facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Nejčastější příčiny svědění chodidel a jejich řešení

Svědění chodidel je nepříjemný a často rušivý problém, který může postihnout kohokoli. Ať už se jedná o lehké šimrání nebo intenzivní svědění, které narušuje váš spánek, tento jev může mít mnoho příčin. Co přesně způsobuje svědění chodidel a jak se s ním můžeme efektivně vypořádat?

Možné příčiny svědění chodidel

Existuje několik hlavních důvodů, proč mohou chodidla svědit. Jednou z nejběžnějších příčin svědění chodidel je suchá pokožka. Kůže na chodidlech je přirozeně tlustší a pokud není dostatečně hydratovaná, může začít praskat a svědit. Dalším běžným viníkem mohou být alergické reakce. Kontaktní dermatitida, která může být způsobena alergickou reakcí na určité materiály nebo chemikálie, je častým důvodem svědění chodidel. Může jít o reakci na určité typy obuvi, ponožky nebo dokonce prací prostředky.

Plísňové infekce, jako je atletická noha (tinea pedis), jsou velmi časté a mohou způsobit intenzivní svědění a nepohodlí. Tyto infekce se obvykle objevují v teplých a vlhkých podmínkách, což je ideální prostředí pro růst plísní. Atopický dermatitida, známá také jako ekzém, může také postihnout chodidla a způsobit jejich svědění. Tento stav je často spojen s alergiemi a astmatem a může být velmi obtížné jej léčit.

Psoriáza je chronické onemocnění kůže, které způsobuje, že kožní buňky rostou příliš rychle, což vede k tvorbě šupinek a červených skvrn. Psoriáza může postihnout jakoukoli část těla, včetně chodidel. Někdy může svědění chodidel být způsobeno problémy s nervovým systémem. Neuropatie, například u lidí s diabetem, může způsobit pocity svědění nebo pálení v chodidlech.

Jak zmírnit svědění chodidel?

Když už víme, co může svědění chodidel způsobit, jaké jsou nejlepší způsoby, jak s tímto problémem bojovat?

Hydratace je klíčovým krokem v prevenci a léčbě svědění způsobeného suchou pokožkou. Používání hydratačních krémů nebo mastí, které obsahují ureu nebo kyselinu mléčnou, pomáhá udržovat pokožku hydratovanou. Tyto prostředky by měly být aplikovány ihned po koupeli nebo sprchování, kdy je pokožka ještě vlhká, aby se maximalizoval jejich účinek. Pravidelná hydratace nejenže zmírňuje svědění, ale také předchází dalšímu vysušování pokožky, které by mohlo problém zhoršit.

Pokud máte podezření, že vaše svědění chodidel je způsobeno alergickou reakcí, je důležité identifikovat a vyhnout se spouštěčům. To může zahrnovat změnu typu obuvi, ponožek nebo pracích prostředků. Hypoalergenní výrobky jsou často užitečné pro lidi s citlivou pokožkou. Vyhýbání se známým alergenům a volba šetrnějších produktů může významně snížit výskyt svědění a podráždění.

Udržování nohou čistých a suchých je dalším důležitým krokem v prevenci svědění, zejména pokud je způsobeno plísňovými infekcemi, jako je atletická noha. Pravidelné mytí nohou a jejich důkladné osušení, zejména mezi prsty, může zabránit růstu plísní. Používání antimykotických prášků nebo sprejů může také pomoci předcházet těmto infekcím. Udržování nohou suchých a čistých vytváří nepříznivé prostředí pro plísně a bakterie, což je klíčové pro prevenci infekcí.

Pro zmírnění svědění můžete použít volně prodejné krémy nebo masti obsahující hydrokortizon. Tyto produkty mohou pomoci snížit zánět a svědění, což přináší úlevu od nepříjemných symptomů. V případě plísňových infekcí mohou být užitečné antimykotické krémy, které přímo působí na příčinu problému. Volně prodejné léky jsou snadno dostupné a mohou poskytnout rychlou úlevu, ale je důležité je používat podle pokynů.

Pokud svědění přetrvává nebo se zhoršuje, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Dermatolog může provést testy k určení přesné příčiny vašeho svědění a doporučit specifickou léčbu. Někdy může být nutné použít silnější léky na předpis nebo podstoupit speciální terapeutické postupy. Konzultace s lékařem je důležitá zejména v případech, kdy jednoduchá opatření nepomáhají nebo když se svědění zhoršuje, protože to může být známkou vážnějšího problému.

Prevence svědění chodidel

Prevence je vždy lepší než léčba. Jak můžeme předcházet svědění chodidel?

Udržování nohou čistých a suchých je základním preventivním opatřením. Pravidelné mytí a důkladné osušení nohou může zabránit mnoha problémům, včetně plísňových infekcí a suché pokožky.

Nosit správnou obuv je důležité pro zdraví vašich chodidel. Vyhněte se těsným botám, které mohou způsobovat tření a podráždění pokožky. Vybírejte boty vyrobené z prodyšných materiálů, které umožňují odvětrávání a snižují riziko vzniku vlhkosti.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Pravidelná péče o nohy, včetně hydratace a použití ochranných krémů, může výrazně snížit riziko vzniku problémů s pokožkou. Nezapomeňte pravidelně stříhat nehty a odstraňovat ztvrdlou kůži.

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Může se zdát, že svědění chodidel je pouze drobnou nepříjemností, ale co když přetrvává nebo se zhoršuje? Měli byste vyhledat lékařskou pomoc, pokud:

  • Svědění je doprovázeno červenými skvrnami, puchýři nebo vředy.
  • Máte známky infekce, jako je zarudnutí, teplo nebo hnisání.
  • Svědění je tak intenzivní, že narušuje váš každodenní život nebo spánek.
  • Máte další zdravotní problémy, jako je cukrovka nebo oslabený imunitní systém, které mohou zvyšovat riziko komplikací.

Dermatolog nebo jiný zdravotnický odborník může provést důkladné vyšetření a doporučit specifickou léčbu, která může zahrnovat léky na předpis nebo speciální terapeutické postupy.

Svědění chodidel může mít mnoho příčin, od jednoduché suché pokožky až po vážnější infekce nebo chronická onemocnění. Správná diagnóza a léčba jsou klíčem k úlevě a prevenci budoucích problémů. Ať už se jedná o změny v péči o pokožku, úpravy v životním stylu nebo lékařskou intervenci, existuje mnoho způsobů, jak efektivně řešit a předcházet svědění chodidel. Máte stále svědění chodidel? Možná je čas zhodnotit svou každodenní péči a poradit se s odborníkem, který vám pomůže najít to nejlepší řešení pro vás.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist