facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak snížit cholesterol a zlepšit své zdraví

Cholesterol je nezbytná látka, kterou naše tělo potřebujepro správné fungování buněk, produkci hormonů a vitamínu D. Nachází se ve všech našich buňkách a je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán. Nicméně, když se hladiny cholesterolu zvýší nad normální hranici, může to vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby a mrtvice. Přebytek cholesterolu se totiž může ukládat na stěnách cév, což vede k jejich zúžení a omezení průtoku krve. Jak tedy můžeme účinně snížit hladinu cholesterolu a zlepšit tak naše celkové zdraví? Pojďme se podívat na několik klíčových kroků, které nám mohou pomoci.

1. Strava plná zdravých tuků

Jedním z nejdůležitějších faktorů při snižování cholesterolu je úprava stravy. Měli bychom se zaměřit na potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky najdeme v rybách (losos, makrela), lněném semínku a vlašských ořeších. Omega-3 mastné kyseliny nejenže snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu, ale také mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví srdce. Proč nezaměnit smažené hranolky za chutnou lososovou filetu nebo si přidat hrst vlašských ořechů do ranní kaše? Můžeme také přidat lněné semínko do smoothie nebo jogurtu pro extra dávku zdravých tuků.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

2. Omezení nasycených a trans tuků

Nasycené tuky a trans tuky jsou jedním z hlavních viníků zvýšené hladiny cholesterolu. Najdeme je v červeném mase, tučných mléčných výrobcích, smažených jídlech a zpracovaných potravinách. Nasycené tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu, což může vést k ucpávání cév a srdečním chorobám. Trans tuky jsou ještě horší, protože nejenže zvyšují LDL cholesterol, ale také snižují HDL (dobrý) cholesterol. Snažme se tyto potraviny omezit a nahradit je zdravějšími variantami, jako jsou kuřecí prsa bez kůže, nízkotučné mléčné výrobky a potraviny připravené na páře nebo pečené. Vyhýbejme se také polotovarům a zpracovaným potravinám, které často obsahují skryté trans tuky.

3. Zvýšení příjmu vlákniny

Vláknina je další klíčovou složkou, která nám může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina, kterou najdeme v ovesných vločkách, fazolích, čočce, jablkách a hruškách, dokáže snížit absorpci cholesterolu v krevním oběhu. Tím se snižuje celková hladina cholesterolu v těle. Nerozpustná vláknina, kterou najdeme v celozrnných produktech a zelenině, přispívá ke správné funkci trávicího systému a prevenci zácpy. Proč nezačít den miskou ovesné kaše s plátky čerstvého ovoce? Můžeme také přidat fazole do salátů nebo polévek a jako svačinu si dopřát kousek čerstvého ovoce.

4. Pravidelná fyzická aktivita

Fyzická aktivita je nezbytná pro udržení zdravé hladiny cholesterolu. Pravidelné cvičení, jako je chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, může zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Cvičení také pomáhá udržovat zdravou hmotnost, což je dalším důležitým faktorem pro kontrolu cholesterolu. Doporučuje se alespoň 30 minut středně intenzivního cvičení pětkrát týdně. Co kdybychom začali s krátkými procházkami a postupně přidávali na intenzitě a délce cvičení? Skvělým nápadem může být také najít si cvičení, které nás baví, například tanec nebo týmové sporty.

5. Přestat kouřit

Kouření má negativní vliv na hladinu cholesterolu a zvyšuje riziko srdečních chorob. Nikotin zvyšuje hladinu LDL cholesterolu a snižuje hladinu HDL cholesterolu, čímž přispívá k ucpávání cév. Když přestaneme kouřit, můžeme zlepšit hladinu HDL cholesterolu, což pomáhá odstraňovat LDL cholesterol z krve. Kouření také poškozuje stěny cév, což usnadňuje ukládání cholesterolu. Není to snad dostatečný důvod, proč se konečně zbavit tohoto nezdravého návyku? Přestat kouřit je jedním z nejlepších kroků, které můžeme pro své zdraví udělat, a prospěch z tohoto rozhodnutí pocítíme již během několika dní.

6. Omezení alkoholu

Mírná konzumace alkoholu může mít pozitivní vliv na hladinu HDL cholesterolu, ale nadměrné pití má opačný účinek a zvyšuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů. Triglyceridy jsou další typ tuku v krvi, který může přispívat k srdečním chorobám, pokud je jeho hladina příliš vysoká. Doporučuje se omezit příjem alkoholu na maximálně jeden drink denně pro ženy a dva drinky denně pro muže. Při omezeném příjmu alkoholu můžeme také snížit riziko dalších zdravotních problémů, jako jsou vysoký krevní tlak, onemocnění jater a některé druhy rakoviny.

7. Hubnutí

Nadváha a obezita jsou často spojovány se zvýšenou hladinou cholesterolu. Ztráta nadbytečných kilogramů může výrazně snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu HDL cholesterolu. Kromě toho může hubnutí pomoci snížit krevní tlak a riziko vzniku cukrovky typu 2. Můžeme začít s malými změnami, jako je zvýšení fyzické aktivity a úprava jídelníčku, což nám pomůže dosáhnout zdravé hmotnosti. Pravidelné sledování váhy a nastavení dosažitelných cílů může být motivující. Zapojení přátel nebo rodiny do našeho snažení může také zvýšit naše šance na úspěch.

8. Pravidelné lékařské prohlídky

Pravidelné lékařské prohlídky jsou klíčové pro monitorování hladiny cholesterolu a celkového zdraví. Lékař nám může poskytnout individuální rady a případně předepsat léky, pokud je to nezbytné. Kromě sledování hladiny cholesterolu může lékař kontrolovat i další faktory, jako jsou krevní tlak a hladina cukru v krvi, což nám poskytuje komplexní přehled o našem zdraví. Nepodceňujme význam prevence a pravidelně kontrolujme své zdraví. Pravidelné kontroly nám mohou pomoci včas odhalit potenciální problémy a předejít vážným zdravotním komplikacím.

Snížení hladiny cholesterolu vyžaduje změnu životního stylu, která může být náročná, ale zároveň velmi přínosná. Úprava stravy, zvýšení fyzické aktivity, zanechání kouření a omezení alkoholu jsou kroky, které mohou výrazně zlepšit naše zdraví. Přemýšleli jste někdy o tom, jak by mohl váš život vypadat s nižší hladinou cholesterolu? Zdravější srdce, lepší kondice a delší život – to vše je v našich rukou. Udělejme první krok již dnes a začněme se starat o své zdraví s větší péčí a odhodláním. Každý malý krok směrem k lepšímu zdraví se počítá a může mít velký dopad na naši budoucnost.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist