facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak vybrat nejlepší SPF krém na obličej: Váš průvodce ochranou před sluncem

[ edit ]

Chráníte svou pleť před sluncem každý den? Použití krému na obličej se správným SPF, tedy faktorem ochrany proti slunci, rozhodně není jen letní záležitost. Ať už jste venku jen chvíli, nebo celý den, vaše pleť potřebuje ochranu před škodlivými UV zářeními, které mohou způsobit předčasné stárnutí nebo dokonce rakovinu kůže. V tomto článku vám ukážeme, jak vybrat ten správný krém s SPF, který bude vyhovovat právě vaší pleti.

Co je SPF krém a proč je důležité ho používat

SPF krém, neboli krém s ochranným faktorem proti slunci, je nezbytný pro ochranu pleti před škodlivými UV zářeními. SPF znamená Sun Protection Factor a číslo uvedené vedle tří písmen označuje, kolikrát déle můžete zůstat na slunci aniž byste se spálili, oproti tomu pokud byste neměli na pokožce žádnou ochranu. UVB záření je hlavním viníkem spálení kůže, zatímco UVA záření proniká hlouběji do pokožky a přispívá k předčasnému stárnutí a může dokonce vyvolat rakovinu kůže.

Pravidelné používání SPF krému pomáhá předcházet těmto negativním efektům a udržuje pleť zdravou a mladistvou. Nezáleží na roční době či počasí, denní aplikace SPF krému by měla být součástí vaší péče o pleť, aby byla chráněna před nepříznivými účinky slunečního záření.

Typy SPF krémů na obličej

Na trhu existuje několik typů SPF krémů na obličej, které se liší složením a způsobem ochrany. Hlavní rozdíl je především mezi chemickými a minerálními SPF krémy.

Chemické krémy obsahují organické sloučeniny, které absorbují UV záření a přeměňují ho na teplo, čímž zabraňují jeho škodlivému působení na kůži. Naopak minerální krémy obsahují neorganické složky jako oxid zinečnatý nebo titanový dioxid, které fungují jako fyzická bariéra, odrážející a rozptylující sluneční záření daleko od pleti. Minerální krémy jsou často vhodnější pro citlivou pleť nebo pro osoby s alergiemi na chemické složky, neboť jsou obvykle jemnější a vyvolávají méně podráždění. Volba mezi těmito dvěma typy by měla být založena na individuálních potřebách a preferencích uživatele, stejně jako na typu pleti.

SPF denní krém na obličej chrání i vyživuje

Použití SPF krému na obličej přináší mnoho důležitých přínosů pro zdraví a vzhled pleti:

  1. Prevence spálení kůže: SPF krém chrání obličej před UVB zářením, které způsobuje spálení pokožky. Tímto způsobem pomáhá předcházet bolestivým popáleninám a dlouhodobému poškození pokožky.

  2. Ochrana před předčasným stárnutím: UVA záření proniká hluboko do kůže a poškozuje kolagen a elastin, což vede k vráskám, jemným liniím a dalším známkám stárnutí. Denní používání SPF krému pomáhá chránit tyto struktury a udržovat pleť mladistvou a hladkou.

  3. Prevence rakoviny kůže: Pravidelná aplikace SPF krému na obličej může výrazně snížit riziko vývoje kožních rakovin, včetně melanomu, který může být smrtelný. Ochrana před UV zářením je klíčová v boji proti této nemoci.

  4. Redukce pigmentových skvrn: Expozice slunečnímu záření může způsobit hyperpigmentaci, jako jsou věkové skvrny a melasma. SPF krém pomáhá minimalizovat tuto reakci tím, že blokuje UV záření, které vyvolává nadprodukci melaninu v kůži.

  5. Zlepšení celkového zdraví kůže: Kromě ochrany před sluncem mnohé SPF krémy obsahují antioxidanty, hydratační a zklidňující složky, které podporují zdraví a vitalitu pleti.

  6. Zvyšuje účinnost ostatní péče o pleť: SPF krém může působit jako ochranná bariéra, která pomáhá udržovat benefity jiných kosmetických produktů, jako jsou séra a hydratační krémy, a zlepšuje jejich efektivitu.

Díky těmto přínosům je denní aplikace SPF krému na obličej esenciální krok v každodenní rutině péče o pleť, který poskytuje nejen okamžitou ochranu, ale i dlouhodobé zdravotní a estetické výhody.

Denní krém s SPF versus opalovací krém

Denní krémy s SPF a opalovací krémy mají oba za úkol chránit pleť před škodlivým slunečním zářením, ale jsou navrženy pro různé situace a mají odlišné složení. Denní krémy s SPF jsou formulovány pro každodenní použití a jako součást běžné péče o pleť. Obvykle mají nižší SPF (mezi 15 až 30) a jsou lehčí na pleti, což umožňuje pohodlné nošení pod makeupem. Mnohdy obsahují i další výživné složky, jako jsou antioxidanty nebo hydratační komponenty, které chrání a zlepšují zdraví pleti na denní bázi.

Naopak, opalovací krémy jsou určeny k ochraně při intenzivním slunečním záření, například na pláži nebo při sportovních aktivitách venku. Tyto produkty mají obvykle vyšší SPF (30 a více) a jsou odolné vůči vodě a potu, aby poskytovaly dlouhotrvající ochranu i za náročných podmínek. Zatímco denní krém s SPF je ideální pro rutinní ochranu pleti v běžném dni, opalovací krém byste měli použít v situacích, kdy očekáváte vyšší expozici slunečnímu záření.

Zde je přehled běžných kategorií SPF u opalovacích krémů:

SPF 30: SPF 30 je běžný standard pro každodenní použití a poskytuje velmi dobrou ochranu, blokuje asi 97 % UVB záření. Je doporučen pro běžné aktivity venku a je vhodný pro lidi, kteří tráví část dne venku, ale nejsou vystaveni přímému intenzivnímu slunci po dlouhé období.

SPF 30-45: Krém s SPF v rozmezí 30-45 poskytuje silnější ochranu než SPF 30, blokuje přibližně 97,5 % až 98 % UVB záření. Toto rozmezí je vhodné pro ty, kteří plánují trávit delší dobu venku, třeba při sportovních aktivitách nebo práci na zahradě, a chtějí zvýšenou úroveň ochrany.

SPF 50+: SPF 50 a vyšší je určen pro extrémní podmínky slunečního záření, jako jsou pláže, hory, nebo dlouhodobé expozice slunci, a blokuje až 98 % UVB záření. Tyto krémy jsou ideální pro osoby se světlou pletí, která má tendenci se rychleji spalovat, nebo pro ty, kteří jsou obzvláště citliví na sluneční záření. Poskytují maximální možnou ochranu a jsou doporučovány pro celodenní ochranu v intenzivním slunečním světle.

Jak vybrat SPF krém vhodný pro váš typ pleti

Při výběru SPF krému vhodného pro váš typ pleti je důležité zvážit několik klíčových faktorů. Za prvé, identifikujte svůj typ pleti – zda je suchá, mastná, smíšená, citlivá nebo náchylná k akné. Pro suchou pleť hledejte krémy, které jsou bohaté na hydratační složky jako je kyselina hyaluronová a ceramidy, které pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. Pro mastnou a smíšenou pleť je lepší volit lehčí formulace, jako jsou gely nebo fluidy, které nezanechávají na pleti mastný film a neucpávají póry.

Osoby s citlivou pletí by měly vyhledávat minerální SPF krémy, které jsou obvykle šetrnější a snáze tolerovatelné. Pokud vaše pleť trpí akné, vyberte nekomedogenní krém, který nevyvolává tvorbu pupínků. Vždy si také ověřte, zda krém poskytuje širokospektrální ochranu, což znamená, že chrání jak proti UVA, tak UVB záření. Správným výběrem SPF krému, který odpovídá potřebám vaší pleti, zvýšíte jeho efektivitu a zároveň zajistíte lepší péči o vaši pleť.

Je dobré také číst recenze a zkoušet vzorky, abyste našli krém, který vám bude vyhovovat nejlépe.

Čtěte více: Opalovací krém pro miminka: Jak chránit citlivou pokožku nejmenších

Aplikace a používání SPF krému

Pro maximální ochranu byste měli SPF krém aplikovat na čistou pleť a v dostatečném množství. Nezapomínejte na krém nanášet i na uši, krk a zadní část krku. Mezi časté chyby patří nedostatečné množství krému nebo jeho nepravidelná aplikace. Mnoho SPF krémů je formulováno tak, aby byly kompatibilní také s dekorativní kosmetikou.

Mnoho lidí si myslí, že v zimě nebo při zataženém počasí není nutné používat SPF ochranu. Opak je pravdou, UV záření je přítomné po celý rok a může pronikat i skrz oblačnost. Další otázky často zahrnují, zda je možné SPF krémy kombinovat s makeupem – a odpověď je ano,

Nezáleží na tom, zda trávíte den na pláži nebo je pár chvil na slunci každý den, SPF krém by měl být nezbytnou součástí vaší denní rutiny. Výběrem správného typu krému a jeho správnou aplikací můžete zajistit, že vaše pleť zůstane zdravá a mladistvá. Nezapomeňte, že prevence je klíčová pro udržení zdravé pleti.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist