facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak připravit fazolový guláš plný chutí a tradice

Fazolový guláš – slova, která v mnohých z nás evokují teplo domova, pohodlí a klid. Tento pokrm, často vnímaný jako jednoduché a syté jídlo, má své pevné místo nejen v české kuchyni, ale i v srdcích těch, kteří ho vaří a konzumují. Ale co kdybychom se na tento tradiční recept podívali z jiného úhlu? Co když tento pokrm, který mnozí z nás považují za obyčejný, může nabídnout něco víc?

Původ fazolového guláše

Fazolový guláš, jak ho známe dnes, je výsledkem kombinace různých kulinářských vlivů. Původně vznikl v Maďarsku, kde byl guláš typickým pokrmem pastevců. Základem tohoto pokrmu bylo maso, papriky a cibule, což byly suroviny dostupné v tamních podmínkách. S postupem času se guláš rozšířil do okolních zemí, kde se začal obměňovat podle místních zvyklostí a dostupných surovin. V české verzi guláše často najdeme méně pikantní koření a přídavek luštěnin, konkrétně fazolí.

Fazole jsou samy o sobě velmi zajímavou surovinou. Do Evropy byly dovezeny až po objevení Ameriky a rychle si našly své místo v kuchyních napříč kontinentem. Jsou výživné, snadno dostupné a hlavně syté. V kombinaci s gulášem vytvářejí ideální jídlo pro chladné zimní večery, kdy je potřeba dodat tělu dostatek energie a tepla.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Složení a příprava

Základem každého dobrého guláše je kvalitní základ z cibule, česneku a papriky. Tyto ingredience dodávají guláši jeho charakteristickou chuť a barvu. K tomu přidáme maso – v případě fazolového guláše se často používá hovězí, ale moderní verze receptu může zahrnovat i kuřecí, vepřové nebo dokonce rybí maso. Vegetariánské varianty pak zcela vynechávají maso a soustředí se na bohatství chutí, které mohou nabídnout samotné fazole a zelenina.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Fazole jsou pak dalším klíčovým prvkem. Lze použít fazole červené, bílé nebo černé, každá varianta dodá pokrmu trochu jiný chuťový profil. Je dobré je předem namočit, ideálně přes noc, aby se rychleji uvařily a byly lépe stravitelné. Dalším důležitým krokem je správné kořenění – majoránka, kmín, bobkový list a trochu červené papriky jsou nezbytností, která dotváří charakter tohoto pokrmu.

Jakmile jsou všechny ingredience připraveny, stačí je postupně přidávat do hrnce a nechat guláš pomalu dusit. Tento proces může trvat i několik hodin, ale výsledkem je sytý a voňavý pokrm, který zahřeje nejen tělo, ale i duši.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Variace na téma fazolový guláš

Moderní doba přináší nové trendy a inspirace, a tak i takový tradiční pokrm jako fazolový guláš může získat nové podoby. Co třeba vyzkoušet guláš ve veganské verzi? Stačí nahradit maso sójovými kostkami nebo tempehem a použít zeleninový vývar místo masového. Přidání různých druhů zeleniny, jako jsou mrkev, celer, nebo rajčata, pak dodá guláši ještě větší hloubku chutí.

A co takhle fazolový guláš s nádechem exotiky? Přidáním kokosového mléka, kari koření a limetkové šťávy můžeme vytvořit fusion pokrm, který překvapí svou svěžestí a neobvyklými kombinacemi. Fazole jsou v tomto případě ideální základ, protože dobře absorbují různé chutě a koření.

Další zajímavou variantou je použití jiných luštěnin. Například cizrny nebo čočky mohou dodat guláši úplně jiný charakter. Pokud chcete experimentovat, můžete také zkusit přidat do guláše sladké brambory nebo dýni, které dodají pokrmu jemnou sladkost a krémovou konzistenci.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výživové hodnoty a zdravotní přínosy

Fazolový guláš je nejen chutný, ale také velmi výživný. Fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a různé vitamíny, zejména vitamín B. Jsou také dobrým zdrojem minerálů, jako je železo, hořčík a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají udržovat pocit sytosti a regulují trávení.

Guláš, zejména ve své vegetariánské nebo veganské verzi, může být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více rostlinných bílkovin. Pro ty, kteří dbají na svou váhu nebo se snaží jíst zdravěji, je fazolový guláš ideálním jídlem – je sytý, ale relativně nízkokalorický, pokud se připravuje s minimem tuku.

Masožravci zase ocení kombinaci fazolí a masa, která dodává tělu potřebné bílkoviny a energii. A co je důležité, fazolový guláš je pokrm, který si můžete připravit předem a skladovat v lednici několik dní, aniž by ztratil na chuti – spíše naopak, chuť se ještě více prohloubí.

Fazolový guláš a kultura stolování

Fazolový guláš není jen obyčejné jídlo, ale symbol pohostinnosti a sdílení, který má pevné místo v mnoha rodinách. Vaří se na velké rodinné oslavy nebo setkání s přáteli, kdy se připravuje ve velkém hrnci, a každý si může nabrat tolik, kolik chce. V dnešní uspěchané době, kdy jíme často bez rozmyslu, se příprava a konzumace fazolového guláše může stát návratem k tradicím. Společné stolování posiluje vztahy a přátelství. Fazolový guláš může být víc než jen pokrm pro chladné zimní večery; nabízí mnoho variant, které osloví různé chutě. Ať už jde o klasickou verzi s masem nebo moderní vegetariánskou či veganskou variantu, vždy přináší kus historie, kultury a domova. Tento tradiční pokrm vás možná překvapí svou jednoduchostí a bohatstvím chutí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist