facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Škodlivé látky v kosmetice, o kterých bychom měli vědět

V dnešní době je kosmetika nedílnou součástí našich životů. Každý den používáme různé krémy, šampony, make-upy a další produkty, abychom se cítili a vypadali lépe. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, co vlastně obsahují tyto produkty, které nanášíme na naši pokožku? Mohou nám skutečně pomáhat, nebo nám mohou i škodit?

Co jsou škodlivé látky v kosmetice?

Škodlivé látky v kosmetice jsou chemické sloučeniny, které mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Tyto látky se mohou nacházet v různých produktech, jako jsou pleťové krémy, šampony, make-upy, deodoranty a mnoho dalších. Některé z těchto látek mohou způsobovat podráždění pokožky, alergické reakce, hormonální nerovnováhu a dokonce i rakovinu.

Jednou z nejběžnějších skupin škodlivých látek v kosmetice jsou parabeny. Parabeny se používají jako konzervační látky k prodloužení trvanlivosti produktů tím, že zabraňují růstu bakterií a plísní. Nicméně, parabeny mají schopnost pronikat kůží a v těle se chovají jako estrogeny. Tento hormonální narušitel může přispívat k rozvoji hormonálně závislých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu. Studie prokázaly přítomnost parabenů v biopsiích rakovinných tkání prsu, což vyvolává obavy o jejich bezpečnost.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Další škodlivou skupinou chemických látek, které se často nacházejí v kosmetice, jsou ftaláty. Ftaláty se používají jako změkčovadla v lacích na nehty a jako nosiče vůní v parfémech. Jsou známé jako endokrinní disruptory, což znamená, že mohou narušovat hormonální systém. Vystavení ftalátům bylo spojováno s reprodukčními problémy, vývojovými poruchami u dětí a zvýšeným rizikem hormonálních onemocnění.

Další nebezpečnou látkou je formaldehyd, který je známý karcinogen. Používá se jako konzervační látka v některých kosmetických výrobcích, jako jsou šampony, kondicionéry a laky na nehty. Expozice formaldehydu může způsobit podráždění očí, nosu a hrdla, stejně jako kožní alergie. Dlouhodobá expozice formaldehydu může vést k vážnějším zdravotním problémům, včetně rakoviny.

Sodium lauryl sulfate (SLS) a sodium laureth sulfate (SLES) jsou další běžně používané pěnící látky, které najdeme v mnoha šamponech, sprchových gelech a zubních pastách. Tyto látky jsou populární díky své schopnosti vytvářet bohatou pěnu, která je pro spotřebitele atraktivní. Nicméně, SLS a SLES mohou mít nežádoucí účinky na naši pokožku a oči. Při dlouhodobém používání mohou tyto látky způsobovat podráždění a vysušování pokožky, což může vést k jejímu poškození a zhoršení celkového stavu. Navíc, při výrobě SLES mohou vznikat vedlejší produkty, jako je 1,4-dioxan, který je známý karcinogen. To znamená, že používání těchto látek může přinášet potenciální zdravotní rizika, která by neměla být podceňována.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Další skupinou látek, které často najdeme v kosmetických produktech, jsou silikony, jako je dimethicone. Silikony se používají pro jejich schopnost zlepšovat texturu a vzhled pokožky a vlasů, díky čemuž se produkty stávají příjemnějšími na používání. Avšak tyto látky mohou mít i své nevýhody. Silikony mohou zanechávat na pokožce a vlasech film, který brání jejich dýchání a přirozené obnově. Tento film může vést k ucpávání pórů, což může způsobit vznik akné a dalších kožních problémů. Navíc, z dlouhodobého hlediska mohou silikony narušovat přirozenou rovnováhu pokožky a vlasů, což může mít negativní dopad na jejich zdraví a vzhled.

Je tedy důležité být si vědom těchto potenciálních rizik a při výběru kosmetických produktů pečlivě zvažovat jejich složení. Vyhýbání se výrobkům obsahujícím SLS, SLES a silikony může být krokem směrem k lepšímu zdraví a péči o naši pokožku a vlasy.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Přírodní alternativy = bezpečná volba

Naštěstí existuje řada přírodních alternativ k těmto škodlivým látkám. Mnoho značek se dnes zaměřuje na výrobu kosmetiky bez parabenů, ftalátů, formaldehydu, SLS a dalších škodlivých látek. Tyto produkty často obsahují přírodní konzervanty, jako je vitamin E nebo extrakty z bylin, a používají esenciální oleje jako náhradu syntetických vůní.

Kromě toho přírodní kosmetika často zahrnuje ingredience, jako jsou aloe vera, kokosový olej, jojobový olej a bambucké máslo, které mají prospěšné účinky na pokožku a vlasy. Tyto přírodní složky nejen zlepšují zdraví pokožky a vlasů, ale také minimalizují riziko alergických reakcí a dalších zdravotních problémů spojených s chemickými látkami.

Spotřebitelé mohou také hledat produkty s certifikacemi, jako je EcoCert nebo USDA Organic, které zaručují, že produkty splňují přísné standardy pro přírodní a organické složky. Celkově volba přírodní kosmetiky představuje bezpečnější a zdravější alternativu pro každodenní péči o tělo.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se vyhnout škodlivým látkám v kosmetice?

Je důležité být informovaný spotřebitel a pečlivě číst složení produktů, které používáte. Hledejte výrobky s certifikacemi, jako jsou EcoCert, USDA Organic nebo NaTrue, které zaručují, že produkty neobsahují škodlivé chemikálie. Také se můžete zaměřit na značky, které jsou transparentní ohledně složení svých produktů a sdílejí informace o původu a účincích jednotlivých ingrediencí.

Na závěr bychom se měli zamyslet nad tím, co opravdu chceme od své kosmetiky. Chceme, aby nám pomáhala vypadat a cítit se lépe, ale ne na úkor našeho zdraví. Je čas přehodnotit, jaké produkty používáme a zda skutečně potřebujeme všechny ty chemikálie, které se v nich skrývají.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Naše pokožka je naším největším orgánem a zaslouží si tu nejlepší péči. Vyhýbání se škodlivým látkám a volba přírodních alternativ může být prvním krokem k lepšímu zdraví a kráse. A nakonec, není právě zdraví to, co je pro nás nejdůležitější?

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist