facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak vyčistit pračku

Pravidelné čištění pračky je klíčem k jejímu dlouhému a bezproblémovému provozu. Zanesená pračka může způsobit zápach, skvrny na prádle a dokonce i poškození tohoto důležitého domácího pomocníka. V tomto článku vám poradíme, jak efektivně vyčistit pračku a udržet ji tak v perfektním stavu po mnoho let.

Proč je důležité čistit pračku?

Čištění pračky je klíčové pro zajištění jejího bezproblémového fungování a dlouhé životnosti. Během používání se v pračce hromadí zbytky pracích prostředků, aviváží, vodního kamene a nečistot z prádla, což může vést k nepříjemnému zápachu, růstu plísní a bakterií, a snížení účinnosti praní. Pravidelné čištění nejenže zlepšuje kvalitu praní a udržuje prádlo svěží a voňavé, ale také předchází technickým problémům a prodlužuje životnost spotřebiče, čímž šetří čas i peníze na opravách a výměnách poškozených součástek.

Komerční čisticí prostředky

Komerční čisticí prostředky jsou speciálně navrženy pro efektivní čištění a údržbu praček. Tyto prostředky obsahují speciální složky, které účinně odstraňují vodní kámen, zbytky pracích prostředků, plísně a bakterie. Díky svému složení mohou být velmi účinné a poskytují dlouhodobou ochranu proti usazování nečistot. Používání komerčních čisticích prostředků pravidelně, podle doporučení výrobce, může významně prodloužit životnost vaší pračky a zajistit její optimální výkon.

Domácí čištění pračky

Domácí prostředky jako ocet a jedlá soda jsou levné a účinné. Ocet odstraňuje vodní kámen a dezinfikuje, jedlá soda neutralizuje zápachy. Komerční čisticí prostředky jsou speciálně navrženy pro čištění praček a mohou být účinnější při odstraňování odolných nečistot.

Domácí čištění pračky je účinné a šetrné k životnímu prostředí, zejména při použití přírodních prostředků jako jedlá soda, ocet a kyselina citronová. Tento proces zajistí, že vaše pračka bude bez zápachu, plísní a usazenin.

Čištění jedlou sodou

Jedlá soda je účinný a ekologický prostředek pro čištění pračky, který neutralizuje zápachy a odstraňuje nečistoty. Pro její použití nasypte půl šálku jedlé sody přímo do bubnu pračky a spusťte prázdný cyklus praní na nejvyšší teplotu. Jedlá soda pomáhá rozpustit zbytky pracích prostředků a odstraňuje nepříjemné zápachy, což přispívá k čistotě a svěžesti pračky. Pravidelné čištění jedlou sodou zajišťuje optimální výkon pračky a prodlužuje její životnost.

Čištění octem

Ocet je skvělý přírodní prostředek pro čištění pračky, díky svým dezinfekčním a odstraňovacím vlastnostem vůči vodnímu kameni. Pro čištění nalijte dva šálky bílého octa do přihrádky na prací prostředek nebo přímo do bubnu pračky a spusťte prázdný cyklus praní na nejvyšší teplotu. Ocet účinně rozpustí usazeniny, odstraní zápach a zabije bakterie, čímž udrží vaši pračku v optimálním stavu. Mějte na paměti, že příliš časté čištění octem může vést k poškození gumových těsnění pračky.

Čištění kyselinou citronovou

Kyselina citronová je účinný a přírodní prostředek pro čištění pračky, zejména pro odstranění vodního kamene a odolných usazenin. Pro její použití nasypte přibližně 100 gramů koncentrovaného prášku kyseliny citronové přímo do bubnu pračky a spusťte prázdný cyklus praní případně se řiďte pokyny výrobce. Kyselina citronová rozpustí usazeniny a odstraní zbytky pracích prostředků, čímž zanechá vaši pračku svěží a bez zápachu. Tento proces nejenže zlepší výkon pračky, ale také prodlouží její životnost a zajistí čisté a voňavé prádlo.

Mějte na paměti, že příliš časté čištění kyselinou citronovou může vést k poškození gumových těsnění pračky

Nezapomeňte ani na manuální vyčištění pračky

Ruční čištění pračky je nezbytnou součástí její údržby, která zajišťuje odstranění nečistot a plísní z těžko přístupných míst.

Příprava na čištění pračky Před čištěním pračky si připravte potřebné nástroje: hadřík, kartáček, ocet, jedlou sodu a případně speciální čisticí prostředky na pračky. Ujistěte se, že je pračka odpojena od elektrické sítě, abyste předešli jakémukoliv nebezpečí.

Čištění těsnění dvířek: Těsnění dvířek je častým místem, kde se hromadí plísně a nečistoty. Použijte hadřík namočený v octu nebo roztoku kyseliny citronové a důkladně vyčistěte těsnění. Nezapomeňte těsnění důkladně vysušit, aby se zabránilo vzniku plísní.

Čištění zásobníku na prací prostředky: Vyjměte zásobník a namočte ho do teplé vody s octem nebo kyselinou citronovou. Po několika minutách ho vyčistěte kartáčkem, aby se odstranily všechny zbytky pracích prostředků a aviváže.

Čištění filtru pračky: Najděte filtr podle návodu k vaší pračce a vyjměte ho. Filtr vyčistěte pod tekoucí vodou, případně použijte kartáček na odstranění větších nečistot.

Pravidelným domácím čištěním pomocí jedlé sody, octa a kyseliny citronové udržíte svou pračku v perfektním stavu, zajistíte její optimální výkon a prodloužíte její životnost.

Prevence usazování nečistot a plísní Aby se nečistoty a plísně neusazovaly, je důležité pračku pravidelně čistit a větrat. Po každém praní nechte dvířka pračky otevřená, aby mohla vnitřek vyschnout. Používejte správné množství pracího prostředku a pravidelně provádějte čištění pračky.

Vaše prádlo bude čistší a životnost pračky se prodlouží

Čistá pračka je základem pro čisté prádlo a dlouhou životnost spotřebiče. Pravidelná údržba a čištění pračky se vyplatí a zajistí, že vaše pračka bude pracovat efektivně a bez problémů. Vybrané prostředky pro čištění pračky stejně jako například ocet, koncentrát kyseliny citronové či jedlou sodu najdete také v našem e-shopu.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist