facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pravda o bělení zubů peroxidem vodíku

Peroxid vodíku, chemicky známý jako H₂O₂, je běžně používaná látka v domácnostech a zdravotnictví. V posledních letech se však stal populární i jako prostředek pro bělení zubů. Co všechno je pravda a co mýtus? Jaké jsou výhody a rizika používání peroxidu vodíku na zuby? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Peroxid vodíku je bezbarvá kapalina, která má silné oxidační vlastnosti. Je známá svými dezinfekčními účinky a používá se při dezinfekci ran, jako bělidlo a v některých případech i jako prostředek na bělení zubů. Mnoho lidí se ptá: „Může něco tak jednoduchého a levného skutečně účinně bělit zuby?" Odpověď není jednoznačná.

Princip bělícího účinku peroxidu vodíku je založen na jeho schopnosti rozkládat organické molekuly, které způsobují zabarvení zubů. Když peroxid vodíku přijde do kontaktu se zuby, rozkládá chromogenní molekuly (ty, které způsobují skvrny) na menší, méně barevné nebo bezbarvé částice. Tento proces vede k vizuálnímu zesvětlení zubů.

Mnoho lidí používá peroxid vodíku doma jako levnou alternativu k profesionálním bělícím procedurám. Běžná koncentrace peroxidu vodíku pro domácí použití je kolem 3%, což je považováno za relativně bezpečné pro krátkodobé použití. Často se doporučuje použít roztok jako ústní vodu, kdy si ústa propláchnete peroxidem vodíku na několik minut a poté vyplivnete.

Existují také domácí bělící kity, které obsahují vyšší koncentrace peroxidu vodíku (kolem 6–9%). Tyto produkty slibují rychlejší a viditelnější výsledky, avšak je zde zvýšené riziko podráždění dásní a poškození zubní skloviny.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Profesionální bělení zubů

Dentální kliniky nabízejí profesionální bělící procedury, které často zahrnují vyšší koncentrace peroxidu vodíku (až 38%). Tyto procedury jsou bezpečnější, protože jsou prováděny pod dohledem odborníků. Profesionální bělení je obvykle rychlejší a účinnější než domácí metody, ale také podstatně dražší.

Výhody použití peroxidu vodíku

Peroxid vodíku je prokázán jako účinný bělící prostředek, který může zuby výrazně zesvětlit. Tato látka působí tak, že proniká do skloviny a rozkládá pigmentové molekuly, které způsobují zbarvení zubů. Díky své schopnosti rozložit skvrny a zabarvení je peroxid vodíku často používán v různých zubních bělících produktech. Kromě své účinnosti je peroxid vodíku také velmi dostupný. Lze ho snadno koupit v lékárnách a je relativně levný ve srovnání s profesionálními bělícími procedurami nabízenými zubními lékaři. To z něj činí atraktivní možnost pro ty, kteří hledají efektivní způsob, jak zlepšit vzhled svých zubů bez vysokých nákladů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Další výhodou peroxidu vodíku je jeho flexibilita použití. Může být použit v různých formách, což umožňuje uživatelům vybrat si způsob aplikace, který jim nejlépe vyhovuje. Například jako ústní voda, která se snadno začlení do každodenní ústní hygieny, nebo jako gel, který se aplikuje přímo na zuby pomocí speciálních aplikátorů. Další populární formou jsou bělící proužky, které jsou napuštěné peroxidem vodíku a jednoduše se přilepí na zuby po určitou dobu. Tato rozmanitost použití umožňuje jednotlivcům přizpůsobit bělící proceduru svým potřebám a životnímu stylu. Bez ohledu na to, kterou formu si vyberete, peroxid vodíku poskytuje spolehlivé výsledky a je cenově dostupnou volbou pro bělení zubů.

Rizika a vedlejší účinky

Používání peroxidu vodíku není bez rizik. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří podráždění dásní, citlivost zubů a poškození skloviny. Vyšší koncentrace peroxidu vodíku mohou způsobit podráždění a zánět dásní, což může být nepříjemné a vést k dalším problémům s ústní dutinou. Dlouhodobé používání této látky může také zvýšit citlivost zubů na teplotní změny a sladká či kyselá jídla, což může být velmi obtěžující při každodenním stravování. Dalším rizikem je poškození skloviny. Nadměrné a časté používání peroxidu vodíku může vést k erozi zubní skloviny, což může zuby oslabit a zvýšit riziko vzniku kazů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Alternativy k peroxidu vodíku

Pokud hledáte bezpečnější alternativy k bělení zubů, zde jsou některé možnosti, které stojí za zvážení. Aktivní uhlí je jednou z populárních metod, kterou někteří lidé používají k bělení zubů. Přestože vědecké důkazy o jeho účinnosti jsou omezené, mnoho uživatelů uvádí pozitivní výsledky.

Další alternativou je směs rozdrcených jahod a sody bikarbony. Tato kombinace je populární domácí metoda bělení zubů, ale je třeba být opatrný, protože může být abrazivní a při častém používání může poškodit zubní sklovinu. K dispozici jsou také profesionální bělící pasty, které obsahují nižší koncentrace bělících látek a jsou šetrnější k zubní sklovině. Tyto pasty mohou být dobrou volbou pro ty, kteří chtějí dosáhnout bělejšího úsměvu bez rizika poškození zubů.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak správně používat peroxid vodíku na zuby?

Pokud se rozhodnete používat peroxid vodíku na bělení zubů, zde je několik tipů, jak to dělat bezpečně. Vyberte správnou koncentraci, přičemž pro domácí použití je nejbezpečnější koncentrace 3%. Nepoužívejte peroxid vodíku příliš často, ideálně omezte používání na jednou týdně, aby nedošlo k poškození skloviny. Chraňte své dásně tím, že minimalizujete kontakt peroxidu vodíku s nimi, aby nedošlo k podráždění.

Je peroxid vodíku na zuby mýtem nebo zázrakem? Odpověď je někde uprostřed. Peroxid vodíku může být účinným nástrojem pro bělení zubů, pokud je používán správně a s opatrností. Nicméně, jeho použití není bez rizik a pro některé lidi může být lepší hledat alternativní metody bělení zubů. Vždy je důležité zvažovat jak výhody, tak i potenciální rizika a konzultovat své plány s odborníkem.

Pamatujte, že zdravé zuby a krásný úsměv jsou výsledkem nejen správné hygieny, ale také celkového zdravého životního stylu. Takže, když přemýšlíte o bělení zubů, zeptejte se sami sebe: „Stojí to opravdu za to?"

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist