facebook
Akce! Ke každým 3 koupeným tyčinkám Bombus Crunchy Protein získáte 1 tyčinku Crunchy Protein zdarma!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zjistěte co jíst a pít při pálení žáhy

Co je pálení žáhy?

Pálení žáhy je nepříjemný pocit, který zažívá mnoho lidí. Většinou se projevuje jako pálivá bolest za hrudní kostí a může být doprovázena kyselým či hořkým pocitem v ústech. Tento stav je často způsoben kyselinou žaludeční, která se dostane do jícnu, což způsobuje nepohodlí a bolest. Pálení žáhy může být občasné, ale u některých jedinců se může vyskytovat pravidelně a výrazně ovlivňovat kvalitu života. Příznaky mohou zahrnovat nejen bolest, ale také kašel, chrapot, nebo pocit knedlíku v krku.

Příčiny pálení žáhy

Existuje mnoho faktorů, které mohou vyvolat pálení žáhy. Mezi nejčastější patří konzumace těžkých, mastných nebo kořeněných jídel, která zvyšují produkci žaludečních kyselin. Také pití alkoholu a kouření může celou situaci ještě zhoršit. Stres a nervozita mohou také přispět ke zvýšené produkci žaludečních kyselin, což vede k pálení žáhy. Dalšími spouštěči mohou být nadváha, těhotenství, nebo nošení těsného oblečení, které zvyšuje tlak na břicho. Kromě toho, některé léky, jako jsou antidepresiva, léky proti bolesti nebo antihistaminika, mohou také zvýšit riziko pálení žáhy.

Nevhodné nápoje a pálení žáhy

Jedním z nejvíce diskutovaných nápojů je coca-cola. Přestože je oblíbená po celém světě, její konzumace může vést k pálení žáhy. Proč tedy pálení žáhy coca-cola ještě zhoršuje? Coca-cola obsahuje vysoké množství cukru a kyselin, které mohou dráždit žaludeční sliznici a způsobovat reflux. Kyselina fosforečná a uhličitá obsažené v coca-cole mohou zvyšovat kyselost žaludečního obsahu, což vede k většímu podráždění jícnu. Navíc obsažený kofein v coca-cole může uvolňovat dolní jícnový svěrač, což umožňuje kyselině snadněji pronikat do jícnu. Sycené nápoje obecně mohou způsobovat nadýmání a tlak na dolní jícnový svěrač, což přispívá k refluxu a pálení žáhy.

Jak se vyhnout pálení žáhy

Pokud trpíte pálením žáhy, je důležité vybírat si potraviny a nápoje, které nebudou dráždit váš žaludek. Doporučuje se vyhýbat se syceným nápojům, jako je coca-cola, a raději sáhnout po bylinkových čajích, vodě nebo nízkotučném mléce. Co se týče jídel, vybírejte si lehce stravitelná a méně kořeněná jídla. Dále je vhodné jíst menší porce a vyhýbat se jídlu těsně před spaním. Nadzvednutí hlavy v postely může také pomoci snížit riziko nočního refluxu. Pravidelné stravování a vyhýbání se přejídání mohou také přispět ke snížení příznaků.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Vhodné nápoje při pálení žáhy

Existuje několik nápojů, které mohou pomoci zmírnit pálení žáhy. Mezi ně patří:

  • Bylinkové čaje: Čaje z heřmánku, zázvoru nebo lékořice mohou pomoci uklidnit žaludek a snížit pálení žáhy. Heřmánek má protizánětlivé účinky, zázvor může pomoci s trávením a lékořice je známá svými uklidňujícími vlastnostmi.
  • Voda: Pití dostatečného množství vody může pomoci neutralizovat kyselinu v žaludku a podporovat trávení.
  • Nízkotučné mléko: Někteří lidé zjišťují, že jim mléko poskytuje úlevu od pálení žáhy, ale je důležité vybírat nízkotučné varianty, aby se předešlo zvýšené produkci kyselin.

Vhodné potraviny při pálení žáhy

Kromě nápojů je důležité zaměřit se i na vhodné potraviny. Mezi doporučované potraviny patří:

  • Banány: Banány jsou nízkokyselé ovoce, které může pomoci snížit pálení žáhy. Jsou také bohaté na pektin, což je látka podporující trávení.
  • Ovesné vločky: Ovesné vločky jsou skvělou volbou na snídani a mohou pomoci absorbovat žaludeční kyseliny. Jsou také zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení.
  • Zelenina: Zelenina jako brokolice, chřest, květák a zelené fazolky mají nízký obsah kyselin a mohou být součástí jídelníčku lidí trpících pálením žáhy. Také mají vysoký obsah vitamínů a minerálů, které podporují celkové zdraví.

Další tipy pro prevenci pálení žáhy

  • Udržujte zdravou váhu: Nadváha může zvýšit tlak na břicho a způsobit reflux. Udržování zdravé váhy může výrazně snížit riziko pálení žáhy.
  • Nekuřte: Kouření může oslabit dolní jícnový svěrač, což usnadňuje průnik kyseliny do jícnu.
  • Omezte alkohol: Alkohol může dráždit žaludeční sliznici a uvolňovat dolní jícnový svěrač, což zvyšuje riziko refluxu.
  • Vyhněte se těsnému oblečení: Těsné oblečení může zvýšit tlak na břicho a podporovat reflux.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

I když je pálení žáhy často způsobeno stravou a životním stylem, je důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte příznaky častěji než dvakrát týdně, v případě zhoršení, nebo pokud máte potíže s polykáním. Může to být příznakem závažnějšího onemocnění, jako je gastroezofageální refluxní choroba (GERD), vřed nebo hiátová hernie.

Pálení žáhy je nepříjemný problém, který může ovlivnit kvalitu života. Důležité je věnovat pozornost tomu, co jíte a pijete. Vyhněte se syceným nápojům jako je coca-cola, které mohou pálení žáhy zhoršovat. Místo toho vybírejte zdravější alternativy a lehce stravitelná jídla, která váš žaludek nedráždí. Dodržování těchto jednoduchých zásad může výrazně přispět k prevenci a zvládání pálení žáhy, což vám umožní žít pohodlnější a zdravější život. Pokud se vaše příznaky nezlepší nebo se zhorší, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist