facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak připravit zdravý salát z červené čočky plný chutí

Když se řekne salát, možná si představíte klasickou zeleninu jako rajčata, okurky nebo salátové listy. Ale co kdybychom šli trochu hlouběji a přidali do našeho jídelníčku něco neobvyklého, ale zároveň mimořádně zdravého a chutného? Co kdybychom zkusili salát z červené čočky? Tento salát nejenže obohatí váš jídelníček o nové chutě, ale zároveň vám dodá spoustu živin, které vaše tělo potřebuje. Pojďme se podívat, proč by měl salát z červené čočky patřit na váš stůl.

Co je červená čočka a proč ji zařadit do jídelníčku?

Červená čočka je druhem luštěniny, která je oblíbená zejména v asijské kuchyni. Na rozdíl od klasické hnědé nebo zelené čočky je červená čočka mnohem rychlejší na přípravu, protože je již loupaná a nemá slupku. To znamená, že se rychle vaří a snadno se tráví, což ji činí ideální volbou pro rychlé a výživné pokrmy.

Ale proč byste měli zařadit červenou čočku do svého jídelníčku? Červená čočka je bohatá na bílkoviny, což je skvělá zpráva pro všechny, kdo hledají rostlinné zdroje tohoto základního makronutrientu. Kromě bílkovin obsahuje i značné množství vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení a udržení pocitu sytosti po delší dobu. A co víc? Červená čočka je bohatá na železo, kyselinu listovou, draslík a hořčík – minerály, které podporují zdravé fungování našeho těla, zlepšují energetický metabolismus a posilují imunitní systém.

Myslíte si, že to zní až příliš dobře, než aby to byla pravda? Pojďme si to ověřit v praxi a podívejme se na konkrétní recepty a tipy na přípravu salátu z červené čočky.

Jak připravit červenou čočku

Než se pustíte do samotného receptu, je důležité vědět, jak správně připravit červenou čočku. Jak už bylo zmíněno, červená čočka je již loupaná, což zajišťuje velmi rychlou přípravu. Jednou z velkých výhod je, že před vařením není nutné ji namáčet, což usnadňuje práci oproti jiným druhům luštěnin. Stačí ji propláchnout studenou vodou, aby se odstranily případné nečistoty nebo prach. Poté na každý šálek červené čočky použijte dva šálky vody. Čočku přiveďte k varu, a když začne vřít, snižte teplotu a nechte ji vařit přibližně 10 až 15 minut. Čočku vařte tak dlouho, aby byla měkká, ale zároveň si zachovala svůj tvar a nebyla úplně rozvařená. Po dovaření slijte přebytečnou vodu a nechte čočku vychladnout. A to je vše! Nyní máte připravenou základní ingredienci, kterou můžete použít do svého chutného a zdravého salátu. Tímto způsobem připravená čočka je základem pro mnohé pokrmy a je ideální pro kombinaci s dalšími čerstvými surovinami dle vašeho vkusu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Recept na salát z červené čočky

Nyní, když máme čočku připravenou, se můžeme pustit do tvorby chutného a zdravého salátu. Tento recept je nejen snadný, ale také flexibilní, takže ho můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím.

Ingredience:

  • 1 šálek vařené a vychladlé červené čočky
  • 1 okurka, nakrájená na malé kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na malé kostičky
  • 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
  • 1 hrst čerstvého koriandru nebo petržele, nasekaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička mletého kmínu (volitelné)
  • 100 g feta sýru (volitelné, pro zvýšení obsahu bílkovin a krémové chuti)

Postup:

  1. V míse smíchejte uvařenou a vychladlou červenou čočku s okurkou, paprikou, cibulí a nasekanými bylinkami.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a mletý kmín, pokud ho používáte. Tento dresink nalijte na salát a důkladně promíchejte.
  3. Pokud máte rádi sýr, přidejte na závěr nadrobený feta sýr, který dodá salátu další vrstvu chuti.
  4. Salát nechte před podáváním alespoň 15 minut odležet, aby se všechny chutě spojily.

A je to! Váš salát z červené čočky je připraven k servírování. Můžete ho podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu či rybám.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výživové výhody červené čočky

Pojďme se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jaké výživové výhody nám červená čočka přináší. Jak už bylo zmíněno, je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní dělá ideální potravinu pro ty, kdo chtějí podpořit svou svalovou hmotu a zároveň udržet zdravou váhu.

Ale červená čočka není jen o bílkovinách a vláknině. Je to také skvělý zdroj železa, což je minerál, který je často nedostatečně zastoupen v jídelníčku mnoha lidí, zejména žen. Železo je klíčové pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík do všech částí těla. Nízká hladina železa může vést k únavě a snížené výkonnosti, takže je důležité zajistit, aby ho vaše strava obsahovala dostatek.

Dalším významným prvkem je kyselina listová, která je zvláště důležitá pro těhotné ženy, protože podporuje zdravý vývoj plodu. Draslík a hořčík, které červená čočka také obsahuje, jsou nezbytné pro udržení správného krevního tlaku a podporu zdravého srdce.

Salát z červené čočky jako součást zdravého životního stylu

Můžete se ptát, jak zapadá salát z červené čočky do celkového konceptu zdravého životního stylu? Odpověď je jednoduchá – dokonale. Tento salát je nejen chutný, ale také výživný a snadno připravitelný, což z něj dělá ideální volbu pro každodenní stravování.

Pokud hledáte způsob, jak zvýšit příjem rostlinných bílkovin, aniž byste museli sáhnout po drahých superpotravinách nebo složitých receptech, je červená čočka skvělým řešením. Navíc díky své všestrannosti ji můžete kombinovat s různými druhy zeleniny, bylinek a koření, takže vás nikdy neomrzí.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Tento salát je také skvělým způsobem, jak zvýšit svůj denní příjem vlákniny, což je klíčové pro zdravé trávení a prevenci různých onemocnění. A protože je snadno stravitelná, je červená čočka ideální i pro lidi s citlivým zažíváním.

Zdravá strava nemusí být nudná ani složitá. Stačí sáhnout po správných surovinách, jako je červená čočka, a vytvořit z nich chutná a výživná jídla, která podpoří vaše zdraví i chuťové pohárky. Salát z červené čočky je skvělým příkladem toho, jak může být zdravé jídlo jednoduché, ale zároveň plné chutí a živin.

A tak se zamyslete: Kdy naposledy jste obohatili svůj jídelníček o něco nového, co by vám dodalo energii a zlepšilo vaše zdraví? Možná je čas vyzkoušet salát z červené čočky a objevit

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist