facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Proč by jáhly měly být na vašem jídelníčku

Jáhly, malé kulaté kuličky z prosa setého, jsou jednou z nejstarších obilnin na světě. Navzdory své dlouhé historii a bohatým nutričním hodnotám, zůstávají v moderní kuchyni často opomíjené. Pojďme se ponořit do světa jáhel a objevit jejich kouzlo, výhody i způsoby, jak je začlenit do našich jídelníčků.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou oloupaná semena prosa setého. Po odstranění tvrdé vnější velmi trvrdé slupky zůstávají malá, kulatá zrnka, která se snadno vaří a mají jemnou, lehce oříškovou příchuť. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, což je činí ideální potravinou pro osoby trpící celiakií nebo pro ty, jež preferují bezlepkovou stravu. Tato obilovina je skvělým zdrojem sacharidů, bílkovin a vlákniny, což z ní činí vyváženou a výživnou složku stravy.

Historie jáhel

Historie jáhel sahá mnoho staletí do minulosti. Původně pocházejí zřejmě z Asie, odkud se posléze do staly do rergionu střední Evropy. V Evropě byly jáhly běžně konzumovány až do doby, kdy byly nahrazeny populárnějšími obilninami, jako je pšenice a rýže. Ve středověku byly jáhly v Evropě často používány k přípravě kaší a polévek, což svědčí o jejich významu v tehdejší kuchyni. Na rozdíl od mnoha obilovin a pseudoobilovin, které se k nám dostaly v několika posledních generací, patří jáhly k tradiční výživě pro náš region po mnoho staletí.

Proč jíst jáhly?

Jáhly jsou nejen chutné, ale také neuvěřitelně zdravé. Obsahují vysoké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč by měly být jáhly součástí vaší stravy:

Jáhly jsou bohaté na vitamíny skupiny B, železo, hořčík a fosfor. Tyto živiny jsou nezbytné pro správné fungování těla, od podpory imunitního systému po udržení zdravých kostí a svalů. Jak již bylo zmíněno, jáhly jsou přirozeně bezlepkové, což z nich činí vynikající alternativu pro osoby s intolerancí na lepek.

Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení a pomáhá předcházet zácpě. Pravidelná konzumace jáhel může navíc přispět k udržení zdravé hladiny cholesterolu. Jáhly mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. To je zvláště důležité pro osoby s diabetem nebo pro ty, jež chtějí udržet stabilní hladinu cukru a energie po celý den.

Minerály obsažené v jáhlech, zejména hořčík a draslík, jsou klíčové pro udržení zdravého srdce. Pomáhají regulovat krevní tlak a podporují zdravou srdeční funkci. Jáhly obsahují také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Antioxidanty jsou důležité pro prevenci chronických onemocnění a podporu celkového zdraví.

Jak připravit jáhly?

Jáhly jsou velmi univerzální a lze je připravit na mnoho způsobů. Jsou skvělé jak na sladko, tak na slano, což z nich činí ideální surovinu pro různé pokrmy. Přinášíme dva snadné recepty z jáhel, které vám pomohou začlenit jáhly do vašeho jídelníčku.

Jáhlová kaše s ovocem a medem

Tento jednoduchý a výživný recept je ideální na snídani nebo také jako zdravý dezert.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek jáhel,
  • 2 šálky vody,
  • 1 šálek mléka (lze použít rostlinné mléko),
  • špetka soli,
  • lžíce medu,
  • čerstvé ovoce (například jahody, borůvky, banán),
  • skořice dle chuti.

Postup:

  1. Jáhly propláchněte pod tekoucí vodou a poté je dejte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a nechte jáhly vařit asi 15 minut, dokud neabsorbují veškerou vodu.
  3. Přidejte mléko a špetku soli. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud jáhly nezměknou a kaše nezíská požadovanou konzistenci.
  4. Sladíme medem a promícháme.
  5. Podáváme s čerstvým ovocem a posypeme skořicí.

Jáhlový salát s pečenou zeleninou a fetou

Tento recept je skvělý jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience:

  • 1 šálek jáhel,
  • 2 šálky vody,
  • špetka soli,
  • 1 cuketa,
  • 1 červená paprika,
  • 1 červená cibule,
  • olivový olej,
  • 100 g fety,
  • šťáva z jednoho citronu,
  • čerstvé bylinky (například petržel, bazalka).

Postup:

  1. Jáhly propláchněte a uvařte ve vodě se špetkou soli podle základního postupu.
  2. Cuketu, papriku a cibuli nakrájejte na menší kousky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  3. Uvařené jáhly smíchejte jev míse s pečenou zeleninou.
  4. Přidejte nadrobenou fetu a promíchejte.
  5. Dochutíme citronovou šťávou a čerstvými bylinkami.
  6. Podáváme teplé nebo vychlazené.

Další způsoby, jak využít jáhly

Jáhly lze využít nejen v kaších a salátech, ale také jako přílohu k hlavním jídlům nebo jako součást pečiva a dezertů. Zde jsou některé další nápady a trocha inspirace, jak jáhly využít v kuchyni:

Jáhlové rizoto: Podobně jako rýži můžete jáhly použít jako základ pro rizoto. Přidejte své oblíbené zeleninové nebo masové ingredience a připravte si chutné a výživné jídlo.

Jáhlové karbanátky: Smíchejte vařené jáhly s nastrouhanou zeleninou, vejci a kořením, vytvarujte karbanátky a do zlatova je osmažte. Podávejte je s dipem z jogurtu a čerstvými bylinkami.

Jáhlové pečivo: Jáhly lze přidat do těsta na chléb nebo na muffiny pro zvýšení nutriční hodnoty a zajímavou texturu.

Jáhlový pudink: Uvařené jáhly smíchejte s mlékem, cukrem a vanilkou, a nechte ztuhnout. Podávejte jako zdravý dezert s ovocem a ořechy.

Jáhly jsou superpotravina, která se hodí do mnoha lahodných pokrmů. Jakým způsobem je využijete ve své kuchyni vy, je čistě na vás.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist