facebook
Akce s WELEDA! K nákupu čistícího oleje a gelu Weleda získáte čistící tonikum zdarma. Produkt bude k objednávce přidán automaticky. Weleda.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno je nápoj s bohatou historií a tradicí. Tento lahodný kvašený nápoj se vyrábí z květů pampelišek, které jsou známé svými blahodárnými účinky. V tomto článku vás provedeme celým procesem výroby pampeliškového vína, od sběru květů až po lahvování a zrání.

Co je pampeliškové víno?

Pampeliškové víno je tradiční alkoholický nápoj, který se vyrábí z květů pampelišky lékařské. Tento nápoj má dlouhou historii a byl oblíbený zejména v minulosti, kdy lidé hledali přírodní a levné způsoby, jak si připravit vlastní víno. Pampelišky jsou známé svými léčivými vlastnostmi a jsou bohaté na vitamíny A, C a K, stejně jako na antioxidanty a minerály jako železo, vápník a draslík. Tyto složky přispívají k posílení imunitního systému, zlepšení trávení a detoxikaci organismu.

Pampeliškové víno se vyrábí kvašením květů pampelišek spolu s cukrem, vodou a citronovou či pomerančovou šťávou. Výsledný nápoj má lehce květinovou a medovou chuť, která je příjemně osvěžující a zároveň obsahuje všechny prospěšné látky z pampelišek. Tento nápoj je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro své zdravotní benefity, které mohou přispívat k celkovému zlepšení pohody. I zde je však třeba mít na paměti obsah alkoholu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Co obsahuje pampeliškové víno

Pampeliškové víno je nejen chutný, ale i zdravý nápoj díky bohatému složení květů pampelišky. Níže uvádíme hlavní složky, které pampeliškové víno obsahuje:

Vitamíny

Vitamín A: Pro zdravou pokožku a zrak. Vitamín C: Podporuje imunitní systém. Vitamín K: Důležitý pro srážení krve a zdraví kostí.

Minerály

Železo: Pro tvorbu červených krvinek. Vápník: Pro zdravé kosti a zuby. Draslík: Podporuje nervový systém a svaly.

Antioxidanty a Flavonoidy

Bojují proti volným radikálům, mají protizánětlivé a antivirové účinky.

Inulin Vláknina, která zlepšuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi.

Kvasinky a cukr

Nezbytné pro fermentaci, která vytváří alkohol.

Citrusové plody

Dodávají víno vitamín C a příjemnou kyselost.

Alkohol

Pampeliškové víno obsahuje alkohol. Alkohol se vytváří během procesu fermentace, kdy kvasinky přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces trvá několik týdnů a výsledkem je alkoholický nápoj s obsahem alkoholu podobným běžným vínům, obvykle kolem 10-15%. Obsah alkoholu může variovat v závislosti na množství použitého cukru a délce fermentace.

Pampeliškové víno je nápoj, který může přispět k podpoře imunity, trávení a vitality. Současně se však jedná o alkoholický nápoj, konzumace tedy nese rizika spojená s konzumací alkoholu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Suroviny potřebné pro výrobu pampeliškového vína

Pokud se rozhodnete vyzkoušet domácí výrobu tohoto nápoje budete potřebovat následující suroviny:

  • Pampelišky: Přibližně 1 litr květů bez stonků
  • Voda: 4 litry
  • Cukr: 1,5 kg
  • Kvasinky: 1 balíček vínových kvasinek
  • Citrusové plody: 2 citrony a 2 pomeranče (kůra a šťáva)

Jak sbírat pampelišky na výrobu vína

Sbírejte pampelišky na čistých místech, daleko od silnic a průmyslových oblastí, ideálně na loukách nebo v zahradách. Nejlepší čas na sběr je na jaře, brzy ráno po roztání rosy, kdy jsou květy plně otevřené a plné nektaru. Sbírejte pouze květy bez stonků a listů, aby vaše víno nebylo hořké. Používejte ruce nebo nůžky a snažte se květy nepoškodit. Po sběru pampelišky ihned zpracujte nebo je uchovejte na chladném místě ve stínu. Před použitím je důkladně opláchněte ve studené vodě a nechte oschnout. Tímto způsobem získáte nejlepší surovinu pro vaše pampeliškové víno.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak vyrobit pampeliškové víno - recept

Po sběru pampelišky důkladně opláchněte ve studené vodě. Citrusové plody nakrájejte na tenké plátky.

1) Proces fermentace

V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte pampelišky a citrusové plody, poté hrnec zakryjte a nechte směs stát přes noc. Následující den směs přeceďte přes plátno do fermentační nádoby a přidejte kvasinky. Nádobu uzavřete a nechte víno fermentovat přibližně 4 týdny.

2) Lahvování a zrání

Po skončení fermentace víno přelijte do čistých, vyvařených lahví a nechte zrát alespoň 6 měsíců, ideálně však jeden rok.

3) Jak vylepšit chuť vína

Pro lepší chuť můžete do vína přidat bylinky, jako je meduňka nebo máta. Experimentujte s množstvím cukru a citrusů, abyste dosáhli požadované sladkosti a kyselosti.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

4) Možné problémy a jak je řešit

Pokud víno nefermentuje správně, zkontrolujte teplotu a kvalitu kvasinek. Při nepříjemné vůni nebo chuti může být problém s kontaminací, v takovém případě víno zlikvidujte.

Jak servírovat pampeliškové víno

Pampeliškové víno nejlépe chutná chlazené. Podávejte ho ve sklenicích na bílé víno a vychutnávejte si jeho jemnou chuť a vůni. Pampeliškové víno se skvěle hodí k lehkým salátům, rybám nebo sýrům.

Výroba pampeliškového vína je skvělý způsob, jak využít dary přírody a vytvořit si doma unikátní kvašený nápoj. Vyzkoušejte si tento tradiční recept a objevte kouzlo pampeliškového vína.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist