péčí a zdravým životním stylem máte velkou šanci zmírnit jeho projevy. Pamatujte, že tělo během těhotenství prochází velkými změnami, a to se odráží i na pleti. Důležité je naslouchat svému tělu, zvolit správné produkty a postupy a být trpělivá. Vaše pleť potřebuje čas, aby se přizpůsobila hormonálním změnám, ale s péčí a láskou k sobě se vám podaří udržet ji zdravou a krásnou.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist