facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Vitamín K2 tajemství zdravých kostí a srdce

Když se hovoří o vitamínech a jejich přínosech pro naše zdraví, většina lidí si okamžitě vybaví vitamín C pro imunitní systém nebo vitamín D pro zdravé kosti. Ale co vitamín K2? Možná jste o něm slyšeli jen málo, ale vězte, že jeho role v našem těle je zásadní a jeho nedostatek může mít vážné následky. Vitamín K2, často přehlížený, je jedním z klíčových faktorů pro zdraví kostí a cév a jeho příjem z potravin je něco, na co bychom měli klást větší důraz.

Co je vitamín K2 a proč je důležitý?

Vitamín K2 je jedním z dvou hlavních typů vitamínu K, přičemž druhým je vitamín K1. Zatímco K1 je primárně zodpovědný za krevní srážlivost, K2 hraje klíčovou roli v metabolismu vápníku. Zjednodušeně řečeno, vitamín K2 pomáhá směřovat vápník do správných částí těla, jako jsou kosti a zuby, a zároveň zabraňuje jeho ukládání tam, kde by mohl být škodlivý, například v cévách.

Vápník je nezbytný pro zdraví kostí, ale pokud není správně regulován, může se hromadit v cévách a způsobovat jejich tvrdnutí, což vede k srdečním onemocněním. Vitamín K2 je tedy zásadní pro prevenci osteoporózy a kardiovaskulárních chorob. Může také hrát roli v prevenci rakoviny a dalších chronických onemocnění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kde najdeme vitamín K2?

Vitamín K2 se přirozeně vyskytuje hlavně v živočišných produktech a fermentovaných potravinách. Pokud tedy nekonzumujete dostatek těchto potravin, může být váš příjem vitamínu K2 nedostatečný. Mezi nejbohatší zdroje tohoto vitamínu patří tradiční japonské jídlo natto, které je vyrobeno z fermentovaných sójových bobů a je bohaté na K2 typu MK-7.

Dalšími dobrými zdroji jsou fermentované mléčné výrobky jako sýr gouda, brie a camembert, zejména pokud pocházejí od krav pasoucích se na trávě. Vitamín K2 se také nachází v mase zvířat chovaných na pastvě, zejména v orgánovém mase jako játra a srdce, a také v tuku těchto zvířat. Vaječné žloutky od slepic chovaných na volném výběhu nebo krmených přírodním krmivem mají vyšší obsah vitamínu K2.

Dalším dobrým zdrojem je máslo od krav krmených trávou, které doporučujeme vybírat od malých farmářů či z bio produkce.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaký je váš denní příjem vitamínu K2?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik vitamínu K2 denně přijímáte? Bohužel, neexistuje přesně stanovená denní dávka pro vitamín K2, jako je tomu například u vitamínu C nebo D. Nicméně, odborníci doporučují konzumovat alespoň 100 mikrogramů denně pro udržení optimálního zdraví. Pro mnoho lidí je ale obtížné dosáhnout této úrovně pouze z potravy, zejména pokud jejich strava neobsahuje dostatek výše zmíněných potravin.

Vitamín K2 a jeho vztah k jiným živinám

Vitamín K2 úzce spolupracuje s dalšími klíčovými živinami, jako je vitamín D a vápník. Vitamín D pomáhá zvyšovat absorpci vápníku ze střeva, zatímco vitamín K2 zajišťuje, že tento vápník je správně využit a zabraňuje jeho usazování na špatných místech, jako jsou tepny. Tento synergický vztah znamená, že byste měli dbát na dostatečný příjem nejen vitamínu K2, ale i vitamínu D a vápníku pro dosažení maximálního zdravotního přínosu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jaké jsou důsledky nedostatku vitamínu K2?

Nedostatek vitamínu K2 může vést k několika závažným zdravotním problémům. Nejvíce diskutovaným je zvýšené riziko osteoporózy. Kosti bez dostatečného přísunu vitamínu K2 se stávají křehčími a náchylnějšími k frakturám. To je zvláště problematické u starší populace, kde je riziko zlomenin již tak zvýšené.

Dalším vážným důsledkem nedostatku vitamínu K2 je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jak již bylo zmíněno, vitamín K2 pomáhá regulovat hromadění vápníku v cévách. Bez dostatečného množství K2 může vápník začít tvrdnout cévy, což vede k ateroskleróze a zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vitamín K2 v rámci moderní stravy

V moderním stravování je stále obtížnější zajistit dostatečný přísun vitamínu K2, zejména s rostoucí oblibou veganských a vegetariánských diet, které často postrádají živočišné produkty. To neznamená, že rostlinná strava je špatná, ale je důležité vědět, jak zajistit dostatek všech nezbytných živin.

Pro ty, kteří pravidelně nekonzumují potraviny bohaté na vitamín K2, mohou být vhodným řešením doplňky stravy. Při jejich výběru je důležité zvolit kvalitní produkty obsahující formu K2 jako MK-7, která má delší účinnost v těle. Vitamín K2 je klíčový pro udržení zdraví, především pro podporu zdraví kostí, prevenci srdečních onemocnění a spolupráci s jinými vitamíny.

Zařazení potravin bohatých na K2 nebo zvážení doplňků může být cestou k dlouhému a zdravému životu. Přemýšlejte, zda pro své zdraví děláte maximum, protože prevence je vždy lepší než léčba.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist