facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zlepšete svůj mikrobiom pomocí GAPS diety

GAPS dieta - revoluční přístup k léčbě těla a mysli

GAPS dieta, neboli Gut and Psychology Syndrome dieta, je terapeutický nutriční plán navržený Dr. Natashou Campbell-McBride. Tento přístup je založen na teorii, že mnoho chronických zdravotních problémů, včetně neurologických a autoimunitních onemocnění, pochází z nevyváženého mikrobiomu ve střevech. GAPS dieta se zaměřuje na obnovení střevní rovnováhy prostřednictvím přísného jídelníčku, který zahrnuje fermentované potraviny, maso, ryby, vejce, zeleninu a další přírodní potraviny.

Proč GAPS dieta vznikla?

Dr. Natasha Campbell-McBride vyvinula GAPS dietu na základě svých zkušeností jako neurolog a výživový terapeut. Její syn byl diagnostikován s autismem, což ji vedlo k intenzivnímu výzkumu propojení mezi střevním zdravím a neurologickými poruchami. Zjistila, že mnohé z těchto problémů lze zmírnit či dokonce vyléčit obnovou zdravé střevní flóry. Tento objev vedl k vytvoření GAPS diety, která se stala celosvětově uznávaným terapeutickým přístupem.

Jak GAPS dieta funguje?

GAPS dieta je rozdělena do dvou hlavních fází: úvodní fáze a plná dieta.

Úvodní fáze:

  1. Kostní vývary a fermentované potraviny: Kostní vývary jsou bohaté na kolagen a další živiny, které podporují hojení střevní sliznice. Fermentované potraviny dodávají prospěšné bakterie.
  2. Vařená zelenina a maso: Tyto potraviny jsou snadno stravitelné a poskytují tělu potřebné bílkoviny a vlákninu.
  3. Fermentované mléčné výrobky: Jako jogurt a kefír, které jsou bohaté na probiotika.
  4. Surová zelenina a ovoce: Zavedení těchto potravin dodává vitamíny a enzymy.
  5. Ořechy a semena: Zdroj zdravých tuků a bílkovin.
  6. Pečení a pečivo: Vlastní pečení chleba a jiného pečiva z povolených ingrediencí.

Plná dieta: Plná dieta je flexibilnější a umožňuje širší škálu potravin, stále se však vyhýbá zpracovaným potravinám, cukru a umělým přísadám. Klíčovým principem je dodržování přirozené a minimálně zpracované stravy.

K čemu je GAPS dieta dobrá?

GAPS dieta je využívána k léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou:

  • Autismus: Mnozí rodiče hlásí zlepšení sociálních a kognitivních funkcí svých dětí.
  • ADHD: Redukce hyperaktivity a zlepšení pozornosti.
  • Deprese a úzkost: Stabilizace nálady a snížení úzkostných stavů.
  • Chronická únava: Zvýšení energie a vitality.
  • Autoimunitní onemocnění: Snížení zánětů a zlepšení celkového zdraví.

Výhody GAPS diety

GAPS dieta je známá svými pozitivními účinky na zdraví střev a celkové zdraví organismu. Mnoho lidí hlásí zlepšení v oblasti zažívání, snížení úzkosti, deprese a zlepšení příznaků autoimunitních onemocnění. Klíčovou výhodou této diety je její schopnost obnovit zdravý střevní mikrobiom, což má pozitivní dopad na imunitní systém a neurologické zdraví.

Navzdory mnoha pozitivním ohlasům má GAPS dieta také své kritiky. Někteří odborníci varují, že přísná povaha diety může vést k nedostatku některých důležitých živin, pokud není pečlivě sledována. Důležité je, aby každý, kdo se rozhodne pro tuto dietu, konzultoval svůj jídelníček s odborníkem na výživu nebo lékařem.

Jak správně přistupovat k GAPS dietě

Úspěšné dodržování GAPS diety vyžaduje důkladné plánování a přípravu. Doporučuje se:

  • Konzultace s odborníkem: Před zahájením diety je vhodné konzultovat svůj záměr s lékařem nebo odborníkem na výživu.
  • Plánování jídel: Pečlivě plánujte jídla a připravujte se dopředu, aby bylo snazší dodržovat dietní omezení.
  • Sledování pokroku: Monitorujte své zdravotní stavy a symptomy, abyste mohli zaznamenat případné zlepšení nebo problémy.

Příběhy

Mnoho lidí po celém světě sdílí své pozitivní zkušenosti s GAPS dietou. Rodiče dětí s autismem často hlásí výrazné zlepšení v chování a kognitivních schopnostech svých dětí. Dospělí s chronickými zažívacími problémy, depresí či úzkostí nacházejí v GAPS dietě úlevu a zlepšení celkového zdraví. Tyto příběhy inspirovaly mnoho dalších, aby vyzkoušeli tento přístup a objevili jeho potenciál pro své vlastní zdraví.

GAPS dieta představuje holistický přístup k léčbě těla i mysli prostřednictvím stravy. Vyžaduje značné úsilí a disciplínu, ale mnoho lidí nalezlo v této dietě klíč k lepšímu zdraví a kvalitnějšímu životu. Pokud uvažujete o GAPS dietě, důkladně si prostudujte všechny aspekty a poraďte se s odborníkem, aby byla zajištěna její bezpečnost a účinnost. Tato dieta může být cestou k obnovení rovnováhy ve vašem těle a k celkovému zlepšení vašeho zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist