facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Tajemství přípravy krásně tenkých palačinek

Tenké palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů, a to téměř po celém světě. Díky jejich jednoduchosti a variabilitě jsou ideální volbou pro snídani, oběd, večeři nebo dezert. Jejich příprava není složitá, ale vyžaduje určitou pečlivost a správné postupy, aby byly opravdu tenké a vláčné. Pojďme se tedy podívat na to, jak připravit ty nejlepší tenké palačinky, které okouzlí vaši rodinu i přátele.

Příprava těsta na palačinky

Pro přípravu tenkých palačinek budete potřebovat následující suroviny:

  • 200 g hladké pšeničné mouky,
  • 400 ml plnotučného mléka,
  • 2 vejce,
  • špetku soli,
  • případně vanilkový cukr pro sladké palačinky.

Příprava palačinek

  1. V míse rozšlehejte vejce a postupně přidávejte mléko. Směs důkladně promíchejte, aby byla kompaktní.
  2. Mouku přidávejte po částech a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Výsledné těsto by mělo být hladké a konzistencí připomínat velmi řídký pudink.
  3. Pokud chcete připravit sladké palačinky, přidejte do těsta trošku vanilkového cukru. Pro extra vláčnost můžete přidat i lžíci rozpuštěného másla.

Existuje několik tipů a triků, které vám pomohou dosáhnout opravdu tenkých palačinek:

Správná konzistence těsta

Těsto na palačinky by mělo být dostatečně řídké, aby se snadno roztíralo po pánvi, ale zároveň nesmí být příliš vodnaté. Konzistenci můžete upravit přidáním mléka nebo mouky dle potřeby.

Míchejte důkladně

Při přípravě těsta dbejte na to, aby v něm nebyly žádné hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, použijte ponorný mixér k jejich odstranění. Těsto musí být hladké a homogenní, aby se správně roztíralo po pánvi.

Správné nalití těsta

Po nalití těsta na pánev ji rychle naklánějte a otáčejte, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celém povrchu. Tento krok je klíčový pro dosažení tenkých a rovnoměrných palačinek.

Kvalitní pánev

Pro dosažení ideální tloušťky palačinek je důležité použít nepřilnavou pánev s nízkým okrajem. Pánve speciálně určené na palačinky mají často ideální povrch pro rovnoměrné opékání.

Dostatečné prohřátí pánve

Před nalitím těsta se ujistěte, že je pánev s tukem dostatečně rozpálená. Příliš studená pánev způsobí, že těsto nebude správně opékat a palačinky se budou trhat.

Opékejte do zlatova

Každou stranu palačinky opékejte, dokud není krásně zlatavá. Přetočte je jemně, aby se neroztrhly. Zlatavý povrch je znakem správného opečení a dodá palačinkám křupavost.

Experimentujte s náplněmi

Tenké palačinky nabízejí nekonečné možnosti experimentování s náplněmi. Můžete použít čerstvé ovoce, džemy, čokoládové pomazánky, šlehačku, med, ořechy nebo dokonce zmrzlinu. Slané varianty mohou zahrnovat sýry, uzeniny, zeleninu nebo různé omáčky.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Udržujte palačinky teplé

Pokud připravujete větší množství palačinek, udržujte je teplé v troubě nastavené na nízkou teplotu, dokud nejsou všechny hotové. Tak zajistíte, že si všichni budou moci pochutnat na teplých palačinkách.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak podávat palačinky

Tenké palačinky můžete podávat na mnoho různých způsobů. Zde je několik z nich pro inspiraci:

Klasické sladké palačinky

Podávejte je s cukrem, skořicí, ovocem nebo marmeládou. Oblíbené jsou také s čokoládovou pomazánkou a banány.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Slané palačinky

Naplňte je sýrem, šunkou, špenátem nebo houbami. Slané palačinky mohou být skvělým hlavním chodem nebo lehkou večeří.

Banánové palačinky

Do těsta přidejte rozmixovaný banán, což dodá palačinkám příjemnou sladkou chuť a vláčnost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Regionální varianty tenkých palačinek

Tenké palačinky mají bohatou historii a jsou oblíbené v mnoha kulturách. Ve Francii jsou známé jako "crêpes" a často se podávají se sladkými i slanými náplněmi. V České republice jsou palačinky (na Morava a po domácku občas "amolety") tradičním pokrmem nejen pro děti. Každá rodina má svůj vlastní recept a tajemství, jak dosáhnout dokonalých tenkých palačinek. Tenké palačinky se navíc objevují v mnoha kulturách a každá má svou specifickou variantu a způsoby přípravy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Francouzské crêpes

Crêpes jsou jednou z nejslavnějších variant tenkých palačinek. Tradičně se připravují na velkých litinových pánvích a podávají se s různými náplněmi, od jednoduchého citronového cukru po složité kombinace jako je crêpes Suzette.

Ruské bliny

Bliny jsou ruskou verzí tenkých palačinek, které se často podávají se zakysanou smetanou, kaviárem nebo medem. Těsto může obsahovat kvasnice, což jim dodává lehce nakyslou chuť.

České palačinky

V České republice jsou palačinky oblíbené zejména jako sladký dezert. Tradičně se podávají s marmeládou, posypané cukrem a skořicí, nebo s tvarohem.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Mexická palačika marquesita

Marquesita je tradiční mexický pouliční dezert pocházející z poloostrova Yucatán. Palačinka se ve speciální formě usmaží z obou stran, a to "do křupava". Poté se plní různými ingrediencemi, často sýrem typu Eidam v kombinaci s Nutellou (ano, obojí současně!), ale můžete najít i verze s kondenzovaným kozím mlékem, ovocem nebo jinými sladkými náplněmi.

Výživové hodnoty a zdravotní výhody

Tenké palačinky mohou být nejen chutné, ale i zdravé, pokud zvolíte správné suroviny a přípravu. Použitím celozrnné mouky, nízkotučného mléka a minimalizováním přidaného cukru můžete připravit palačinky, které jsou bohaté na vlákninu a mají nižší glykemický index. Palačinky plněné ovocem nebo zeleninou mohou být skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Moderní kuchaři a foodbloggeři neustále experimentují s novými recepty a způsoby přípravy tenkých palačinek. Populární jsou například palačinky z mandlové nebo kokosové mouky pro bezlepkovou variantu, nebo palačinky s přidáním proteinového prášku pro zvýšení obsahu bílkovin.

Opakování dělá mistra

Příprava dokonalých tenkých palačinek není žádná věda, pokud dodržíte několik základních pravidel a triků. S kvalitními surovinami a správným postupem si můžete připravit lahodné palačinky, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše blízké. Experimentujte s různými náplněmi a podáváním, abyste našli tu pravou kombinaci, která vám nejvíce vyhovuje. A nebojte se zkoušet také nejrůznější zdravější alternativy.Bon appétit!

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist