facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak připravit cizrnu na paprice, snadno a rychle

Cizrna, známá také jako římský hrách, si v posledních letech získává stále více příznivců. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což z ní činí ideální složku pro zdravý životní styl. A co víc, cizrna je neuvěřitelně všestranná a může být použita v různých pokrmech, od salátů po polévky. Lze ji kombinovat s různými bylinkami a kořením, což jí dodává další chuťové dimenze. Dnes se podíváme na jeden z nejchutnějších způsobů, jak cizrnu připravit – cizrna na paprice.

Cizrna na paprice je jednoduché, ale zároveň velmi chutné jídlo, které spojuje jemnou chuť cizrny s pikantností papriky. Tento pokrm je nejen zdravý, ale také rychlý na přípravu, což z něj činí ideální volbu pro rušné večery. Hlavními ingrediencemi jsou cizrna, paprika, rajčata, cibule a česnek, což znamená, že všechny suroviny jsou snadno dostupné a levné. Navíc se tento pokrm dá snadno přizpůsobit různým dietním potřebám, jako je bezlepková nebo veganská strava, což z něj dělá univerzální volbu pro každou domácnost.

Proč bychom měli zařadit cizrnu do našeho jídelníčku?

Cizrna je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, což je skvělá zpráva pro vegetariány a vegany. Navíc obsahuje vysoké množství vlákniny, která podporuje trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Díky obsahu železa a hořčíku je cizrna také skvělým pomocníkem pro udržení energie a celkového zdraví. Kromě toho obsahuje cizrna i další důležité minerály, jako je zinek a fosfor, které jsou klíčové pro zdraví kostí a imunitního systému. Její antioxidační vlastnosti pomáhají chránit buňky před poškozením a stárnutím.

Ale přemýšleli jste někdy, jak může jednoduchý pokrm jako cizrna na paprice ovlivnit vaše zdraví? Pravidelná konzumace cizrny může přispět ke snížení rizika srdečních chorob, zlepšit trávení a dokonce podpořit hubnutí. To vše díky vysokému obsahu živin a nízkému obsahu tuku. Navíc, cizrna obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny bílkovin v našem těle. Tímto způsobem pomáhá udržovat svalovou hmotu a podporuje regeneraci po fyzické aktivitě.

Jak připravit cizrnu na paprice?

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny (nebo 200 g sušené cizrny, namočené přes noc a uvařené)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. petržel nebo koriandr) na ozdobení
  • Špetka chilli pro extra pikantnost (volitelné)

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáním špetky soli pomůžeme cibuli rychleji změknout.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku, chvíli restujeme. Česnek by neměl zhnědnout, aby nezhořkl.
  3. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a dusíme, dokud nezměknou. Rajčata dodají pokrmu šťavnatost a kyselost.
  4. Vmícháme mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu chilli.
  5. Přidáme cizrnu a necháme chvíli prohřát, aby se chutě propojily. Pokrm můžete podlít trochou vody nebo zeleninového vývaru pro více omáčky.
  6. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami. Skvělou volbou je i posypání trochou sýru feta nebo kozího sýru.

Možnosti variací a servírování

Cizrna na paprice je velmi variabilní pokrm, který můžete snadno upravit podle svých chutí. Přidejte třeba kousky kuřecího masa pro více bílkovin, nebo zkuste přidat různé druhy zeleniny, jako je cuketa nebo špenát, pro extra porci vitamínů. Další skvělou variantou je přidání lilku nebo batátů, které dodají pokrmu sladkost a krémovou texturu.

Tento pokrm můžete podávat s rýží, těstovinami nebo třeba s kuskusem. Skvěle se hodí i jako náplň do tortilly nebo pita chleba pro rychlý a výživný oběd. Pro lehčí variantu můžete cizrnu na paprice podávat s čerstvým salátem nebo jako přílohu k pečenému rybímu filetu.

Cizrna na paprice je skvělým příkladem toho, jak jednoduché a dostupné suroviny mohou vytvořit výživné a chutné jídlo. Díky své všestrannosti a snadné přípravě se hodí do každé kuchyně, ať už vaříte pro rodinu, přátele, nebo jen pro sebe. Tak proč nezkusit tento recept hned dnes? Možná zjistíte, že se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Navíc, tímto pokrmem můžete zapůsobit i na návštěvu nebo překvapit partnera chutným a zdravým jídlem. Bon appétit!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist