facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

EDTA a její vliv na lidské zdraví a ekosystémy

EDTA - skrytá hrozba nebo neškodná složka?

Kyselina ethylendiamintetraoctová, známá pod zkratkou EDTA, je látkou, která se dnes nachází téměř všude. Setkáme se s ní v kosmetice, čisticích prostředcích, ale i v některých potravinách a lécích. EDTA slouží primárně k tomu, aby vázala na sebe kovové ionty, čímž stabilizuje složení produktů a prodlužuje jejich trvanlivost. Zatímco v průmyslu je tato vlastnost velmi ceněna, otázka škodlivosti edta pro zdraví a životní prostředí je stále více předmětem diskusí. Je skutečně tato chemická látka bezpečná, nebo představuje skrytou hrozbu?

EDTA a její role v každodenních produktech

EDTA je syntetická sloučenina, která se často používá v široké škále spotřebního zboží. Setkáme se s ní ve vlasové kosmetice, šamponech, pleťových krémech, zubních pastách a dokonce i v pracích prostředcích. Její hlavní úlohou je zabránit, aby kovy, které se mohou dostat do výrobku z obalu nebo vody, nezpůsobily nežádoucí změny, jako je změna barvy, vůně nebo účinnosti produktu. Vypadá to tedy, že EDTA má pozitivní účinek na kvalitu produktů – ale co její vliv na nás a naše zdraví?

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní rizika spojená s EDTA

Pokud mluvíme o zdravotních dopadech EDTA, nejedná se o černobílou záležitost. Existuje několik úrovní, jak tato látka může působit na lidský organismus. V běžných koncentracích, ve kterých se s ní setkáváme, je považována za relativně bezpečnou. Výrobky, které obsahují EDTA, procházejí regulacemi a jejich složení musí splňovat určité normy. Nicméně to neznamená, že je zcela bez rizika.

Při častém používání kosmetických nebo čisticích prostředků s obsahem EDTA může dojít k podráždění pokožky, očí nebo dýchacích cest, zejména u jedinců s citlivější pokožkou nebo alergiemi. Některé studie také naznačují, že EDTA může narušit funkce imunitního systému, pokud je člověk vystaven vyšším dávkám. Z dlouhodobého hlediska zatím neexistuje dostatek vědeckých důkazů o tom, jaký může mít EDTA dopad na lidské zdraví, což vyvolává jistou opatrnost.

Jedním zajímavým faktem však je, že EDTA se používá i v medicíně – konkrétně při léčbě otravy těžkými kovy. Látka je schopná na sebe vázat škodlivé kovy a odstraňovat je z těla. To na první pohled může působit paradoxně, že je EDTA považována za škodlivou a zároveň léčivou. Klíčová otázka zde zní: co všechno EDTA z našeho těla během používání absorbuje, a má tato vlastnost opravdu jen pozitivní efekt?

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

EDTA a její dopad na životní prostředí

Zatímco rizika spojená s užíváním EDTA pro lidské zdraví jsou zatím nejednoznačná, škodlivost této látky je pro životní prostředí daleko zřetelnější. EDTA se velmi těžko rozkládá v přírodě. Po použití se dostává do odpadních vod, a odtud putuje do řek, jezer a moří, kde váže kovy a tím přispívá ke kontaminaci ekosystémů. Tento proces způsobuje dlouhodobé problémy pro vodní organismy a může ohrožovat celé potravní řetězce.

Jedním z hlavních problémů je, že EDTA na sebe váže těžké kovy, které jsou pak transportovány po přírodních cestách, což může mít devastující dopady na biodiverzitu. Představme si situaci, kdy tato látka pronikne do vodních zdrojů – EDTA s sebou nese nebezpečné kovy, které mohou být smrtící pro ryby a jiné organismy. Časem se tyto kovy hromadí, což ovlivňuje i další články potravního řetězce, včetně člověka.

Další znepokojivý aspekt škodlivosti edta spočívá v tom, že jakmile se látka dostane do půdy, může kontaminovat podzemní vody. Tím se nebezpečí přenáší nejen na volně žijící zvířata a rostliny, ale i na lidské zdroje pitné vody. Tento problém je natolik významný, že v některých zemích se diskutuje o možnosti přísnější regulace nebo úplného zákazu používání EDTA v průmyslu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Ekologické alternativy k EDTA

S nárůstem povědomí o edta škodlivosti se zvyšuje i zájem o hledání ekologičtějších alternativ. Na trhu se dnes objevují produkty, které používají přírodní složky k dosažení stejných konzervačních účinků jako EDTA, avšak bez negativního dopadu na zdraví a životní prostředí. Tyto alternativy často zahrnují rostlinné výtažky a jiné biologicky odbouratelné látky, které jsou šetrnější k našemu tělu i planetě.

Není to však jednoduché – výrobky obsahující EDTA jsou stále velmi rozšířené a spotřebitelé musí být při jejich výběru velmi pozorní. Je důležité pečlivě číst složení výrobků a volit takové, které jsou označeny jako ekologicky šetrné. Zároveň roste poptávka po výrobcích certifikovaných jako „bio" nebo „přírodní", které často obsahují přírodní konzervační látky.

Diskuse o škodlivosti edta ukazuje, že bychom měli být opatrní, pokud jde o používání této látky v každodenním životě. Přestože není okamžitou hrozbou pro zdraví, její dlouhodobý vliv a zejména dopady na životní prostředí by nás měly vést k zamyšlení. V dnešní době, kdy stále více lidí preferuje ekologický životní styl, je důležité volit produkty, které jsou šetrné nejen k našemu zdraví, ale i k planetě.

Ať už se rozhodnete pro radikální změnu a vyhnete se všem výrobkům s obsahem EDTA, nebo pouze snížíte její používání, uděláte krok správným směrem. Šetrný přístup k chemickým látkám nejenže zlepší kvalitu vašeho života, ale také přispěje k ochraně našeho životního prostředí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist