facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zdravé omáčky které vaše děti budou milovat

Když přemýšlíte o stravování svých dětí, co vás napadne jako první? Pravděpodobně to budou oblíbené pokrmy, které zahrnují jednoduché a chutné ingredience. Ale co omáčky? Jsou často přehlíženy, přestože mohou hrát klíčovou roli v tom, jak vaše dítě vnímá jídlo. Můžete se zamyslet: Proč bych měl(a) vůbec zvažovat omáčky jako důležitou součást dětského jídelníčku? Odpověď je jednoduchá - omáčky mohou být skvělým způsobem, jak dětem dodat potřebné živiny a zároveň jim nabídnout nové chuťové zážitky.

Proč jsou omáčky důležité?

Omáčky nejsou jen chutnou přísadou, která může doplnit pokrm. Mají i jiné, často opomíjené výhody. Především mohou sloužit jako prostředek, jak do jídelníčku vašich dětí nenápadně přidat zeleninu, která by jinak mohla být odmítnuta. Představte si, že dítě odmítá jíst brokolici. Pokud ji ale rozmixujete do hladké omáčky a smícháte s oblíbeným jídlem, je pravděpodobné, že ani nezaznamená, že konzumuje tuto zdravou zeleninu.

Dalším důvodem, proč jsou omáčky důležité, je jejich schopnost zvýšit chuť k jídlu. Děti, které mají problémy s příjmem potravy, mohou být omáčkami povzbuzeny k tomu, aby snědly více, než by běžně snědly. Omáčky také umožňují variabilitu a kreativitu ve stravování, což může pomoci předejít stereotypu a nudě v jídelníčku.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Základní tipy pro přípravu omáček pro děti

Při přípravě omáček pro děti je klíčové dbát na několik zásad, které zajistí, že omáčky budou nejen chutné, ale i zdravé. Jednoduchost je základ; děti preferují jednoduché chutě, a proto není nutné používat mnoho ingrediencí. Stačí kombinovat několik základních surovin. Dále je důležité omezit množství soli a cukru. Místo toho můžete využít přirozenou sladkost zeleniny či ovoce. Omáčky jsou také skvělým způsobem, jak do jídelníčku dětí nenápadně přidat zeleninu a jiné zdravé ingredience, které by jinak mohly odmítnout. Příkladem je přidání mrkve, špenátu či cukety do rajčatové omáčky. V neposlední řadě je důležité dbát na správnou konzistenci. Omáčky by měly být hladké a snadno konzumovatelné, protože hrudkovitá konzistence může děti odradit. Pokud je to nutné, omáčku můžete rozmixovat do jemné podoby.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Recepty na oblíbené dětské omáčky

Nyní se podívejme na několik jednoduchých a oblíbených receptů na omáčky, které si vaše děti zamilují.

1. Rajčatová omáčka s mrkví a cuketou

Rajčatová omáčka je klasika, kterou mají rády děti i dospělí. Tento recept je obohacený o mrkev a cuketu, což zajišťuje přísun vitamínů a minerálů.

Ingredience:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 menší cuketa, nastrouhaná
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička sušené bazalky

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem.
  2. Přidejte nastrouhanou mrkev a cuketu a chvíli restujte.
  3. Přidejte loupaná rajčata a dobře promíchejte.
  4. Omáčku vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Na závěr přidejte sušenou bazalku, sůl a pepř.
  6. Pokud je omáčka příliš hrubá, rozmixujte ji dohladka.

Tuto omáčku můžete podávat s těstovinami, rýží nebo jako dip k zeleninovým hranolkům.

2. Krémová sýrová omáčka s brokolicí

Sýrové omáčky jsou u dětí velmi oblíbené, a pokud do nich přidáte brokolici, máte zaručeno, že do nich dostanete i něco zeleného a zdravého.

Ingredience:

  • 1 šálek nastrouhaného sýra (čedar, gouda, nebo ementál)
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku vařené brokolice, nasekané nadrobno
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladká jíška.
  2. Postupně přilévejte mléko a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  3. Jakmile omáčka začne houstnout, přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Přidejte nasekanou brokolici, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  5. Omáčku ještě krátce povařte a poté rozmixujte do hladka.

Tuto omáčku můžete podávat s těstovinami, na brambory nebo jako dip k pečeným zeleninovým hranolkům.

3. Avokádová omáčka

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, které jsou důležité pro vývoj mozku dítěte. Tato omáčka je rychlá, jednoduchá a velmi chutná.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Avokádo vydlabejte a vložte do mixéru.
  2. Přidejte česnek, citronovou šťávu a jogurt.
  3. Vše rozmixujte do hladké konzistence.
  4. Dochutťe solí a pepřem.

Avokádovou omáčku můžete podávat jako dip k zelenině, natřít na toast nebo přidat k těstovinám.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak povzbudit děti k vyzkoušení nových omáček?

Jedním z největších problémů, kterému rodiče čelí, je přimět děti, aby vyzkoušely nové chutě. Jak na to? Prvním krokem je zapojit děti do přípravy jídla. Když se děti podílejí na přípravě, jsou mnohem ochotnější vyzkoušet něco nového. Můžete je nechat míchat ingredience nebo jim svěřit zdobení hotového pokrmu. Dalším trikem je udělat z jídla zábavu. Připravte omáčky v různých barvách a nechte děti vybrat, kterou chtějí vyzkoušet. Tím jim ukážete, že jídlo může být nejen chutné, ale i zábavné. A nakonec buďte příkladem. Děti často napodobují své rodiče, takže pokud vás uvidí, jak si omáčku s chutí užíváte, pravděpodobně ji budou chtít ochutnat také. Tímto způsobem můžete děti motivovat k objevování nových chutí a jídel.

Omáčky mohou být skvělým způsobem, jak zpestřit jídelníček vašich dětí, aniž byste museli dělat kompromisy mezi chutí a zdravím. Při správné přípravě se omáčky mohou stát nejen chutnou, ale i výživnou součástí jejich stravy, která jim poskytne potřebné vitamíny a minerály. Zapojením dětí do procesu přípravy a ukázkou, že jídlo může být zábavné a kreativní, můžete podpořit jejich chuť k objevování nových jídel. Navíc, když děti vidí, že vy sami si jídlo užíváte, budou více motivované ochutnat nové chutě. Věnujte proto čas přípravě jednoduchých a zdravých omáček, které si vaše děti zamilují. Díky tomu můžete zajistit, že jejich jídelníček bude pestrý, zdravý a plný chutí, které budou mít rády celý život.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist