facebook
Navštivte nás v nově otevřené prodejně Ferwer v Centrum Černý Most v Praze!
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Efektivní způsoby jak snížit otok obličeje

Oteklý obličej je problém, který může čas od času potkat každého z nás. Tento nepříjemný stav může být způsoben různými faktory, od běžných alergií až po vážnější zdravotní problémy. V tomto článku se podíváme na nejčastější příčiny oteklého obličeje a nabídneme vám několik tipů, jak se s tímto problémem efektivně vypořádat.

Jaké jsou příčiny oteklého obličeje a jak se s nimi vypořádat

Existuje mnoho důvodů, proč se může otok v obličeji objevovat. Některé jsou méně závažné a snadno řešitelné, jiné mohou poukazovat na závažnější problém a vyžadovat tedy odbornou péči. Zde jsou některé nejčastější příčiny oteklého obličeje.

Alergie

Alergie jsou jednou z nejčastějších příčin oteklého obličeje. Mohou být způsobeny různými alergeny, jako jsou pyl, prach, potraviny nebo zvířecí srst. Když imunitní systém reaguje na tyto alergeny, uvolňuje histamin, což vede k otoku tkání. Histamin je chemická látka, která způsobuje rozšíření krevních cév a únik tekutin do okolních tkání, což způsobuje otok a zánět. Alergické reakce mohou být mírné, ale mohou také vést k anafylaxi, což je životu ohrožující stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zadržování tekutin

Další běžnou příčinou oteklého obličeje je zadržování tekutin. Tento stav může být způsoben nadměrnou konzumací soli, hormonálními změnami, dehydratací nebo dlouhodobým sezením či stáním. Nadměrné množství sodíku v těle způsobuje, že tělo zadržuje vodu, což vede k otokům. Hormonální změny, jako je menstruace, těhotenství nebo menopauza, mohou rovněž ovlivnit rovnováhu tekutin v těle a vést k otokům. Dehydratace paradoxně způsobuje, že tělo zadržuje vodu, protože se snaží udržet dostatek tekutin pro základní funkce.

Infekce

Infekce, jako jsou například záněty dutin, zubní infekce nebo virové infekce, mohou také způsobit oteklý obličej. Při infekci dochází k zánětu a hromadění tekutin v postižené oblasti, což vede k otoku. Zánět dutin (sinusitida) je často doprovázen bolestí hlavy, tlakem v obličeji a nosní kongescí. Zubní infekce, jako je absces, může způsobit silnou bolest a otok v oblasti čelisti a tváře. Virové infekce, jako je herpes simplex, mohou způsobit otoky a bolestivé puchýře na rtech a v okolí úst.

Úrazy a zranění

Úrazy obličeje, jako jsou modřiny, řezné rány nebo zlomeniny kostí, mohou mít za následek právě oteklý obličej. Otok je přirozenou reakcí těla na zranění, protože se snaží chránit poškozenou oblast a podporovat hojení. Kromě otoku může trauma způsobit bolest, zarudnutí a ztuhlost postižené oblasti. V závažnějších případech, jako jsou zlomeniny kostí obličeje, je nutné okamžité lékařské ošetření.

Hormonální změny

Hormonální změny, zejména u žen během menstruace, těhotenství nebo menopauzy, mohou vést k oteklému obličeji. Tyto změny mohou ovlivnit rovnováhu tekutin v těle a způsobit zadržování vody. Hormonální výkyvy mohou také ovlivnit krevní oběh a způsobit, že se cévy v obličeji rozšíří, což vede k otokům. Ženy často zaznamenávají zvýšený otok během luteální fáze menstruačního cyklu, kdy stoupají hladiny progesteronu.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Léky

Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, antikoncepční pilulky nebo léky na vysoký krevní tlak, mohou jako vedlejší účinek způsobit oteklý obličej. Kortikosteroidy mohou způsobit zadržování tekutin a redistribuci tuku v těle, což vede k otokům v obličeji, známým jako "měsíční tvář". Antikoncepční pilulky mohou ovlivnit hormonální rovnováhu a vést k nepříjemným otokům. Léky na vysoký krevní tlak, zejména blokátory kalciových kanálů, mohou způsobit periferní edém, který se projevuje otoky rukou, nohou a obličeje.

Chronické zdravotní stavy

Některé chronické zdravotní stavy, jako jsou onemocnění ledvin, jater nebo štítné žlázy, mohou také způsobit oteklý obličej. Tyto stavy ovlivňují schopnost těla regulovat tekutiny a mohou vést k jejich hromadění. Onemocnění ledvin, jako je nefrotický syndrom, způsobuje ztrátu bílkovin močí, což vede k poklesu hladiny albuminu v krvi a následnému zadržování tekutin. Onemocnění jater, jako je cirhóza, může vést k hromadění tekutin v těle kvůli snížené schopnosti jater produkovat bílkoviny a regulovat krevní oběh. Hypotyreóza, stav, kdy štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů, může vést k otokům v obličeji a dalších částech těla.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak se vypořádat s oteklým obličejem

Existuje několik způsobů, jak můžete zmírnit otoky a zlepšit vzhled oteklého obličeje. Aplikace chladných obkladů na postiženou oblast může pomoci snížit otok a zmírnit nepříjemné pocity. Stačí použít led zabalený do ručníku nebo studený gelový obklad.

Pokud je otok způsoben zadržováním tekutin, zkuste spát s hlavou ve zvýšené poloze. Použití dvou polštářů může pomoci tekutinám lépe odtékat a snížit otok. Omezení soli ve stravě může taktéž pomoci snížit zadržování tekutin v těle. Snažte se vyhnout vysoce slaným potravinám a místo toho konzumujte více čerstvého ovoce a zeleniny.

Dehydratace může způsobit oteklý obličej, proto je důležité pít dostatek vody. Hydratace pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a může pomoci snížit nepříjemné otoky. Pokud je otok způsoben alergií, mohou pomoci antihistaminika nebo jiné léky na alergii. Konzultujte s lékařem, jaký lék je pro vás nejvhodnější.

Jemná masáž obličeje může pomoci zlepšit cirkulaci a snížit otok. Použijte jemné kruhové pohyby a zaměřte se na oblast kolem očí a tváří. Udržování zdravého životního stylu, včetně pravidelného cvičení a vyvážené stravy, může také částečně pomoci snížit riziko oteklého obličeje. A nakonec také cvičení podporuje cirkulaci a pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle.

Recept na domácí obličejovou masku

Kromě výše uvedených tipů můžete vyzkoušet i domácí masku, která může pomoci s relaxací obličeje a zlepšením vzhledu pleti. Zde je jednoduchý recept:

Co budete potřebovat:

  • půl okurky
  • 1 polévková lžíce jogurtu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup: Okurku najemno nastrouhejte a smíchejte s jogurtem, medem a citronovou šťávou. Směs naneste rovnoměrně na čistou pokožku obličeje. Nechte působit 15-20 minut. Opláchněte vlažnou vodou a jemně osušte ručníkem. Tato maska má osvěžující a zklidňující účinky, které mohou pomoci snížit otoky a zlepšit vzhled obličeje.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

V některých případech může být oteklý obličej známkou vážnějšího zdravotního problému, který vyžaduje odbornou lékařskou diagnostiku a péči. Pokud zaznamenáte otok, který se rychle zhoršuje nebo se šíří do dalších částí těla, potíže s dýcháním nebo polykáním, bolest nebo zarudnutí v oblasti otoku, horečku nebo příznaky infekce, nebo přetrvávající otok, který nereaguje na domácí léčbu, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Včasná diagnóza a léčba mohou zabránit vážnějším komplikacím.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist