facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Astaxanthin a jeho účinky na váš mozek a tělo

Astaxanthin je jedním z nejsilnějších antioxidantů, který získává stále větší pozornost vědců i spotřebitelů po celém světě. Toto přírodní barvivo, který se vyskytuje především v některých druzích mořských řas a mořských plodů a ryb, jako jsou krevety, krabi a lososi, má širokou škálu zdravotních benefitů. V tomto článku se podíváme na to, proč je asthaxanthin tak unikátní, jaké má účinky na zdraví a jak ho můžete začlenit do svého každodenního života.

Co je Astaxanthin?

Astaxanthin patří do skupiny karotenoidů, což jsou přírodní pigmenty zodpovědné za červené, oranžové a žluté zbarvení mnoha rostlin a živočichů. Na rozdíl od jiných karotenoidů, jako je beta-karoten nebo lutein, má unikátní molekulární strukturu, která mu poskytuje extrémně silné antioxidační schopnosti. Studie ukazují, že astaxanthin je mnohonásobně silnější než vitamin C, vitamin E nebo beta-karoten.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravotní benefity Astaxanthinu

Astaxanthin se v těle podílí na vícero procesech, mezi ty nejvýznamnější však patří zdraví očí, činnost mozku, imunita a výkon.

Zdraví očí

Jedním z nejvýznamnějších přínosů astaxanthinu je jeho schopnost chránit oči před poškozením způsobeným oxidativním stresem. Díky svým antioxidačním vlastnostem může pomoci předcházet makulární degeneraci a dalším očním problémům. Studie ukázaly, že pravidelný příjem astaxanthinu může zlepšit zrakovou ostrost a snížit únavu očí způsobenou přílišným sledováním obrazovek.

Astaxanthin také podporuje zdraví sítnice, což je klíčová oblast pro naši zrakovou ostrost. Záněty a oxidační stres mohou poškozovat buňky v sítnici, což vede ke ztrátě zraku. Dále také snižuje tyto škodlivé účinky a pomáhá udržovat zdravou funkci očí i ve vyšším věku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Podpora mozku

Mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle a astaxanthin může hrát klíčovou roli v jeho ochraně. Antioxidační účinky astaxanthinu mohou pomoci chránit mozkové buňky před poškozením volnými radikály, což může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť. Některé studie dokonce naznačují, že astaxanthin může mít potenciál zpomalit nebo zabránit neurodegenerativním onemocněním, jako je například Alzheimerova choroba.

Výzkumy také ukazují, že astaxanthin může zlepšit průtok krve do mozku, což je klíčové pro optimální kognitivní výkon. Zlepšený průtok krve znamená, že mozek dostává více kyslíku a živin, což může vést k lepší koncentraci, zvýšené bdělosti a celkově lepšímu duševnímu zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zlepšení sportovní výkonnosti

Pro sportovce může být astaxanthin velmi přínosný díky své schopnosti snižovat svalovou únavu a zánět. Výzkumy ukazují, že astaxanthin může po intenzivním tréninku zlepšit vytrvalost a urychlit regeneraci svalů. Tím se stává oblíbeným doplňkem stravy pro profesionální i rekreační sportovce, kteří hledají přírodní způsoby, jak zvýšit svou výkonnost.

Další možnou výhodou je jeho schopnost snižovat poškození svalů po fyzické námaze. Sportovci často trpí záněty a mikroskopickým poškozením svalů po tréninku, což může vést k bolestem a delší regeneraci. Astaxanthin působí jako silný protizánětlivý agent, který pomáhá urychlit hojení a zkrátit dobu regenerace, což umožňuje sportovcům trénovat tvrději a častěji.

Podpora imunitního systému

Silný imunitní systém je klíčový pro udržení zdraví a právě astaxanthin může pomoci posílit imunitní odpověď těla. Studie ukazují, že tato látka skutečně může zvýšit produkci protilátek a podporovat aktivitu bílých krvinek, což jsou klíčové složky imunitního systému. Díky tomu může astaxanthin přispět k lepší obraně proti infekcím a chorobám.

Vzhledem k tomu, že imunitní systém je neustále vystaven různým stresovým faktorům, od environmentálních toxinů po každodenní stres, astaxanthin může hrát důležitou roli v jeho ochraně a posílení. Zdravý imunitní systém je základem pro dlouhověkost a celkové zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdravá kůže

Kůže je největším orgánem našeho těla a je vystavena mnoha škodlivým vlivům z okolního prostředí. Astaxanthin může pomoci chránit kůži před poškozením způsobeným UV zářením a zlepšit její vzhled. Díky svým antioxidačním vlastnostem může redukovat vrásky, zlepšit elasticitu kůže a snížit výskyt pigmentových skvrn. Mnoho kosmetických produktů nyní obsahuje právě astaxanthin jako klíčovou složku pro zlepšení zdraví a vzhledu pokožky.

Pomáhá i v boji proti stárnutí kůže tím, že neutralizuje volné radikály, které způsobují oxidativní stres a poškození buněk. Tento proces vede k viditelným známkám stárnutí, jako jsou vrásky, jemné linky a ztráta pružnosti. Pravidelný příjem astaxanthinu může přispět k mladistvému vzhledu kůže a celkově zdravějšímu vzhledu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zdraví srdce

Astaxanthin má také pozitivní vliv na zdraví srdce. Studie ukazují, že může pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu (špatný cholesterol) a zvyšovat hladinu HDL cholesterolu (dobrý cholesterol). Tím přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou srdeční infarkt a mrtvice.

Kromě toho pomáhá zlepšovat elasticitu cév, což je důležité pro zdravý krevní oběh. Zdravé cévy jsou klíčové pro udržení optimálního krevního tlaku a snížení rizika vzniku srdečních onemocnění. Astaxanthin snižuje záněty v cévách, což přispívá k celkovému zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Podpora kloubů

Klouby jsou neustále vystaveny mechanickému namáhání a zánětům, zejména u lidí, kteří pravidelně sportují nebo mají fyzicky náročnou práci. Astaxanthin má silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat bolest a zánět v kloubech.

Studie ukazují, že může dokonce i zlepšit pohyblivost a snížit tuhost kloubů u lidí trpících osteoartritidou nebo revmatoidní artritidou. Díky tomu může být astaxanthin přínosný pro všechny, kteří hledají přírodní způsoby, jak udržet své klouby zdravé a funkční.

Jak začlenit astaxanthin do vašeho života

Existuje několik způsobů, jak můžete astaxanthin začlenit do svého každodenního života. Nejjednodušší způsob je konzumace potravin bohatých na tuto látku, jako je například losos, krevety nebo další vybrané mořské plody. Pro ty, kteří hledají vyšší dávky nebo nemají rádi mořské plody, jsou k dispozici doplňky stravy obsahující astaxanthin.

Při výběru doplňků je důležité zvolit produkty vysoké kvality od důvěryhodných výrobců. Dávkování se může lišit v závislosti na konkrétních potřebách a zdravotním stavu, proto je dobré se poradit s odborníkem na výživu či lékařem.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zapojte astaxanthin do své stravy

Přestože jsou potravinové doplňky pohodlnou cestou, mnoho odborníků doporučuje získávat astaxanthin přímo z potravin, kde je přítomen v přirozené a biologicky dostupné formě. Konzumace lososa nebo jiných mořských plodů nejen poskytuje astaxanthin, ale také další velmi důležité živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které mají své vlastní zdravotní benefity.

Astaxanthin je jedním z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů dostupných na trhu. Jeho široká škála zdravotních benefitů ho činí nad míru hodnotnou součástí stravy pro každého, kdo hledá přírodní způsoby, jak zlepšit své celkové zdraví.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist