facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zdravotní rizika spojená s nadměrným pitím yerba maté

Jaké negativní účinky může mít yeba maté?

Yerba maté je tradiční jihoamerický nápoj, který je ceněný pro své povzbuzující účinky a bohatý obsah antioxidantů. Zatímco mnoho lidí jej vyhledává kvůli podpoře energie a zlepšení koncentrace, je důležité si uvědomit, že yerba maté může mít i určité negativní účinky, obzvláště pokud je konzumován v nadměrném množství. V tomto článku se podrobněji zaměříme na možné vedlejší účinky, která yerba maté má a jakým způsobem může ovlivnit naše zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kofein a jeho dopad na organismus

Yerba maté je často vyhledávána kvůli vysokému obsahu kofeinu, který je známý svou schopností povzbudit organismus a zvýšit duševní výkon. V jedné porci yerba maté najdeme přibližně stejné množství kofeinu jako v šálku kávy, což může být výhodné pro ty, kteří potřebují rychlý nástup energie. Nicméně právě vysoký obsah kofeinu může způsobit negativní účinky yerba maté, zejména u lidí citlivých na tento stimulant.

U lidí, kteří nejsou na kofein zvyklí nebo jej konzumují ve větších dávkách, může pití yerba maté vyvolat nepříjemné stavy jako nervozitu, úzkost, podrážděnost či třes. Také se může objevit zrychlený srdeční tep nebo problémy se spánkem. Nespavost je jedním z nejčastějších negativních účinků yerba maté, zvláště pokud je nápoj konzumován v pozdějších hodinách. Tento jev se projevuje hlavně u lidí, kteří mají nižší toleranci ke kofeinu, nebo u těch, kteří yerba maté pijí ve velkém množství.

Kromě výše zmíněných problémů může kofein v yerba maté také přispívat k dehydrataci. Kofein má diuretický účinek, což znamená, že podporuje vylučování moči, a pokud není zároveň doplňována dostatečná hydratace, může dojít k dehydrataci, která může způsobit další zdravotní komplikace, jako jsou bolesti hlavy, únava nebo závratě.

Možné riziko rakoviny jícnu

Jedním z vážnějších negativních účinků yerba maté, který je stále předmětem výzkumu, je možné zvýšení rizika rakoviny jícnu. Studie provedené v Jižní Americe ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují yerba maté ve velmi horké formě, mohou být vystaveni vyššímu riziku vzniku rakoviny jícnu. Horké tekutiny, které procházejí sliznicí jícnu, mohou způsobit její podráždění a v dlouhodobém horizontu přispívat k rozvoji rakovinných buněk.

I když zatím neexistuje definitivní důkaz o tom, že samotná yerba maté způsobuje rakovinu, je vhodné dbát na to, aby se yerba maté nepila příliš horká. Konzumace vlažného nebo teplého nápoje může pomoci snížit toto potenciální riziko. Vliv teploty na zdraví je známým faktorem i u jiných nápojů, jako je například káva nebo čaj, a je důležité si uvědomit, že horké nápoje mohou mít na naše tělo neblahý vliv.

Toxiny v yerba maté

Dalším důležitým aspektem, který je třeba zvážit, jsou toxiny obsažené v yerba maté. Studie ukázaly, že během procesu sušení listů cesmíny paraguayské, z nichž se yerba maté připravuje, může docházet ke kontaminaci polycyklickými aromatickými uhlovodíky (PAH). Tyto látky jsou považovány za karcinogenní a jsou také přítomny například v cigaretovém kouři nebo znečištěném ovzduší. I když se jedná o poměrně malé množství, dlouhodobá konzumace yerba maté s těmito látkami by mohla představovat potenciální riziko pro lidské zdraví.

Kromě PAH může yerba maté obsahovat i stopy těžkých kovů, jako jsou hliník nebo kadmium. Tyto látky mohou mít při nadměrné konzumaci toxické účinky na lidský organismus. Kadmium je například spojováno s poškozením ledvin a dlouhodobé vystavení vysokým dávkám těžkých kovů může vést k chronickým zdravotním problémům.

Interakce s léky

Pití yerba maté může také ovlivnit účinnost některých léků. Kofein v yerba maté může interagovat s léky na srdce, antidepresivy nebo léky na vysoký krevní tlak. Tato interakce může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou nepravidelné srdeční rytmy nebo zvýšení krevního tlaku. Pokud užíváte léky, je důležité konzultovat konzumaci yerba maté se svým lékařem, aby nedošlo k potenciálním zdravotním komplikacím.

Yerba maté je fascinující nápoj s mnoha zdravotními benefity, ale je třeba si uvědomit i jeho možná rizika. Negativní účinky yerba maté, jako jsou vedlejší účinky kofeinu, riziko rakoviny jícnu při konzumaci horkého nápoje nebo přítomnost toxinů, nelze ignorovat. Stejně jako u každého nápoje či jídla platí, že střídmost je klíčem k minimalizaci těchto rizik.

Pokud chcete yerba maté vyzkoušet nebo jej pravidelně pijete, zaměřte se na kvalitu zakoupeného produktu a dbajte na to, aby se yerba maté konzumovala s rozvahou. Pravidelná hydratace, omezení konzumace horkých nápojů a dodržování míry v užívání tohoto povzbuzujícího nápoje vám pomůže těžit z jeho výhod, aniž byste čelili jeho negativním účinkům.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist