facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak přírodní probiotika podporují naše zdraví

Přírodní probiotika jsou živé mikroorganismy, které přinášejí zdraví prospěšné účinky, pokud jsou konzumovány v dostatečném množství. V dnešní době, kdy je velký kladen důraz na zdravý životní styl a prevenci nemocí, se přírodní probiotika stávají stále populárnějšími zdrojem imunity a vitality. Co jsou tedy probiotika, jaké jsou jejich přínosy a jak je snadno zapojit do naší stravy?

Co jsou to přírodní probiotika?

Přírodní probiotika jsou mikroorganismy, prospěšné bakterie, které se přirozeně vyskytují v určitých potravinách a nápojích. Tyto mikroorganismy jsou nezbytné pro správné trávení, syntézu vitamínů a podporu imunitního systému. Na rozdíl od komerčně vyráběných probiotik, které mohou obsahovat syntetické složky, přírodní probiotika nabízejí čistší a často efektivnější alternativu pro podporu zdraví. Tyto mikroorganismy se nacházejí v různých tradičních fermentovaných potravinách, které lidé konzumují po tisíciletí.

Existuje mnoho druhů přírodních probiotik, z nichž každý má své specifické vlastnosti a benefity. Lactobacillus helveticus je typ laktobacilu, který je široce využíván v potravinářském průmyslu, zejména při výrobě fermentovaných mléčných produktů jako jsou sýry a jogurty. Tento mikroorganismus je známý svými prospěšnými účinky na trávicí systém a celkové zdraví člověka. Pomáhá rozkládat laktózu, což je obzvláště užitečné pro lidi s intolerancí laktózy. Ve vybraných mléčných výrobích najdeme také další zdraví velmi prospěšnou bakterii, a to Lactobacillus Bulgaricus.

Bifidobacterium, přítomné v lidském střevě od narození, je klíčové pro zdravé trávení a nachází se také v některých fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí a kimchi. Saccharomyces boulardii, účinný při prevenci a léčbě průjmů, lze nalézt v určitých typech fermentovaných nápojů, jako je kombucha.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak přírodní probiotika ovlivňují zdraví člověka?

Přírodní probiotika mají na lidské zdraví mnoho pozitivních účinků. Jedním z nejdůležitějších je podpora zdravé střevní mikroflóry. Střeva jsou domovem bilionů bakterií, které hrají klíčovou roli při trávení a celkovém zdraví. Když je naše střevní mikroflóra v rovnováze, dochází k lepšímu trávení, vstřebávání živin a posílení imunitního systému. Přírodní probiotika pomáhají udržovat rovnováhu tím, že zvyšují počet prospěšných bakterií a potlačují růst škodlivých mikroorganismů.

Další významný přínos přírodních probiotik je jejich schopnost posilovat imunitní systém. Střeva hrají klíčovou roli v imunitní odpovědi těla, a to díky velkému množství imunitních buněk. Přírodní probiotika stimulují právě tyto buňky, čímž zvyšují odolnost organismu proti infekcím a zánětům. To je zvláště důležité v dnešní době, kdy je imunitní systém neustále vystavován různým výzvám.

Možná budete překvapeni, ale přírodní probiotika také přispívají k zlepšení duševního zdraví. Existuje rostoucí počet důkazů, že zdraví střev a mozku je totiž velmi úzce propojeno. Tento vztah je často označován jako tzv. osa střevo-mozek. Přírodní probiotika mohou ovlivnit produkci neurotransmiterů a dalších látek, které ovlivňují náladu a kognitivní funkce. Například některé kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium byly spojeny se snížením příznaků deprese a úzkosti.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Navíc, pravidelná konzumace přírodních probiotik může přispět ke kontrole tělesné hmotnosti. Některé studie naznačují, že probiotika mohou ovlivňovat metabolismus tuků a snižovat ukládání tuků. To může být užitečné pro osoby, které se snaží udržet zdravou hmotnost nebo zhubnout. Fermentované potraviny, které obsahují přírodní probiotika, jsou nejen zdravé, ale také chutné a pestré.

Dalším zajímavým aspektem přírodních probiotik je jejich vliv na zdraví kůže. Zdravá střevní mikroflóra může mít obrovský vliv na vzhled a zdraví naší pokožky. Některé studie ukazují, že probiotika mohou pomoci při léčbě kožních onemocnění, jako je akné, ekzém a růžovka. Přítomnost prospěšných bakterií v těle může snižovat zánět a zlepšovat celkovou imunitní odpověď, což vede ke zdravější a čistší pokožce.

Jak zapojit probiotika do vaší stravy

Začlenění přírodních probiotik do každodenní stravy může být jednoduché a přínosné. Prvním krokem je zvýšit konzumaci fermentovaných potravin. Pokud jste dosud nezkoušeli například kimchi nebo kefír, můžete začít s malými porcemi a postupně je navyšovat, jakmile si vaše tělo zvykne. Je také důležité najít kvalitní produkty, které obsahují živé a aktivní kultury.

Navíc, neslazené kysané mléko nebo kombucha jsou dalšími chutnými a zdravými možnostmi, které můžete zkoušet. Začlenění těchto potravin do vaší každodenní stravy může posílit vaše trávení a přispět k lepšímu zdraví střev. Jogurty, kysané zelí, miso a tempeh jsou jen některé z příkladů. Tyto potraviny mohou být snadno začleněny do každodenní stravy, což usnadňuje pravidelný přísun prospěšných mikroorganismů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Tradiční význam fermentovaných potravin

Fermentované potraviny hrají klíčovou roli v tradičním stravování mnoha kultur. Například v Japonsku je miso základním kamenem každodenní stravy. Miso je fermentovaná pasta vyrobena ze sójových bobů, rýže nebo ječmene, která obsahuje velké množství přírodních probiotik. V Koreji je kimchi, fermentovaná zelenina s chilli a česnekem, považováno za národní pokrm. V Evropě je kysané zelí tradičním doplňkem mnoha jídel, zejména v Německu a střední Evropě.

Každý z těchto fermentovaných produktů nejenže dodává tělu prospěšné bakterie, ale také zlepšuje chuť a trvanlivost potravin. Fermentace je přírodní proces, který rozkládá cukry a škroby v potravinách na jednodušší látky, což zlepšuje jejich stravitelnost a nutriční hodnoty.

Probiotika a moderní věda

Moderní věda začala teprve nedávno chápat pravý potenciál přírodních probiotik. Výzkumy ukazují, že probiotika mohou mít pozitivní vliv na celou řadu zdravotních problémů, od zažívacích obtíží po chronická onemocnění. Některé studie naznačují, že probiotika mohou pomoci při léčbě syndromu dráždivého tračníku (IBS), což je běžné a často obtížně léčitelné onemocnění trávicího traktu.

Další oblastí výzkumu je vliv probiotik na kardiovaskulární systém. Některé kmeny probiotik mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu a regulovat krevní tlak, což přispívá k prevenci srdečních onemocnění. Tímto způsobem mohou přírodní probiotika hrát důležitou roli v prevenci proti mnoha nejčastějším chronickým onemocnění.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist