facebook
Akce! Právě teď sleva 10% na všechny produkty Nobilis Tilia.
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Kdy přichází období vzdoru a jak ho zvládnout

Období vzdoru je fáze vývoje, kterou prochází každé dítě. Toto období může být charakterizováno mimo jiné silnými emocemi, výbuchy hněvu a častým odmítáním autority. Pro rodiče tak může být často velmi náročné. Období vzdoru je však klíčové pro zdravý vývoj dítěte. V tomto článku se podíváme na to, kdy jednotlivá období vzdoru příchází (ano, je jich víc), jak je rozpoznat a je zvládnout v klidu a ve zdraví.

Kdy u dítětě nastává období vzdoru

Období prvního vzdoru obvykle začíná mezi prvním a druhým rokem života dítěte a nejčastěji pak trvá od cca 18 měsíce do 3 let věku dítěte. U některých dětí se může objevit už kolem jednoho roku, zatímco u jiných se může projevit až po třetím roce. Toto období je charakterizováno zvýšenou snahou dítěte o nezávislost, což se často projevuje negativním chováním, jako jsou výbuchy hněvu, odmítání spolupráce a časté používání slova „ne".

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak dlouho trvá období vzdoru?

Období vzdoru obvykle trvá několik měsíců až dva roky, s tím, že nejintenzivnější projevy se často vyskytují mezi druhým a třetím rokem věku dítěte. Každé dítě je však jedinečné, takže délka a intenzita tohoto období se mohou výrazně lišit.

Jak se projevu období vzdoru

Období vzdoru se liší v závislosti na věku dítěte. Kolem jednoho roku dítě začíná objevovat svou schopnost samostatného pohybu a komunikace, má omezenou slovní zásobu, což může vést k frustraci a intenzivním emočním výbuchům. Jeho chování se často projevuje jednoduchými odmítavými reakcemi a snahou o malé úkoly, jako je držení lžíce nebo oblékání bot.

Období vzdoru ve 2 letech

Období vzdoru ve dvou letech, je v anličtině občas velmi nelichotivě nazývané terrible twos tedy něco jako "strašné dva", a je obdobím intenzivního vývoje nezávislosti a sebeuvědomění. Dítě začíná více používat slova, ale jeho slovní zásoba je stále omezená, což může i nadále vést k frustraci a výbuchům hněvu. Dítě se snaží prosadit svou vůli a testuje hranice rodičů a pečovatelů. Emoční projevy jsou intenzivní a často se střídají, což může vést k rychlým změnám nálad. Dvouleté děti také začínají rozvíjet schopnost symbolického myšlení, což se projevuje v jejich hře a způsobu, jakým chápou svět kolem sebe.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Období vzdoru ve 3 letech

Ve třech letech má dítě rozvinutější slovní zásobu a lepší schopnost komunikace, což mu umožňuje poměrně složitější vyjednávání a opět další testování hranic. Emoce jsou stále intenzivní, ale dítě je lépe kontroluje a vyjadřuje. Touha po nezávislosti se projevuje silněji v rozhodování o běžných činnostech, jako je oblékání a jídlo, což vyžaduje od rodičů jiné strategie zvládání než u mladších dětí.

Období vzdoru ve 3 - 4 letech

Ve čtvrtém roce období vzdoru pokračuje, ale projevuje se jinými způsoby. Dítě má již rozvinutější komunikační schopnosti a je schopno lépe vyjednávat a argumentovat. Emoční projevy jsou stále silné, ale dítě je schopno lépe zvládat své pocity a vyjadřovat je slovy. Čtyřleté děti mají silnou touhu po samostatnosti a často se snaží převzít kontrolu nad svými denními aktivitami. Konflikty mohou vznikat z touhy dítěte po nezávislosti a jeho potřebě potvrzení od rodičů. Dítě také začíná lépe chápat sociální normy a pravidla, což může pomoci při zvládání jeho chování.

Důvody vzniku období vzdoru

Psychologové vysvětlují, že období vzdoru je důsledkem vývoje mozku a kognitivních schopností dítěte. Dítě si začíná uvědomovat své vlastní a chce si prosadit svou vůli. Kromě toho se mění i jeho schopnost rozumět a vyjadřovat emoce, což může vést k frustraci a následným výbuchům. Roli hraje také prostředí a přístup rodičů, kteří by měli poskytovat bezpečné a podporující prostředí pro tento vývoj.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak období vzdoru zvládnout

Nyní již víme, že je období vzdoru zcela přirozenou a nezbytnou součástí vývoje dítěte, která odráží jeho rostoucí touhu po nezávislosti a sebeurčení. A ačkoli může být toto období náročné pro rodiče, je důležité chápat, že vzdor je normální a zdravý projev vývojového procesu, který pomáhá dítěti růst a rozvíjet se v samostatnou a sebevědomou osobnost. Je dobré se na jeho zvládání z pozice rodiče připravit.

Zachovejte klid a natstavte pravlidla

Zvládání období vzdoru vyžaduje od rodičů klid a trpělivost. Děti jsou velmi citlivé na emoce svých rodičů, a proto je důležité zachovat klid i během výbuchů hněvu. Konzistentní a jasná pravidla poskytují dítěti pocit bezpečí a stability, což může snížit frekvenci výbuchů. Nabízení možností výběru, například výběr oblečení nebo hračky, umožňuje dítěti cítit se více zapojeno do rozhodování a podporuje jeho nezávislost.

Dětem naslouchejte i je chvalte

Pozitivní posilování a chválení za dobré chování a úspěchy motivuje dítě k opakování žádoucího chování a zvyšuje jeho sebevědomí. Aktivní naslouchání a projevování empatie mohou dítěti pomoci cítit se pochopené a méně frustrované. Když se situace schyluje k výbuchu, může být užitečné odvést pozornost dítěte jinou činností nebo hrou. Změna prostředí nebo aktivity někdy dokáže předejít konfliktu.

Pomohou i pravidelné rutiny

Předvídatelné denní rutiny, jako jsou časy jídla, spánku a hraní, mohou pomoci snížit stres a nejistotu, což přispívá k pocitu bezpečí. Důležité je také nechat dítě vyjádřit své pocity, i když jsou negativní. Umožněte mu plakat nebo se vztekat, aniž byste ho trestali, a pomozte mu najít slova pro jeho emoce, aby se naučilo je správně vyjadřovat.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Netrestejte děti fyzicky

Vyhýbání se fyzickým trestům je klíčové, protože mohou situaci jen zhoršit a narušit důvěru mezi rodičem a dítětem. Místo toho se zaměřte na pozitivní disciplínu a hledání řešení. Pokud máte pocit, že si s obdobím vzdoru nevíte rady nebo pokud chování dítěte přesahuje běžné výbuchy hněvu, neváhejte vyhledat pomoc odborníka, jako je dětský psycholog nebo poradce.

Myslete i na sebe

Je důležité, aby si i rodiče našli čas pro sebe, relaxovali a věnovali se aktivitám, které jim přinášejí radost a odpočinek. Kvalitní odpočinek a zdravý spánek pomáhá obnovit energii, zlepšuje náladu a zvyšuje odolnost vůči stresovým situacím. Když je maminka odpočatá a v pohodě, je lépe schopna poskytnout dítěti stabilní a klidné prostředí, což přispívá k lepšímu zvládání náročného období vzdoru.

Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Čemu se vyvarovat

Během období vzdoru je snadné sklouznout k přehnaným reakcím, jako je křik nebo fyzické tresty. Tyto metody však mohou vést k dalšímu zhoršení situace a narušení vztahu s dítětem. Ignorování potřeb dítěte nebo jeho emocí může také situaci zhoršit. Důležité je respektovat pocity dítěte a snažit se je chápat.

Kdy hledat pomoc odborníka

V některých případech může být chování dítěte během období vzdoru extrémní a rodiče mohou cítit, že si s ním nedokážou poradit. Pokud dítě vykazuje agresivní chování, má trvalé problémy s disciplínou nebo existují obavy o jeho psychické zdraví, je vhodné vyhledat pomoc odborníka. Dětský psycholog může poskytnout cenné rady a strategie, jak situaci zlepšit.

Období vzdoru je pro vaše dítě důležité

Období vzdoru je nevyhnutelnou součástí vývoje dítěte, která přináší řadu výzev, ale také příležitostí pro růst a učení. Správným přístupem, trpělivostí a podporou můžeme dítěti pomoci toto období překonat a vyjít z něj silnější a sebevědomější. Pamatujte, že každý krok, který uděláte pro porozumění a podporu svého dítěte, je krokem správným směrem. Období vzdoru může být náročné, ale s porozuměním a správným přístupem jej lze zvládnout a dokonce z něj těžit.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist