facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jak si poradit s bolestí kolene v noci, i když jste v klidovém stavu?

Bolest kolene v noci, i když je v klidu

Bolest kolene je častý problém, který trápí lidi různého věku. Zatímco během dne si často bolesti nevšímáme nebo ji přičítáme běžnému opotřebení, noc bývá momentem, kdy se bolest zesiluje. Bolest kolene v noci, i když je v klidu, může být zvláště znepokojující, protože narušuje spánek, což má vliv na celkovou kvalitu života. Pokud se probouzíte kvůli nepříjemným pocitům v koleni, může to být známka, že něco není v pořádku. Co tedy způsobuje tuto bolest a jak ji lze zmírnit?

1. Proč se objevuje bolest kolene v noci?

Existuje několik faktorů, které mohou vést k bolesti kolene během nočního odpočinku. Na rozdíl od bolesti, která se objevuje při fyzické aktivitě, může být bolest v klidu způsobena jinými mechanismy těla. Pojďme se podívat na nejběžnější příčiny bolesti kolene v noci v klidu.

Artritida a její vliv na noční bolesti

Artritida je jednou z hlavních příčin bolesti kolene v noci. Tento chronický zánětlivý stav postihuje klouby, včetně kolen, a způsobuje jejich otok, ztuhlost a bolest. Zvláštností artritidy je to, že bolest často sílí právě v noci, kdy se klouby ocitnou v klidu. Přestože by se mohlo zdát, že odpočinek kloubům prospěje, u artritidy dochází k opačnému efektu. Když se tělo dostane do stavu klidu, zánět může působit intenzivněji a bolestivé pocity se tak výrazně zhoršují.

Existuje několik typů artritidy, které mohou ovlivnit kolenní kloub, například osteoartritida nebo revmatoidní artritida. Zatímco osteoartritida je způsobena opotřebením kloubní chrupavky, revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které napadá kloubní tkáně. Oba typy však mohou vést k výrazné bolesti kolene v noci.

Poranění kolene a noční bolest

Další častou příčinou bolesti kolene v noci je předchozí poranění. Natažení vazů, poškození menisku nebo přetížení kolenního kloubu mohou vyústit v dlouhodobé problémy. I když během dne můžete bolest zmírnit pohybem nebo léky, v noci, kdy tělo regeneruje, může dojít k zesílení bolesti. Koleno se přes den přetěžuje, což zvyšuje zánětlivé procesy v těle, a v noci tyto záněty způsobují zvýšenou citlivost a bolest.

Zejména po náročném sportovním výkonu, turistice nebo jiných aktivitách může dojít k přetížení kolene, které se následně projeví v klidu. Tato bolest často není jen výsledkem samotného poranění, ale i špatného držení těla během spánku, kdy dochází k dalšímu tlaku na kloub.

Tendinitida a burzitida jako příčina bolesti v klidu

Tendinitida (zánět šlach) a burzitida (zánět bursy) jsou další běžné příčiny bolesti kolene v noci. Šlachy a bursy v kolenním kloubu jsou vystaveny opakovanému stresu během každodenního pohybu. Pokud dojde k jejich zánětu, mohou způsobit bolest, která se často projevuje právě v klidu, kdy šlachy a bursy nejsou pod přímou zátěží.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Záněty tohoto druhu bývají způsobeny opakovaným pohybem nebo dlouhodobým přetížením kloubu. I když během dne bolest nemusí být tak výrazná, v noci může zesílit kvůli ztuhnutí šlach a burzy, což vede k nepříjemným bolestivým vjemům.

2. Jak zmírnit bolest kolene v noci?

Zmírnění bolesti kolene v noci v klidu vyžaduje komplexní přístup. Je důležité nejen léčit samotnou bolest, ale také řešit její příčinu. Zde je několik metod, které mohou pomoci.

Správná poloha při spánku

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si ulevit od bolesti kolene, je správná poloha při spánku. Pokud trpíte bolestí kolene, vyzkoušejte spaní s polštářem pod kolenem nebo mezi koleny. Tento trik může pomoci zmírnit tlak na kolenní kloub a snížit nepříjemné pocity. Správná poloha může také přispět k lepšímu průtoku krve v oblasti kloubu, což podporuje hojení.

Teplé obklady a relaxační techniky

Před spaním můžete vyzkoušet aplikaci teplých obkladů na bolavé koleno. Teplo pomáhá uvolnit svaly a klouby, čímž zmírňuje bolest. Relaxační techniky, jako je hluboké dýchání nebo meditace, mohou také pomoci tělu se uvolnit a snížit napětí, které může bolest kolene zhoršovat.

Cvičení a fyzioterapie

I když se to může zdát nelogické, lehká fyzická aktivita může pomoci zmírnit bolest kolene v noci. Pravidelná cvičení zaměřená na posílení svalů kolem kolena pomohou snížit zátěž na kloub a zlepšit jeho stabilitu. Fyzická terapie vedená odborníkem může být klíčová pro dlouhodobou úlevu od bolesti.

Léky proti bolesti

Pokud je bolest kolene v noci neúnosná, můžete zvážit užívání volně prodejných léků proti bolesti, jako je ibuprofen nebo paracetamol. Tyto léky pomáhají zmírnit zánět a bolest, což vám umožní lépe spát. Dlouhodobé užívání léků by však mělo být konzultováno s lékařem.

3. Kdy vyhledat lékaře?

Pokud bolest kolene v noci v klidu přetrvává déle než několik týdnů nebo pokud se postupně zhoršuje, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Návštěva lékaře je také nezbytná, pokud se kromě bolesti objevují další příznaky, jako je otok, zarudnutí nebo horečka. Včasná diagnostika může pomoci předejít dalším komplikacím a zhoršení zdravotního stavu.

Bolest kolene v noci je problém, který může mít různé příčiny – od artritidy přes poranění až po zánětlivá onemocnění. Zatímco některé případy bolesti lze zmírnit domácí péčí a cvičením, jiné vyžadují lékařské vyšetření a odbornou léčbu. Důležité je naslouchat svému tělu a neignorovat signály, které vám dává. S včasnou diagnostikou a vhodnými kroky je možné dosáhnout úlevy od bolesti a zlepšit kvalitu spánku i celkového života.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist