facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Připravte si zázvorový likér a podpořte své zdraví

Zázvorový likér je nápoj, který si získává čím dál více příznivců nejen díky své lahodné chuti, ale také pro své blahodárné účinky na zdraví. Tento kořeněný a osvěžující likér si můžete snadno připravit doma a užít si jeho výjimečné vlastnosti. V tomto článku se podíváme na historii, přípravu a zdravotní benefity zázvorového likéru a také na tipy, jak si jej vychutnat.

Zázvor je známý svými léčivými vlastnostmi již po tisíciletí. Původem z jihovýchodní Asie, kořen byl využíván nejen jako koření, ale také jako lék. Zázvorový likér má kořeny v tradičním léčitelství, kde byl používán jako prostředek na podporu trávení, zmírnění nevolnosti a posílení imunitního systému. První zmínky o tomto nápoji pocházejí ze středověké Evropy, kde byl oblíbený mezi alchymisty a léčitelémi.

Zázvor byl v Evropě známý již ve starověku, kdy jej do oblasti Středomoří přivezli obchodníci z Orientu. Ve středověku se zázvor stal jedním z nejdůležitějších koření a jeho cena byla srovnatelná se zlatem. Právě v této době začal být zázvorový likér populární jako léčivý nápoj, který si lidé připravovali doma.

Jak připravit zázvorový likér doma - recept

Příprava zázvorového likéru je překvapivě jednoduchá a vyžaduje jen několik základních ingrediencí. Pro přípravu zázvorového likéru je zcela klíčové použít čerstvý zázvor. Vyberte pevné a šťavnaté kořeny bez známek vadnutí nebo plísně. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, případně můžete použít struhadlo pro jemnější strukturu. Nakrájený zázvor vložte do velké nádoby a zalijte jej kvalitním alkoholem, nejlépe vodkou nebo jiným alkoholem. Směs nechte macerovat na chladném a tmavém místě po dobu alespoň jednoho týdne, ideálně však dva týdny.

Mezitím si připravte jednoduchý sirup z vody a cukru. Vodu s cukrem zahřejte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte vychladnout. Po dokončení macerace přeceďte alkoholovou směs přes jemné sítko nebo plátno a smíchejte ji se sirupem. Zázvorový likér nalijte do sterilizovaných lahví a uzavřete.

Při přípravě zázvorového likéru je důležité dbát na čistotu a sterilizaci všech použitých nástrojů a lahví. Tím zajistíte, že váš likér bude nejen chutný, ale i bezpečný ke konzumaci. Můžete experimentovat s různými druhy alkoholu, například rumem nebo brandy, které dodají likéru odlišnou chuť.

Zdravotní benefity zázvorového likéru

1. Podpora trávení Zázvor je známý svými účinky na podporu trávení. Obsahuje enzymy, které pomáhají rozkládat potravu a zlepšují vstřebávání živin. Pokud trpíte nadýmáním nebo pocity těžkosti po jídle, může vám zázvorový likér poskytnout značnou úlevu. Kromě toho stimuluje produkci žaludečních šťáv, což přispívá k lepšímu trávení a prevenci trávicích opotíží.

2. Posílení imunitního systému Díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem pomáhá zázvor posilovat imunitní systém. Pravidelná konzumace zázvorového likéru může přispět k prevenci nachlazení a chřipek. Zázvor obsahuje gingerol, látku, která má silné protizánětlivé účinky a může pomoci tělu lépe se bránit proti infekcím. Navíc zázvor podporuje cirkulaci krve, což přispívá k lepšímu zásobování buněk kyslíkem a potřebnými živinami.

3. Zmírnění nevolnosti a závratí Zázvor je tradičně používán jako lék na nevolnost a závratě. Ať už jde o nevolnost způsobenou cestováním, těhotenstvím nebo chemoterapií, zázvorový likér může být účinným prostředkem ke zmírnění takovýchto obtíží. Jeho přírodní složky uklidňují žaludek a podporují normální funkci trávicího systému. Přírodní složky zázvoru působí na receptory v trávicím traktu a mozku, čímž pomáhají snížit pocity nevolnosti a zvracení.

4. Podpora kardiovaskulárního systému Některé studie naznačují, že zázvor může mít pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje zdravý krevní oběh. Pravidelná konzumace zázvorového likéru může přispět k udržení zdravého srdce a cév. Gingerol a další aktivní látky v zázvoru mají schopnost snižovat krevní tlak a zlepšovat funkci krevních cév, což může přispět k prevenci srdečních onemocnění.

5. Detoxikace těla Zázvor má také detoxikační účinky, které tělu pomáhají zbavit se škodlivých látek. Pravidelná konzumace zázvorového likéru může podpořit zdravou funkci jater a ledvin, což přispívá k celkovému zdraví a pohodě. Detoxikace je důležitá pro udržení rovnováhy v těle a prevenci chronických onemocnění.

Jak si vychutnat zázvorový likér

Zázvorový likér si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Můžete jej podávat jako aperitiv před jídlem, což podpoří trávení a připraví vás na hlavní chod. Skvěle se hodí také jako digestiv po jídle, kdy pomůže zklidnit žaludek a usnadnit trávení těžkých jídel. Pro osvěžující zážitek můžete zázvorový likér smíchat s perlivou vodou nebo se sodou a přidat několik kostek ledu. Tato kombinace je ideální pro horké letní dny, kdy potřebujete něco chladivého a osvěžujícího. Můžete také experimentovat s koktejly a vytvořit tak vlastní unikátní nápoje. Zázvorový likér se skvěle kombinuje s citrusovými šťávami, medem nebo bylinkami jako je máta a bazalka.

Kromě nápojů můžete zázvorový likér použít i v kuchyni jako zajímavou ingredienci pro různých receptů. Můžete jím například ochutit dezerty, jako jsou dorty nebo zmrzliny, nebo jej přidat do marinád na maso, tím pádem dodá pokrmům pikantní a aromatickou chuť. Pokud máte rádi horké nápoje, můžete zázvorový likér přidat do čaje nebo horké vody s citronem a medem. Tento horký nápoj je ideální na zimní večery, kdy vás zahřeje a zároveň podpoří vaše zdraví. Další možností je přidat likér do horké čokolády, což vytvoří lahodný a netradiční dezert.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist