facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Chutný jídelníček pro přerušovaný půst bez zbytečného hladovění

Vzorový příklad přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je stále populárnější strategií, kterou si osvojilo mnoho lidí hledajících způsob, jak zlepšit své zdraví, zhubnout nebo dosáhnout vyšší úrovně energie. Tento přístup ke stravování není jen dalším krátkodobým trendem, ale spíše životním stylem, který kombinuje období jídla s obdobím půstu. Tento článek vám podrobně vysvětlí, jak přerušovaný půst funguje, a nabídne vám konkrétní příklad jídelníčku, který můžete vyzkoušet.

Co je přerušovaný půst?

Přerušovaný půst (anglicky intermittent fasting) není dieta v tradičním smyslu. Spíše než omezování konkrétních potravin se zaměřuje na to, kdy jíte. V podstatě jde o střídání období, kdy přijímáte jídlo, s obdobími, kdy nejíte, tedy držíte půst. Cílem je poskytnout tělu dostatek času na regeneraci a optimalizaci metabolických procesů, aniž byste museli složitě počítat kalorie nebo se držet přísných jídelních plánů.

Nejčastěji se používají tři metody přerušovaného půstu:

  1. 16/8 metoda: Jedná se o nejběžnější variantu, kdy půst trvá 16 hodin denně a jídlo je konzumováno v 8hodinovém okně. V praxi to často znamená vynechání snídaně a konzumaci prvního jídla až v poledne, přičemž poslední jídlo je večer kolem osmé hodiny.

  2. 5:2 metoda: Při této metodě se po dobu pěti dnů v týdnu stravujete normálně, zatímco ve zbývajících dvou dnech snížíte příjem kalorií na zhruba 500-600 kcal denně.

  3. Eat-Stop-Eat: Tento přístup zahrnuje půst po dobu 24 hodin jednou nebo dvakrát týdně. Během půstního dne se přijímá pouze voda, neslazené čaje nebo káva.

Každý z těchto přístupů má své výhody, a je důležité vybrat si ten, který nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a cílem.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak vypadá jídelníček při přerušovaném půstu?

Aby byl přerušovaný půst efektivní a udržitelný, je klíčové, aby jídelníček během jídla byl vyvážený, plný živin a dostatečně sytý. Pojďme si představit, jak může vypadat příklad jídelníčku při nejpopulárnější metodě 16/8.

Ranní rutina (6:00 - 12:00)

Ranní část dne začíná obdobím půstu. Během této doby se vyhýbáte konzumaci jídla a zaměřujete se na hydrataci těla. Voda je základ, ale můžete si dopřát i neslazený čaj nebo kávu. Tyto nápoje pomáhají udržet hlad pod kontrolou a zároveň dodávají pocit energie.

Tip: Pokud je pro vás vynechání snídaně obtížné, zkuste postupně prodlužovat období půstu o hodinu každý den, dokud si vaše tělo na nový režim nezvykne. Mnoho lidí zjistí, že po několika týdnech už necítí potřebu jíst brzy ráno a dokonce se cítí energičtěji.

První jídlo dne (12:00 - 13:00)

Když nastane čas na první jídlo, je důležité, aby bylo výživné a vyvážené. Vaše tělo po dlouhém půstu potřebuje doplnit energii a zásobit se kvalitními živinami.

Příklad jídelníčku:

  • Vaječná omeleta s avokádem a celozrnným chlebem: Vejce jsou bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, které vám dodají energii na celý den. Avokádo obsahuje mononenasycené tuky, které jsou dobré pro srdce, a celozrnný chléb je zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů, které zajišťují dlouhodobý pocit sytosti.

  • Quinoa salát s grilovaným kuřecím masem, avokádem a špenátem: Tento salát je bohatý na bílkoviny z kuřecího masa, komplexní sacharidy z quinoi a zdravé tuky z avokáda. Špenát přidává dávku železa a vitamínů.

  • Smoothie bowl: Pokud preferujete lehčí jídlo, zkuste smoothie bowl připravenou z mixu bobulovin, banánu, chia semínek a řeckého jogurtu. Tento pokrm je plný antioxidantů, vlákniny a bílkovin.

Odpolední svačina (15:00 - 16:00)

Mezi hlavními jídly je dobré zařadit lehkou svačinu, která vám dodá energii a udrží vás plné až do večeře. Zde jsou některé možnosti:

  • Jablko s ořechovým máslem: Jablko je skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů, zatímco ořechové máslo poskytuje zdravé tuky a bílkoviny.

  • Jogurt s ořechy a semínky: Nízkotučný řecký jogurt je bohatý na bílkoviny a vápník. Přidejte k němu hrst ořechů a semínek pro extra dávku zdravých tuků a vlákniny.

  • Hrst mandlí a sušené ovoce: Mandle jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vitaminu E, zatímco sušené ovoce dodá přírodní cukry a energii.

Večeře (19:00 - 20:00)

Večeře by měla být lehká, ale zároveň výživná. Měla by obsahovat dostatek bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, ale také by neměla být příliš těžká, aby nepřetěžovala trávení před spaním.

Příklad jídelníčku:

  • Pečená lososová fileta s quinou a zeleninou: Losos je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mozku. Quinoa přidává komplexní sacharidy a zelenina jako brokolice nebo špenát dodává potřebné vitamíny a minerály.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

  • Kuřecí stir-fry s hnědou rýží a zeleninou: Tento rychlý a chutný pokrm obsahuje štíhlé bílkoviny z kuřecího masa, vlákninu a komplexní sacharidy z hnědé rýže, a antioxidanty ze zeleniny jako paprika, cuketa a mrkev.

  • Grilovaná zelenina s cizrnou a fetou: Pokud máte chuť na vegetariánské jídlo, grilovaná zelenina jako lilek, cuketa a paprika s přidanou cizrnou a drobenou fetou je skvělou volbou. Tento pokrm je plný vlákniny, rostlinných bílkovin a chutí.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist