facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak a kdy správně přesazovat orchideje

Orchideje jsou mezi květinovými nadšenci oblíbené pro svou jedinečnou krásu a rozmanitost. Tento rod rostlin, který zahrnuje více než 25 000 různých druhů (podle některých zdrojů dokonce 28 000), se vyznačuje okouzlujícími květy, které mohou mít téměř jakoukoli barvu a tvar, jaký si dovedete představit. Orchideje pocházejí z tropických a subtropických oblastí po celém světě, od deštných pralesů po horské oblasti a dokonce se přizpůsobují různým klimatickým podmínkám. Díky své přizpůsobivosti a odolnosti se staly oblíbenými rostlinami pro pěstování v interiérech, kde mohou přinést exotický nádech do jakéhokoliv prostoru.

Kdy a proč přesazovat orchideje

Přesazování orchidejí je klíčovým aspektem jejich péče, který přispívá k jejich dlouhé životnosti a zdravému růstu. Neexistuje přesně stanovený čas pro přesazování, ale většina odborníků doporučuje tento krok provést každé dva až tři roky. Nejvhodnějším obdobím pro přesazování je po odkvětu a před začátkem nového vegetačního období, kdy rostlina obnovuje svou energii a začíná produkovat nové výhonky. Tento čas je ideální, protože rostlina se rychle zotaví z přesazení a lépe adaptuje na nové prostředí.

Dalšími důvody pro přesazování orchidejí mohou být zhoršená kvalita substrátu, známky hniloby kořenů nebo pokud se substrát stává příliš hustým a nedrží dostatečnou vlhkost. Pokud je substrát rozpadlý, plný škůdců nebo zasychajícího povlaku soli, nastal čas na výměnu. Přesazování je také důležité, pokud rostlina vykazuje známky stagnace růstu, což může znamenat, že je ucpaná kořenovým systémem nebo potřebuje čerstvé živiny.

Příprava na přesazování

Příprava je klíčovým krokem pro úspěšné přesazování. Než začnete, ujistěte se, že máte vše potřebné. Vyberte si vhodný substrát – orchideje potřebují speciální směs, která umožňuje dobrou aeraci a odvodnění. Typický substrát pro orchideje obsahuje kůru, perlit a někdy i kokosové vlákno. Tato směs podporuje zdravý kořenový systém a zabraňuje hromadění vody, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.

Průhledný květináč je ideální, protože umožňuje sledovat zdraví kořenů. Nový květináč by měl být o 2 až 3 cm větší než ten stávající. Dále budete potřebovat čisté nůžky na ořezávání kořenů, prášek z dřevěného uhlí nebo skořici na ošetření řezných ploch, a samozřejmě novou směs substrátu.

Jak přesadit orchidej krok za krokem

Příprava rostliny: Před samotným přesazováním orchidejí je dobré rostlinu namočit do vody, aby kořeny změkly. To usnadní jejich vyjmutí z květináče a odstranění starého substrátu.

Vyjmutí z květináče: Opatrně vyjměte orchidej z jejího původního květináče. Pokud se substrát snadno rozpadá, bude to jednodušší. Ujistěte se, že během tohoto procesu nedochází k poškození kořenů.

Kontrola kořenů: Jakmile máte orchidej venku, pečlivě prozkoumejte kořenový systém. Zdravé kořeny by měly být pevné a zelené. Poškozené nebo uhynulé kořeny, které jsou hnědé, měkké nebo měly známky hniloby, je třeba odstranit. Použijte čisté nůžky a řezné plochy ošetřete práškem z dřevěného uhlí nebo skořicí, aby se předešlo infekcím.

Příprava nového květináče: Na dno nového květináče nasypte vrstvu substrátu. Poté vložte orchidej do květináče a jemně přidejte substrát kolem kořenů. Je důležité, aby kořeny nebyly přehnaně utlačovány. Jemně upěchujte substrát, aby se rostlina stabilizovala.

Zalévání a umístění: Po přesazení umístěte orchidej na místo s dostatkem nepřímého světla. Prvních sedm dní se vyhněte zalévání, aby kořeny měly čas se přizpůsobit. Po této době začněte zalévat mírně, aby se předešlo přemokření.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Péče po přesazení

Přesazování orchidejí není jen o výměně květináče. Je důležité zajistit, aby měla orchidej optimální podmínky pro zotavení a růst. Udržujte rostlinu na místě s dostatečným, ale nepřímým světlem, aby se předešlo spálení listů. Ideální teplota pro většinu orchidejí je mezi 18 a 24 °C během dne a o něco chladnější v noci. Orchideje jsou citlivé na přemokření, což může vést ke hnilobě kořenů. Zalévejte rostlinu jednou týdně, v zimě i méně, a vždy se ujistěte, že voda dobře odtéká. Je lepší zalévat méně často, než příliš často, a vždy se ujistěte, že substrát mezi zaléváním mírně vyschne.

Pravidelné hnojení je také důležité. Používejte speciální hnojiva pro orchideje, která obsahují vyvážený mix živin. Hnojení by mělo probíhat každé dva týdny během vegetačního období, které obvykle zahrnuje jaro a léto. V zimě, kdy rostlina zpomaluje růst, můžete frekvenci hnojení snížit.

Sledování a údržba po přesazení

Po přesazování orchidejí je důležité monitorovat zdravotní stav rostliny. Sledujte nové květy, které by měly být jasné a zdravé. Pokud rostlina začíná vykazovat známky stresu, jako jsou hnědé nebo žluté listy, může to být známkou problémů s kořenovým systémem nebo s okolními podmínkami. Pro prevenci chorob a škůdců pravidelně kontrolujte rostlinu na přítomnost škůdců, jako jsou mšice nebo hmyz. Pokud najdete škůdce, použijte přírodní insekticidy nebo jemné mýdlo na rostliny. Udržování čistoty kolem rostliny a pravidelná výměna substrátu může také pomoci udržet zdraví orchidejí.

Orchideje jsou nádherné rostliny, které mohou přinést do vašeho domova jedinečnou krásu a eleganci. Přesazování orchidejí je nezbytnou součástí jejich péče, která zajišťuje, že budou mít zdravý růst a dlouhou životnost. Při správné péči a pravidelném přesazování můžete zajistit, že vaše orchideje budou krásně kvést a prospívat po mnoho let.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist