facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak vyprat deku v pračce a uchovat její měkkost a tvar?

Jak správně vyprat deku v pračce?

Praní dek může být náročným úkolem, zejména pokud se jedná o větší kusy nebo materiály, které vyžadují zvláštní péči. Ať už jde o deku na pohovku, postel, nebo zimní přikrývku, je klíčové vědět, jak deku vyprat v pračce správným způsobem, aby nedošlo k jejímu poškození a aby si zachovala svůj vzhled a vlastnosti. Správná údržba dek nejen zajišťuje jejich čistotu, ale také prodlužuje jejich životnost.

V tomto článku se dozvíte, jak postupovat krok za krokem, abyste vždy dosáhli co nejlepšího výsledku při praní deky v pračce.

Proč je důležité vědět, jak správně vyprat deku?

Deky se často používají denně, přicházejí do styku s kůží, domácími mazlíčky a mohou snadno nasáknout prachem a jinými nečistotami. Čas od času je proto nezbytné deky vyprat, aby zůstaly hygienicky čisté a svěží. Špatný způsob praní však může způsobit ztrátu měkkosti, poškození struktury materiálu nebo dokonce zmenšení deky. Zvláště důležité je správné praní u dražších a luxusnějších dek, kde je kvalita materiálu zásadní.

Před praním deky

Prvním krokem před praním deky je důkladná kontrola štítku. Na štítku výrobce vždy uvádí důležité pokyny týkající se správné péče o konkrétní deku. Dozvíte se například, zda je deka vhodná pro praní v pračce nebo vyžaduje speciální péči v čistírně. Pokud je deka vyrobena z citlivých materiálů, jako je vlna nebo kašmír, štítek často doporučí profesionální čistění.

Pokud máte na dece skvrny, je vhodné je ošetřit před samotným praním. Můžete použít jemný odstraňovač skvrn, který nezničí vlákna a nezanechá na dece nepříjemné zbytky chemikálií. Skvrny by měly být ošetřeny co nejdříve, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku.

Jak správně připravit deku na praní v pračce

Když víte, že vaše deka může být vyprána v pračce, je čas ji na praní připravit. Zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout optimálního výsledku:

  1. Odstraňte vlasy, prach a nečistoty: Deky mohou snadno nasbírat nečistoty, jako jsou chlupy od domácích mazlíčků nebo prach. Před praním deku jemně vyklepejte nebo ji očistěte pomocí vysavače s nástavcem na čalounění. Tím zabráníte, aby tyto nečistoty ucpaly filtr pračky.

  2. Složte deku: Pokud je deka velká a obtížně se vejde do pračky, zkuste ji složit tak, aby se rovnoměrně rozložila a nebránila otáčení bubnu. Důležité je, aby se deka vešla do bubnu pračky volně a nebyla příliš stlačená, protože nedostatečný prostor může bránit kvalitnímu vyprání.

Výběr správného pracího prostředku

Když přijde na výběr pracího prostředku, je důležité zvolit ten správný. Pokud se ptáte, jak vyprat deku, aby si zachovala svou měkkost a strukturu, měli byste sáhnout po jemném pracím prostředku. Běžné prací prášky mohou být příliš agresivní, zejména u citlivějších materiálů, jako je vlna nebo hedvábí. Na trhu jsou k dispozici prací prostředky speciálně určené pro jemné tkaniny, které poskytují lepší ochranu vláken.

Pokud chcete, aby vaše deka měla po praní příjemnou vůni, můžete také použít aviváž. Zde je ale třeba být opatrný, protože u některých materiálů může aviváž způsobit slepení vláken, což deku znehodnotí.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak nastavit pračku

Nastavení pračky je dalším klíčovým krokem v procesu praní. Zde je několik pravidel, kterými byste se měli řídit:

  1. Teplota praní: Zvolte nižší teplotu praní, ideálně 30–40 °C. Vyšší teploty mohou způsobit ztrátu tvaru deky nebo poškození vláken. U citlivějších materiálů, jako je vlna nebo peří, vždy volte nižší teplotu a jemný prací cyklus.

  2. Program praní: Pokud má vaše pračka speciální program na praní dek nebo přikrývek, rozhodně ho využijte. Tyto programy jsou navrženy tak, aby zvládly větší objem textilu a zároveň byly šetrné k materiálu. Pokud takový program nemáte, zvolte jemný prací cyklus nebo program pro jemné tkaniny.

  3. Odstřeďování: Při praní deky je důležité nastavit nižší otáčky odstřeďování. Vysoké otáčky mohou způsobit deformaci deky a poškození vláken. Doporučuje se volit otáčky mezi 600–800 za minutu.

Správné sušení deky

Po vyprání je čas zaměřit se na sušení deky. Pokud deka není určena pro sušení v sušičce (což je u většiny dek běžné), měli byste ji sušit přirozeně. Nejlepší způsob je nechat deku schnout na vzduchu. Ideálně by měla být rozložena na rovnou plochu, aby se zabránilo deformaci. Při sušení deky na šňůře ji zavěste tak, aby se rovnoměrně rozprostřela a neztratila svůj tvar.

Sušení na vzduchu je sice pomalejší, ale pro deku šetrnější. Pokud spěcháte, můžete sušení urychlit pomocí ventilátoru, který nasměrujete na deku, ale vždy se vyhněte přímému slunečnímu záření, které může způsobit vyblednutí barev.

Jak často byste měli deku prát?

Frekvence praní deky závisí na tom, jak často ji používáte a v jakém prostředí se nacházíte. Pokud je deka denně používána, například jako přikrývka na posteli nebo pohovce, doporučuje se ji prát alespoň jednou za tři měsíce. Deky, které používáte sezónně, jako například zimní přikrývky, stačí prát jednou až dvakrát ročně.

Pravidelným praním si zajistíte, že vaše deky zůstanou čisté a hygienické, což je zvláště důležité pro alergiky nebo domácnosti s domácími mazlíčky.

Správné praní deky v pračce není složité, ale vyžaduje dodržování určitých pravidel. Vědět, jak vyprat deku, zajistí, že vaše deka zůstane měkká, čistá a dlouho vám vydrží. Dodržujte pokyny na štítku, používejte jemný prací prostředek a nezapomeňte na správné nastavení pračky a šetrné sušení. Správná péče o deku je investicí, která se vám vyplatí – vaše deka zůstane nejen čistá, ale i příjemná na dotek po mnoho let.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist