facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak si poradit se zimnicí bez zvýšené tělesné teploty

Náhlá zimnice bez teploty

Náhlá zimnice bez teploty může být pro mnohé z nás překvapující a znepokojivý zážitek. Jedná se o stav, kdy člověk pociťuje intenzivní chvění a třes, aniž by byl přítomen obvyklý průvodní jev, tedy horečka. Zatímco zimnice bývá obvykle spojována s infekcemi a záněty, při kterých tělo bojuje s vetřelcem, situace, kdy se objeví náhlá zimnice bez teploty, může mít jinou příčinu. V tomto článku se podrobně podíváme na to, co tento stav způsobuje, jaké mohou být skryté důvody a kdy byste měli zpozornět a vyhledat lékaře.

Co je náhlá zimnice bez teploty?

Náhlá zimnice bez teploty je stav, kdy tělo zareaguje chvěním svalů, přestože nedochází ke zvýšení tělesné teploty. To znamená, že pociťujete záchvěvy chladu a třes, ale při měření teploměrem zjistíte, že vaše teplota zůstává normální. Tento fenomén může trvat jen několik minut, ale někdy i několik hodin, v závislosti na tom, co jej způsobuje.

Zatímco náhlá zimnice bez teploty může být zdánlivě neškodná, často signalizuje, že tělo čelí nějaké formě stresu nebo nerovnováhy. Někdy může být projevem přechodného fyzického stavu, jindy však může upozornit na závažnější zdravotní problémy.

Příčiny náhlé zimnice bez teploty

Přestože první myšlenkou při nástupu zimnice může být infekce nebo nachlazení, náhlá zimnice bez teploty často pramení z jiných zdrojů. Některé z nich zahrnují:

  1. Stres a úzkost
    Emoční vypětí je jednou z nejčastějších příčin náhlé zimnice bez teploty. Když tělo čelí nadměrnému stresu nebo úzkosti, začne produkovat stresové hormony, jako je adrenalin. Tento hormon stimuluje svaly, aby se stahovaly a uvolňovaly rychleji, což způsobuje chvění. V těchto chvílích může dojít k pocitu, že je vám velmi zima, i když ve skutečnosti vaše tělo nevytváří horečku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  1. Nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie)
    Pokud tělo nemá dostatek energie, může reagovat tak, že šetří energii na nezbytné funkce. Tento stav často postihuje osoby, které delší dobu nejedly, nebo osoby s diabetem. Když hladina cukru klesne pod určitou hranici, tělo může začít pociťovat slabost, třes a zimnici bez teploty. Tento jev se často zmírní po jídle nebo sladkém nápoji, který obnoví hladinu glukózy v krvi.

  2. Dehydratace
    Nedostatek tekutin může rovněž způsobit, že tělo začne šetřit energií a omezí krevní oběh do okrajových částí těla, jako jsou ruce a nohy. Tento proces vede k pocitu chladu a chvění, i když tělesná teplota zůstává v normálním rozmezí. Dehydratace může způsobit náhlou zimnici bez teploty zejména v horkých dnech nebo při zvýšené fyzické aktivitě.

  3. Hormonální změny
    Ženy mohou během menopauzy zažívat náhlé zimnice bez teploty. Během tohoto období dochází k výkyvům hladin hormonů, zejména estrogenu, což může narušit tělesnou termoregulaci. Podobné zimnice mohou zažít i ženy v těhotenství nebo lidé, kteří užívají určité druhy hormonální léčby.

  4. Anémie
    Nedostatek červených krvinek může vést k nedostatečnému okysličování tkání, což způsobuje slabost, únavu a zimnici. Náhlá zimnice bez teploty může být jedním z příznaků anémie, zejména pokud je doprovázena dalšími symptomy, jako je bledost nebo závratě.

  5. Problémy se štítnou žlázou
    Hypotyreóza, tedy snížená funkce štítné žlázy, může rovněž způsobovat zimnice bez teploty. Štítná žláza hraje klíčovou roli při regulaci tělesné teploty, a pokud její funkce klesne, tělo může mít tendenci podchlazovat, což způsobuje pocity chladu i bez horečky.

Kdy byste měli zpozornět?

Náhlá zimnice bez teploty obvykle není důvodem k panice, zejména pokud se objevuje občas a rychle odezní. Avšak pokud se tento stav vyskytuje opakovaně nebo je doprovázen dalšími znepokojujícími symptomy, jako jsou silné bolesti hlavy, závratě, bolest na hrudi nebo dušnost, je vhodné vyhledat lékaře. Tyto příznaky mohou signalizovat vážnější onemocnění, které vyžaduje okamžitou léčbu.

Například náhlá zimnice bez teploty spojená s bolestí v oblasti břicha či močového měchýře může být známkou infekce močových cest. Pokud je doprovázena bolestí na hrudi nebo obtížným dýcháním, může naznačovat problémy s oběhovým systémem.

Jak si ulevit při náhlé zimnici bez teploty?

Pokud pociťujete náhlou zimnici bez teploty, první krok, který můžete udělat, je zkusit se zahřát. Zabalte se do deky, oblékněte si teplé oblečení a vypijte teplý nápoj. Pokud zimnice trvá delší dobu, můžete si dát teplou sprchu nebo koupel.

Je také důležité zamyslet se nad svým nedávným chováním. Zvládáte stres? Jíte pravidelně? Pijete dostatek vody? Tímto způsobem můžete rychle identifikovat možné příčiny a upravit své návyky tak, aby se zimnice neopakovaly.

Prevence náhlé zimnice bez teploty

Náhlá zimnice bez teploty může být projevem toho, že vaše tělo není v rovnováze. Správná péče o sebe, vyvážená strava, dostatek spánku a hydratace mohou snížit riziko výskytu tohoto nepříjemného symptomu. Pokud je příčina spojena s hormonálními změnami nebo chronickými onemocněními, je vhodné pravidelně konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem.

Náhlá zimnice bez teploty je fenomén, který může mít mnoho různých příčin. Přestože je často neškodná, může být také varovným signálem, že vaše tělo bojuje s něčím vážnějším. Vždy je důležité naslouchat svému tělu a v případě pochybností vyhledat odbornou pomoc.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist