facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pravda o škodlivosti mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba je běžnou součástí téměř všech moderních domácností, avšak kolem její bezpečnosti koluje mnoho mýtů a zažitých obav. V tomto článku se zaměříme na otázku, zda je mikrovlnka škodlivá, a proč někteří lidé tvrdí, že bychom se jí měli vyhýbat.

Jak mikrovlnná trouba funguje

Mikrovlnná trouba využívá elektromagnetické vlny k ohřevu jídla. Tyto vlny jsou podobné rádiovým vlnám, ale mají kratší vlnovou délku, což jim umožňuje efektivněji pronikat do potravin a zahřívat je.

Základem funkce mikrovlnné trouby je magnetron, což je typ vakuové trubice, která generuje mikrovlny. Tyto vlny pronikají do potravin a způsobují, že vodní molekuly v potravinách rychle kmitají, což vede k jejich zahřívání. Díky tomu je ohřev v mikrovlnné troubě mnohem rychlejší než v tradiční troubě. Mikrovlnná trouba je také velmi energeticky efektivní, protože zahřívá přímo potraviny, nikoli vzduch okolo nich. Tento způsob ohřevu je rychlý a pohodlný, což je zcela jistě hlavní důvod, proč jsou mikrovlnky tak populární.

Obava z radiace

Jednou z hlavních obav je, že mikrovlnné trouby vyzařují škodlivou radiaci. Je pravda, že mikrovlny jsou formou radiace, ale ne všechny formy radiace jsou škodlivé. Mikrovlnné trouby používají neionizující radiaci, což znamená, že nemají dostatečnou energii k poškození buněk nebo DNA. Ionizující radiace, jako jsou rentgenové paprsky, je naopak škodlivá, protože má schopnost narušovat molekulární struktury v těle.

Mikrovlnky jsou navíc navrženy tak, aby zůstávaly uzavřené během provozu a udržovaly záření uvnitř, což minimalizuje jakékoli expozice.

Obava ze ztráty živin

Další často zmiňovanou škodlivostí je ztráta živin během mikrovlnného ohřevu. Ohřívání jídla v mikrovlnce může skutečně způsobit určité ztráty živin, ale to platí pro všechny metody tepelné přípravy. Například vaření zeleniny ve vodě vede k významným ztrátám vitamínů rozpustných ve vodě. Naopak, mikrovlnný ohřev je často šetrnější, protože je rychlejší a vyžaduje méně vody, což pomáhá zachovat více živin.

Existuje také tvrzení, že mikrovlnné záření způsobuje chemické změny v potravinách, které mohou být škodlivé. Mikrovlnný ohřev může způsobit určité změny v chemickém složení potravin, podobně jako jiné metody vaření. Ovšem neexistují důkazy o tom, že by tyto změny byly škodlivé pro zdraví.

Bezpečnost

Moderní mikrovlnné trouby jsou navrženy s řadou bezpečnostních prvků, které minimalizují riziko úniku mikrovln. Například jsou dveře mikrovlnných trub opatřeny speciálními mřížkami, které zabraňují úniku mikrovln. Pokud je trouba poškozená nebo nefunguje správně, doporučuje se ji nepoužívat a nechat ji opravit odborníkem.

Mikrovlnka a poškození očí či rakovina

Jedním ze strašáků spojených s mikrovlnkami je obava z možnosti vzniku rakoviny. Tato obava vychází z nesprávného pochopení pojmu radiace. Mikrovlnné záření je neionizující, což znamená, že nemá schopnost způsobit rakovinotvorné změny v buňkách. Navíc mají moderní mikrovlnné trouby bezpečnostní prvky, které zajišťují, že žádné záření neuniká. Další mýtus spojený s mikrovlnkami je, že mohou způsobit poškození očí, pokud se na ně díváme při jejich provozu. Moderní mikrovlnné trouby jsou však vybaveny ochrannými dveřmi a bezpečnostními prvky, které zajišťují, že mikrovlnné záření zůstává uvnitř trouby a nedochází k jeho úniku.

Navzdory výše uvedeným skutečnostem někteří lidé stále věří, že jsou mikrovlnky škodlivé a raději se jim vyhýbají. Důvody mohou být různé, od osobních preferencí po obavy z potenciálních dlouhodobých účinků, které nejsou dosud plně prozkoumány. Někteří také preferují tradiční metody vaření pro lepší chuť a texturu jídla.

Mikrovlnka neškodí, ale jde to i bez ní

Vědecké důkazy naznačují, že jsou mikrovlnné trouby při správném používání bezpečné. Ztráta živin během ohřevu je minimální a chemické změny, které mohou nastat, nejsou prokázány jako škodlivé. Pokud však máte pochybnosti nebo se prostě cítíte lépe bez používání mikrovlnné trouby, je to zcela na vás. Důležité je, aby každý našel způsob vaření, který mu vyhovuje a cítí se s ním bezpečně.

Ať už se rozhodnete jakkoli, mějte na paměti, že klíčové je vyvážené a zdravé stravování. Pokud se rozhodnete mikrovlnku nepoužívat, existuje mnoho alternativních metod vaření, které vám umožní připravit chutná a výživná jídla.

Alternativní metody vaření a jejich výhody

Když se rozhodnete pro jiné metody vaření místo mikrovlnné trouby, můžete využít různé techniky, které přinášejí své vlastní výhody při zachování bohaté chuti. Pečení je jednou z populárních metod, která může být použita pro přípravu široké škály jídel, od pečiva po maso. Pečení při vysokých teplotách může vytvořit křupavou kůrku a zachovat vlhkost a vláčnost uvnitř pokrmu.

Vaření v páře je další zdravou alternativou, která pomáhá zachovat živiny v potravinách. Tato metoda je zvláště vhodná pro zeleninu, ryby a rýži. Při vaření v páře se potraviny nedostávají do přímého kontaktu s vodou, což minimalizuje ztráty vitamínů a minerálů.

Grilování je oblíbené pro svůj jedinečný chuťový profil, který dodává pokrmům. Grilování může být prováděno jak na venkovním grilu, tak v troubě pomocí grilovacího programu. Tato metoda je ideální pro maso, zeleninu a dokonce i ovoce. Pomalé vaření je další technika, která využívá nízké teploty a delší dobu vaření. Pomalé vaření je vhodné pro přípravu dušených pokrmů, polévek a omáček. Tato metoda umožňuje ingrediencím, aby se pomalu vařily a spojily své chutě, čímž vznikají bohaté a komplexní pokrmy.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist