facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak si doma jednoduše vyrobit tymiánovou mast

Tymiánová mast je přírodní produkt vyhledávaný díky svým léčivým vlastnostem. V tomto článku se mimo jiné dozvíte, jak si můžete doma vyrobit vlastní tymiánovou mast, i jak ji použít na ošetření různých kožních problémů, zmírnění bolestí svalů a kloubů i dalších zdravoních problémů.

Původ tymiánu a jeho použití dnes

Tymián (Thymus vulgaris) nebo také mateřídouška dymián, douška vlašská, dymián a dymiánek je bylina, která má své kořeny v oblasti Středomoří a byla široce využívána již ve starověkém Egyptě a Řecku. V minulosti se používal nejen jako koření, ale také jako léčivá rostlina a jeho popularita v obou oblastech neklesá ani dnes.

V moderní době je tymián stále ceněn pro své léčivé vlastnosti a široké využití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Díky svým antibakteriálním, protizánětlivým a antioxidačním účinkům je často používán v přípravcích pro péči o pleť, léčivých mastích a tinkturách. Navíc je oblíbenou ingrediencí v aromaterapii a bylinných čajích. Tymián se tak stává mostem mezi tradičními léčebnými postupy a moderní přírodní medicínou, přinášející úlevu a zdraví lidem po celém světě.

Jak vyrobit domácí tymiánovou mast – jednoduchý recept

Výroba domácí tymiánové masti je překvapivě snadná a vyžaduje pouze několik základních ingrediencí. K přípravě budete potřebovat pouze pár ingrediencí:

  • sušený tymián,
  • kvalitní nosný olej (například olivový, kokosový nebo mandlový),
  • včelí vosk.

Nejprve si připravte tymiánový olej: do sklenice vložte hrst sušeného tymiánu a zalijte ho nosným olejem tak, aby byl tymián zcela ponořený. Sklenici uzavřete a nechte směs macerovat na teplém, tmavém místě po dobu 2 až 4 týdnů, přičemž ji občas protřepávejte. Po uplynutí této doby olej sceďte přes jemné sítko nebo plátno.

V dalším kroku zahřejte na nízké teplotě včelí vosk, až se zcela rozpustí. Přidejte scezený tymiánový olej v poměru 1 díl vosku na 4 díly oleje a důkladně promíchejte. Směs nalijte do čistých skleniček nebo nádobek a nechte ztuhnout při pokojové teplotě.

Hotovou mast skladujte na chladném a suchém místě. Tato jednoduchá tymiánová mast je ideální pro ošetření drobných ranek, zklidnění podrážděné pokožky a zmírnění bolesti svalů a kloubů.

Tip pro přidání dalších ingrediencí

Pro lepší konzistenci a účinnost masti můžete do směsi přidat několik kapek esenciálního oleje, jako je například levandulový nebo tea tree olej. Tím zvýšíte její léčivé vlastnosti a příjemnou vůni.

Benefity a účinky tymiánové masti

Tymiánová mast je známá svými silnými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Pomáhá při léčbě kožních problémů, jako jsou ekzémy, akné nebo drobná poranění. Může také poskytnout úlevu při bolestech svalů a kloubů díky svým analgetickým vlastnostem.

Tymiánová mast při nachlazení

Tymiánová mast může být velmi účinná při zmírňování projevů nachlazení. Tymián obsahuje thymol, který má silné antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Aplikace tymiánové masti na hrudník a záda může pomoci uvolnit dýchací cesty a usnadnit dýchání. Inhalace tymiánových par může také pomoci zmírnit kašel a uvolnit hleny. Mnoho lidí používá tymiánovou mast jako přírodní prostředek při nachlazení, protože její složky podporují imunitní systém a poskytují úlevu od nepříjemných symptomů nachlazení.

Trvanlivost a skladování tymiánové masti

Domácí tymiánová mast má trvanlivost přibližně 6 měsíců, pokud je správně skladována. Uchovávejte ji na chladném a tmavém místě. Před prvním použitím proveďte test na malé části pokožky, abyste zjistili, zda nemáte alergickou reakci.

Výroba domácí tymiánové masti je jednoduchá a přináší mnoho výhod. Nejenže si můžete být jisti kvalitou použitých surovin, ale také si můžete přizpůsobit recept podle svých potřeb. Vyzkoušejte tento recept a užijte si přírodní péči o svou pokožku.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist