facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak se zbavit návalů horka a cítit se lépe

Příznaky, příčiny a možnosti úlevy od návalů horka

Návaly horka jsou jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí menopauzu. Tento fenomén, známý také jako horké záblesky, se projevuje náhlým a často velmi intenzivním pocitem tepla, který se šíří po celém těle. Nejčastěji začíná v obličeji, na krku a hrudi, ale může se rozšířit i na další části těla. Pro mnoho žen je tento stav nejen fyzicky nepříjemný, ale může také ovlivnit jejich psychickou pohodu a každodenní život.

Návaly horka mohou být velmi rozmanité, co se týče jejich intenzity a frekvence. Některé ženy je zažívají několikrát denně, jiné jen občas. Během návalu se může zvýšit srdeční tep, objeví se pocení a často následuje zimnice, jakmile nával odezní. Tyto epizody mohou trvat od několika sekund až po několik minut, ačkoli někdy mohou být mnohem delší. Kromě fyzických příznaků mohou návaly horka vyvolávat i pocity úzkosti, podrážděnosti nebo dokonce deprese, což jen zvyšuje jejich negativní dopad na kvalitu života.

Příčiny návalů horka

Jedním z hlavních faktorů, které způsobují návaly horka, jsou hormonální změny, ke kterým dochází během menopauzy. Snížení hladiny estrogenu má vliv na regulaci tělesné teploty, což vede k těmto náhlým pocitům horka. Termoregulační centrum v mozku, konkrétně hypotalamus, který řídí tělesnou teplotu, začne na tyto změny reagovat přehnaně, což vyvolává právě tyto návaly.

I když jsou návaly horka nejčastěji spojovány s menopauzou, mohou se vyskytnout i u žen, které podstupují hormonální léčbu nebo mají určité zdravotní problémy, jako jsou například poruchy štítné žlázy. Návaly horka mohou být také vedlejším účinkem některých léků nebo se mohou objevit po odstranění vaječníků, což vede k náhlému poklesu hormonů v těle.

Dalšími faktory, které mohou přispívat k výskytu návalů horka, jsou stres, úzkost, nadváha, konzumace alkoholu, kofeinu nebo kouření. Ženy, které mají sedavý životní styl nebo trpí chronickým stresem, mohou být náchylnější k častějším a intenzivnějším návalům horka.

Co zabírá na návaly horka?

Pro mnoho žen je důležité najít odpověď na otázku, co zabírá na návaly horka. Existuje několik možností, jak tyto nepříjemné příznaky zmírnit nebo dokonce úplně eliminovat. Jedním z doporučených způsobů je úprava životního stylu.

Strava: Strava bohatá na fytoestrogeny, jako jsou sója, lněné semínko, cizrna nebo tofu, může pomoci vyrovnat hormonální nerovnováhu a zmírnit návaly horka. Fytoestrogeny napodobují účinky estrogenu v těle, což může vést k menším výkyvům teploty. Doporučuje se také omezit konzumaci kořeněných jídel, kofeinu a alkoholu, které mohou zhoršovat příznaky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může mít pozitivní vliv na celkové zdraví a snížit frekvenci a intenzitu návalů horka. Cvičení, jako je jóga, pilates nebo i obyčejná chůze, může pomoci regulovat hormonální rovnováhu a zlepšit náladu, což může snížit stres a tím i výskyt návalů.

Techniky zvládání stresu: Stres je jedním z významných spouštěčů návalů horka. Techniky zvládání stresu, jako je jóga, meditace, hluboké dýchání nebo mindfulness, mohou pomoci snížit frekvenci návalů. Meditace a relaxační techniky pomáhají uklidnit mysl a tělo, což může snížit intenzitu těchto příznaků.

Přírodní prostředky a hormonální terapie

Další možností, jak zmírnit návaly horka, je použití přírodních doplňků stravy nebo bylinných čajů. Byliny jako černý cohosh (černý hadinec), šalvěj nebo dong quai (angelika čínská) jsou známé pro své schopnosti snižovat příznaky menopauzy, včetně návalů horka. Tyto přírodní prostředky mají prokazatelný účinek na zmírnění intenzity a frekvence návalů horka. Je však důležité poradit se s odborníkem před jejich užíváním, protože mohou mít vedlejší účinky nebo interakce s jinými léky.

V případě, že přírodní metody nejsou dostatečně účinné, je možné zvážit konzultaci s lékařem ohledně hormonální terapie. Hormonální substituční terapie (HRT) může být velmi účinná při snižování návalů horka, protože dodává tělu estrogeny, které pomáhají stabilizovat tělesnou teplotu. Ovšem, tato léčba s sebou nese i určitá rizika, jako je zvýšené riziko rakoviny prsu nebo krevních sraženin, proto je důležité pečlivě zvážit všechny možnosti a konzultovat své symptomy s odborníkem.

Kromě výše zmíněných přístupů je důležité si uvědomit, že návaly horka mohou být také ovlivněny okolními faktory, jako je prostředí, stres nebo některé potraviny. Například kořeněná jídla, kofein nebo alkohol mohou u některých žen zvyšovat pravděpodobnost výskytu návalů horka. Je proto vhodné sledovat, co vyvolává tyto příznaky, a upravit své návyky, aby se minimalizoval jejich dopad.

Pokud hledáte odpověď na otázku, co zabírá na návaly horka, je důležité najít metody, které jsou pro vás nejúčinnější. Každá žena je jiná, a co funguje u jedné, nemusí nutně fungovat u druhé. Je proto vhodné vyzkoušet různé přístupy a sledovat, které z nich vám přináší největší úlevu.

Návaly horka mohou být nepříjemné, ale s vhodnými opatřeními je možné je zvládnout a minimalizovat jejich dopad na váš každodenní život. Důležité je naslouchat svému tělu, experimentovat s různými metodami a neváhat se poradit s odborníkem, pokud je to potřebné. S tímto přístupem můžete najít to, co na návaly horka skutečně zabírá, a zlepšit tak kvalitu svého života.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist