facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak se zbavit bolestivých podkožních boulí od akné

Podkožní akné boule jsou pro mnohé z nás skutečnou noční můrou. Tyto bolestivé a nepříjemné útvary pod kůží mohou výrazně ovlivnit naše sebevědomí a psychickou pohodu. Co přesně podkožní akné boule způsobuje? Jaké jsou možnosti jejich léčby a prevence? V tomto článku se podíváme na všechny tyto aspekty a pokusíme se najít odpovědi na vaše otázky.

Tyto podkožní akné boule jsou hluboké, zanícené a často bolestivé pupínky, které se tvoří pod povrchem kůže. Na rozdíl od běžného akné, které se objevuje jako červené pupínky nebo bílé hlavičky, podkožní akné boule nejsou viditelné na povrchu kůže. Tyto boule se mohou objevit kdekoli na těle, nejčastěji však na obličeji, krku, zádech a hrudníku.

Proč vznikají?

Příčiny vzniku podkožního akné mohou být různé a často se jedná o kombinaci několika faktorů. Hormonální změny hrají klíčovou roli v tvorbě akné. Během puberty, menstruace, těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce dochází ke změnám v hladinách hormonů, které mohou vést k nadměrné produkci kožního mazu. Ten pak ucpává póry a vytváří ideální prostředí pro růst bakterií.

Dalším faktorem je genetika. Pokud máte v rodině členy, kteří trpí nebo trpěli akné, je pravděpodobné, že budete mít také sklony k této kožní problémě. Stres také hraje významnou roli. Zvýšená hladina kortizolu, který je hormonem spojeným se stresem, může stimulovat mazové žlázy k nadprodukci mazu. Výsledkem je zvýšené riziko vzniku akné.

Strava může také ovlivnit stav vaší pleti. I když není přímý důkaz, že určité potraviny přímo způsobují akné, některé studie naznačují, že strava bohatá na cukry a mléčné výrobky může zhoršit stav akné. Nesprávná péče o pleť je další významný faktor. Používání nevhodných kosmetických přípravků nebo nedostatečné čištění pleti může vést k ucpání pórů a následnému vzniku akné.

Abychom se vyhnuli podkožnímu akné, je důležité sledovat hormonální změny, genetické predispozice, zvládat stres, dbát na správnou stravu a pečovat o pleť vhodnými prostředky.

Jak se s nimi vypořádat?

Podkožní akné boule mohou být obtížné k léčbě, protože jsou hluboko pod kůží. Abychom se s nimi vypořádali, je důležité dodržovat několik zásad. Prvním krokem je vyhnout se pokusům o jejich vymáčknutí. Pokoušení se vymáčknout podkožní akné může vést k infekci a zhoršení stavu. Místo toho je lepší zaměřit se na léčbu, která pomůže snížit zánět.

Jedním z účinných způsobů je používání teplých obkladů. Aplikace teplých obkladů na postižené místo může pomoci uvolnit póry a snížit bolest a zánět. Další možností je lokální léčba. Existují různé lokální přípravky, které mohou pomoci při léčbě podkožního akné. Produkty obsahující benzoylperoxid, kyselinu salicylovou nebo retinoidy mohou být velmi účinné.

Pokud trpíte závažným nebo perzistentním podkožním akné, může být vhodné konzultovat dermatologa. Profesionál vám může doporučit silnější léky nebo procedury, jako jsou kortikosteroidní injekce nebo chemické peelingy. Tyto metody mohou být zvláště užitečné pro snížení zánětu a urychlení hojení.

Je důležité přistupovat k léčbě podkožního akné s trpělivostí a vytrvalostí. Správná péče a vhodné léčebné metody mohou významně přispět k zlepšení stavu vaší pleti a minimalizaci vzniku bolestivých podkožních boulí.

Prevence podkožního akné

Prevence je vždy lepší než léčba. Jak můžeme předcházet vzniku podkožního akné bouliček? Základem je pravidelná péče o pleť. Denní čištění pleti ráno a večer je nezbytné. Používejte jemné čistící prostředky, které neucpávají póry a jsou vhodné pro váš typ pleti. Hydratace je dalším klíčovým faktorem pro zdravou pleť. Používejte nekomedogenní hydratační krémy, které nezanáší póry a udržují pleť hydratovanou.

Zdravá strava také hraje významnou roli. Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály může podpořit zdraví vaší pleti. Omezte konzumaci cukrů a mléčných výrobků, pokud máte podezření, že zhoršují vaše akné. Správná výživa pomáhá udržovat pleť čistou a zdravou.

Stres management je dalším důležitým aspektem prevence. Naučte se zvládat stres pomocí relaxačních technik, jako je jóga, meditace nebo cvičení. Stres může zhoršit stav pleti, takže je důležité najít způsoby, jak se s ním efektivně vypořádat.

Nakonec, vyhněte se dotýkání obličeje špinavýma rukama. Dotýkání obličeje může zavést bakterie do pórů a způsobit vznik akné. Snažte se minimalizovat kontakt rukou s obličejem a pravidelně si myjte ruce.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Těmito jednoduchými kroky můžete významně snížit riziko vzniku podkožních akné bouliček a udržet svou pleť zdravou a čistou.

I přes veškeré snahy může být někdy podkožní akné tak závažné, že si sami neporadíte. Kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc? Pokud máte trvalé nebo velmi bolestivé boule, které se nehojí, je vhodné navštívit dermatologa. Pokud vás akné výrazně ovlivňuje psychicky a snižuje kvalitu vašeho života, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Pokud se boule začnou infikovat, což se projevuje zarudnutím a hnisáním, je nutná konzultace s lékařem.

Mýty a fakta o podkožním akné

Existuje mnoho mýtů o akné, které mohou vést k nesprávnému pochopení a léčbě. Podívejme se na některé z nich. Prvním mýtem je, že špinavá pleť způsobuje akné. Pravdou je, že akné je způsobeno především hormonálními a genetickými faktory. Nadměrné čištění pleti může ve skutečnosti stav zhoršit. Dalším mýtem je, že opalování léčí akné. I když slunce může dočasně zlepšit vzhled pleti, dlouhodobé vystavení UV záření může zhoršit akné a vést k poškození kůže. Nakonec, mýtus, že strava nemá vliv na akné. Někteří lidé zjišťují, že určité potraviny mohou zhoršit jejich stav.

Podkožní akné boule mohou být frustrující a bolestivé, ale s vhodnou péčí a léčbou je možné je zvládnout. Důležité je pochopit, co je způsobuje, a vyhýbat se běžným chybám v péči o pleť. Pravidelná a správná péče, zdravý životní styl a případná konzultace s odborníkem mohou významně přispět k zlepšení stavu vaší pleti. A pamatujte, že nejste sami – mnoho lidí se potýká se stejnými problémy a hledání správné cesty k jejich řešení je proces, který vyžaduje trpělivost a vytrvalost. Kdo by nechtěl mít zdravou a čistou pleť?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist